Последната битка на олигарсите

Царев Олег 1Олег Царьов за битката на олигарсите за собствеността в Украйна

(Олег Царьов, председател на Парламента на Новорусия)

Някога ми разказаха за рибари, които разпорили корема на акула и я хвърлили обратно в океана. Дори с разпорен корем, акулата още дълго плувала около лодката. Да, акулите са много жизнени, не умират лесно. В прозрачната вода добре се виждало, че акулата лапала случайно минаващи около нея риби, но поглъщала и собствените си вътрешности, които й хвърляли рибарите. Храната минавала през разпорения й корем и излизала отново в океана, после акулата отново я лапала, и всичко се повтаряло отново и отново.

Този чудовищен по своята жестокост, безсмисленост и обреченост сюжет много прилича на случващото се в родината ми. На фона на трагедията, която се разиграва в Украйна, олигарсите и техните лакеи започнаха грандиозна, почти епична и последна схватка за собствеността. Върви тотален грабеж: грабят държавата, грабят се един друг, грабят бизнеса, грабят народа. По време на социализма използвахме термина “акули на капитализма”. Така назовавахме тези, които днес наричаме олигарси. Ефективни, бездушни и кървави. Акулите, както и нашите олигарси, имат един основен инстинкт – да поглъщат. Този инстинкт е безусловен. Казват, че акулата и крокодилът могат да ядат дори, когато мозъкът им е вече мъртъв. На база на рефлекси…

Държавата се руши. От страната бягат хора, търсейки спасение по целия свят. Само в Русия се приютиха около милион бежанци. Страната е смъртно болна. Хиляди ранени, осакатени и убити. Държавата бавно и постепенно изпада в пълен банкрут. Да, още е жива, но във въздуха витае предчувствието за голяма беда.

И докато народът все още не е на себе си, все още едва ли осъзнава как фатално се промени животът му за изминалата година, с безсрамна откровеност нашите олигарси започнаха своето последно за живата държава разграбване. Коломойский, Фирташ, Пинчук, Ахметов, Григоришин, Новинский…Битката за собственост върви по всички фронтове. Във Върховната Рада, в Лондонския съд, в съдилищата в Украйна, с използването на батальоните и радикалните организации.

Царьов Олег 4Първите жертви паднаха от битката между акулите Игор Коломойский, Вадим Новинский, Константин Григоришин. Проведени бяха обиски от Главната прокуратура и бяха иззети около осем милиона долара от офиса на Новинский в “Смарт-Холдинг”, уж предназначени за финансиране на сепаратистите. Подготвят изземването от Новинский на Макеевския металургичен завод… От Константин Григоришин ще вземат “Турбоатом”, НПО “Фрунзе”, “Обленерго”. На ред е имуществото на “семейството” на Янукович. Войната със Сергей Курченко отдавна излезе от правовите рамки и премина в диверсионна борба. В Одеса олигарсите се грабят подред. Един от друг. От Дмитрий Фирташ ще изземат титановия комбинат и комбинат “Ровноазот”, телевизия “Интер” я очаква същото. Виктор Пинчук ще има същата съдба. Съдебният процес в Лондон между Игор Коломойский и Виктор Пинчук ще бъде спечелен от Коломойский, който спретна безпрецедентен натиск върху тъста на Пинчук, там се размятат обвинения в корупция. Няма съмнение, че ако не сработят тези методи, ще бъдат приложени други.

Съдейки по всичко, времето на другите методи дойде. От 14 март Игор Коломойский реши да утрои броя на бойците в своите батальони. За целта той заповяда да се увеличи набора в армията, а и отдели средства за закупуването на оръжия.

Решаващата битка на олигарсите е близка, но едва ли в нея ще има победител.

Този, който ще бъде при всички положения губещ – това е народът на Украйна.

Акулите се ръководят от инстинкти, те не мислят, че сътвореният с тяхна помощ преврат и започналата война ще разрушат държавата и държавните институции. Те не мислеха, когато, подкрепяйки Майдана, вече сериозно намалиха стойността на собствения си бизнес, която цена продължава и до днес ежедневно да пада.

Страната е обхваната от смут, стремително се обезценява бизнеса и собствеността.В хаоса, който те спретнаха, разбира се, е лесно да се мами.

Преди година държавата не би разрешила и една хилядна част от тези методи, с които в момента се разпределя собствеността. Днес това е възможно. По цялата територия на Украйна има огромен брой неща, които могат да се откраднат.

ЦаревОлигарсите не мислят какво ще струва всичко това за държавата, в която човешкият живот вече не струва нищо.

Много скоро в Украйна да бъдеш богат или малко по-богат от другия, ще означава опасност за живота.

Тук ситуацията вече е такава: във всеки момент могат да нахлуят въоръжени хора, да убият теб и семейството ти, за да ограбят това, което имаш.

Да, олигарсите разчитат да се изнесат зад граница, но да печелят от собствеността си в Украйна.

Но за какво ще им са тези заводи и фабрики, ако те спрат да работят?

Защо се бият за собственост, ако тя съвсем скоро няма да струва нищо?

Всички тези въпроси те биха могли да ги зададат на себе си, а не да се ръководят от животинските си инстинкти.

Но това не са хора, това са животни. И те продължават да грабят, продължават да хапят, да ръфат, да лапат…

Не им присвятка в мозъците, че в името на грабежа вече са сътворили толкова много престъпления, проляли са толкова много кръв, а това вече предрича собствената им гибел. Те сякаш са абонирани за липса на смърт.

Тя ще ги навести със сигурност, но по-късно.

В момента акулата се мята в собствения си предсмъртен танц, поглъщайки собствените си вътрешности.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s