Time: Америка е толкова силна, че заплашва само самата себе си

САЩ 34Нито една държава, в това число Русия и Китай, няма сили да отхвърли хегемонията на САЩ, твърди Брайън Уолш. Но вътрешните проблеми – растящото неравенство в доходите и безизходната външна политика, могат да променят ситуацията в бъдеще, предупреждава авторът на статията, публикувана в списание Time.

Журналистът от Time Брайън Уолш в началото на статията предлага кратка историческа ретроспекция: в края на Втората световна война превъзходството на САЩ, според него, било постоянно заплашвано. През 50-те години СССР бил готов да погребе САЩ, през 80-те години японците имали намерение “да преформатират” мързеливите американци.

САЩ KYДнес най-голямата опасност е Китай. Според допитването Pew (2013), в което участват жители от 39 държави, болшинството хора (половината, от които американци) смятат Китай за водеща държава в света.

С това не е съгласен авторът на книгата «Is the American Century Over?», авторът на термина “мека сила” и геополитическият експерт Джозеф Най. Той твърди, че американското геополитическо превъзходство все още може да просъществува известно време. Според него, основната заплаха не са Китай, Индия или Русия, а самата Америка.

Брайън Уолш припомня, че САЩ не само хвърлят четири пъти повече за отбрана, отколкото Китай. Американските войници са разположени на всички заселени континенти. След края на Втората световна война в продължение на половин век американската военна мощ беше контролирана от СССР, но сега нещата са други.

САЩ 01Най-важната причина, поради която САЩ продължават да доминират в света, е отсъствието на съперник, твърди Джозеф Най. Според него, ЕС е твърде разединен, Япония е твърде стара, Русия – корумпирана, Индия – бедна, Бразилия – непроизводителна.

По отношение на Китай Най допуска, че, ако страната продължи да се развива, тя ще заеме по-високо място в международната арена. Впрочем, твърди експертът, има един важен фактор, който може да попречи на развитието на Китай – държавата, която за разлика от САЩ, е затворена за емигранти. Ако политическата задънена улица, в която влезе Вашингтон, стане постоянно явление, а неравенството в доходите продължи да се увеличава, това може да се превърне в заплаха за американското превъзходство.

“Америка съвсем не е безупречна: нахлуването в Ирак и неотстъпчивостта по отношение на промените в климата се смятат за две главни грешки. Но е трудно да си представим, че светът би бил по-добър, ако с делата си сложим чертата на путинска Русия или Китай”, – прави извода си Брайън Уолш.

САЩ tyСАЩ pict3САЩ сняг n

Един отговор на “Time: Америка е толкова силна, че заплашва само самата себе си

 1. „Нито една държава, в това число Русия и Китай, няма сили да отхвърли хегемонията на САЩ, твърди Брайън Уолш.“ – това е дежурната пропаганда, да не ви впечатлява особено!

  Длъжен е да ги дрънка тези неща, защото такава е политкоректната линия в момента, при всички „анализи“. Един вид, „ние сме първи, най-велики, най-изключителни, непобедими и т.н. и пр., а останалите народи по света са диваци и изостанали недоразвити плебеи“. Ако не ги плещи такива, щатските дебили просто няма да го възприемат нормално и няма да фърфи.

  Какво означава „да отхвърли хегемонията“? Да победи, да ощети, да накаже, да ограби? Нищо подобно. С това се занимава само Фашингтон. Това означава „да отхвърли колониалното робство на кръвопиещия паразит“. Или иначе казано, да избяга от него. Да го изтръска от себе си.

  Накратко, мистър Лош се опитва да намекне нещо, но от мекотелост и пъзльовщина няма смелостта да го докара докрай. И да каже нещата такива, каквито са.

  Да, основният проблем на САЩ е в самите САЩ. И това е прекрасно известно на диктаторския режим във Фашингтон. Нали затова вече е подготвил предварително всички варианти за „справяне със ситуацията“ – в т.ч. и стотици концентрационни лагери във всички щати, със заредени в тях стотици хиляди пластмасови гробове, за по двама човека наведнъж, да не се хаби пластмасовия матриял.

  Но, ако погледнем навън – защо ФАЩ не може да остави на мира останалия свят? Защо постоянно трябва да му се бърка? Ако ФАЩ бяха самодостатъчна страна, не биха се интересували кой къде и как живее. Ако ще да е диктатор, ако ще да е тиранин – какъвто и да е!

  И работата съвсем не е там, че те уж били искали като едни прометеевци (по-скоро луциферовци) да „просветят“ останалия свят, за да станел „по-сигурен и по-добър“. Просто работата е там, че ФАЩ изсмукват соковете, пият кръвта на целия свят и паразитират върху него. Ето затова имат интереси практически навсякъде и се месят във всичко. Ако бъдат загърбени и изолирани, икономиката им просто няма как да не се сбръчка и да не издъхне. Ето ТОВА е истинският им проблем.

  Ако загърбите и изолирате Русия, тя ще си оцелее. Понеже не е страна-бандит, страна-кръвопиец, страна-вампир, срана-паразит. Такива са ФАЩ. Докато Русия винаги е била страна-производител, страна-съзидател, която гради и строи, като използва своите собствени ресурси, а на съседите си предлага единствено и само взаимноизгодни сделки. Затова тя никога не е имала интерес да се меси в делата на други страни. Затова и чуждите проблеми не я засягат, твърде слабо я тревожат.

  Така, че мистър Лош хем е прав, хем не е прав. Да, проблемите на ФАЩ са „вътрешни“. Но само затова, защото по своята същност (!), по своя мироглед и идеология, това е страна-кръвопиец, страна-паразит, страна-грабител, страна-хищник, страна-насилник.

  Няма нужда другите страни да са по-силни от тях. И няма нужда да ги побеждават във война. Нужно е просто да ги загърбят, да избягат от тях. И това ще бъде краят на задокеанския вампир – той ще бъде принуден да се самоизяде и да умре. Въпросът е не как да бъде надвит в бой, а просто как да се избяга от него. Избягай от паразита и го гледай как сам ще си умре. Как икономиката му ще се превърне в руина, как страната ще потъне в бунтове и в граждански войни, в кръв, насилие и тотална разруха.

  Тук има само един проблем – няма как да избягаме от ядрените му оръжия? Ако започне да умира, този зловещ паразит може да реши да завлече със себе си и целия свят. Да унищожи всичко живо, цялата земя, просто по принципа – е па като няма да си моя, нека да не си на никого!

  Но нищо. Има Бог…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s