Антиамерикански алианс между Кремъл и Саудитска Арабия?

Путин САрабия 88Какво се крие зад съобщението за създаването на антиамерикански алианс в Близкия Изток

Саудитска Арабия е крайно недоволна от действията на САЩ в Близкия Изток и реши да поднови двустранния диалог с Москва, което в бъдеще ще послужи за база за създаването на нов алианс в региона. Това бе съобщено на 23 март от американското издание WorldNetDaily. Изданието се позовава на източници от министерството на отбраната на Саудитска Арабия.

Отбелязва се, че едно от сериозните разногласия във възгледите на съюзниците е позицията на САЩ по иранската ядрена програма и забелязващото се сближаване между САЩ и Иран – главният конкурент на Саудитска Арабия за влияние в Персийския залив и в Близкия Изток.

В статията се казва, че предполагаемото възобновяване на диалога между Москва и Ер-Рияд “продължава тенденцията за обмен на мнения между бившите американски съюзници с Русия”. Изданието дава за пример Египет, който след дълги години уж ползотворни отношения с Америка, вече сменя курса и активно се сближава с Русия. Според изданието, това е факт, защото САЩ твърде хладно се отнасят към политиката на президента на Египет Абдел Фатах ас-Сиси, заради което Катар се отдалечил от Вашингтон и започнал активно да работи по подобряване отношенията с Москва.

Възможно ли е сближаване между Саудитска Арабия и Русия, отчитайки диаметрално противоположните тези на двете държави по отношение на Близкия Изток, а и не само по този въпрос?

Доколко силни са разногласията между Саудитска Арабия и САЩ?

Русия и Саудитска Арабия твърдо дълго вървяха по различни пътеки, за да можем да говорим за каквото и да е сближаване. Подобни отношения имаше между САЩ и Иран, макар в последно време в пресата да се лансира тезата за сближаването между двете държави.

Русия и Саудитска Арабия имат огромен брой разногласия по отношение на Близкия Изток, започвайки от Ислямска държава и завършвайки със Сирия, Иран и Ирак. В региона Русия активно води диалог с Иран, с алавистка Сирия, с “Хизбулла”, които са кръвни врагове на саудитите. Т.е. Русия и Саудитска Арабия се намират на двете противоположни страни на барикадата по всички ключови въпроси. Единственият пункт, по който руснаците косвено са в общ фронт със Саудитска Арабия, е Египет, защото Русия косвено подкрепи идването на власт на Абдел Фатах ал-Сиси след държавния преврат през 2013 г., когато беше свален Мухамед Мурси.

Струва си да се отбележи, че министърът на нефта на Саудитска Арабия Али на-Нуайми положи максимум усилия, за да паднат международните цени на нефта. За какво сближаване въобще може да става дума, ако саудитите съвсем целенасочено удрят по руската икономика?

Противоречията между Русия и Саудитска Арабия растат – т.е в отношенията между двете държави се наблюдава отрицателна тенденция. Щом някъде възникне “гореща точка”, двете държави моментално се оказват на различните страни на барикадата. Русия и Саудитска Арабия просто нямат база за тясно сътрудничество. Контактите между двете държави носят изключително консултативен характер.

Саудитска Арабия, обаче, силно нервничи в момента, защото САЩ провеждат такава политика, която не се съобразява с интересите на съюзниците им в региона. Разбира се, че подобна политика силно дразни Кралството, а и не само него. Например, съвсем неотдавна турските висши длъжностни лица разкритикуваха позицията на САЩ по отношение на Сирия, защото държавният секретар Джон Кери заяви, че САЩ не изключват диалог с Башар Асад по проблема Ислямска държава.

Американците се смятат за стопани в региона, а като стопани те променят политическата си позиция спрямо ситуацията, но от друга страна американските сателити са принудени да се сблъскват с реални заплахи, породени от американските действия в Близкия Изток.

Т.е. излиза, че публикациите за някакво сближаване между Саудитска Арабия и Москва, не е нищо друго, освен информационна мъгла, чиято цел е да се покаже на Вашингтон, че с мнението на Саудитска Арабия трябва да се съобразяват, при това с подобаващо уважение. Т.е. ставаме свидетели на политика на дребен шантаж.

През 2008 г. Москва и Саудитска Арабия подписаха договор за военно сътрудничество, но, както е известно, договорът за доставка на руско оръжие на стойност от 4 до 6 млрд. долара така и не стана факт, макар де-юре той да не е скъсан. Ставаше дума за закупуване от Кралството на 150 въртолети, повече от 150 танка, около 250 БМП-3, няколко десетки комплекса ПВО. Припомняме, че когато принц Бандар Бен Султан пристигна през 2013 г. в Москва за среща с Владимир Путин, тогава тръгваха съобщения, че Кралството уж предлага на Русия сближаване и ще закупи въоръжение на стойност 15 млрд. долара в замяна на промяна на позицията по Сирия от страна на Москва. Още тогава бе наивно да се очаква, че Москва ще направи това, познавайки политическото ръководство на Москва.

Вероятно глобалните интереси на нефтения пазар на Русия и Саудитска Арабия се сходни – независимо от всичко, Саудитска Арабия също е заинтересована от висока цена на нефта за барел. Но не може да се говори дори за намек за сближаване. Саудитска Арабия всячески подкрепя опозицията на Башар Асад, докато руснаците правят всичко, за да може управлението на Асад да се задържи. Между другото, руската база в Сирия в Тартус е единствената останала руска военна база далече извън границите на Русия. Кралството смята Иран за главния си конкурент и всячески се бори с него за доминиране. Едва ли Саудитска Арабия ще реши, че руснаците ще се откажат от всичко в името на някакви призрачни обещания.

Русия вижда, че Саудитска Арабия излезе на първо място в света по закупуване на оръжие, но тя не го купи от Русия, а от своите стратегически партньори, като с това активно помогана на техния военно-промишлен комплекс.

В момента, обаче, Саудитска Арабия е в доста тежко положение. От север активно воюва Ислямска държава, от юг – Йемен. Казват, че ситуацията между СА и Йемен е доста сериозна и СА е била буквално изхвърлена на своя територия от Йемен. Ситуацията в Бахрейн също не е идеална.

Не е ясно също какво става с династичните проблеми в Кралството. В края на януари трето лице на държавата в саудитската йерархия – втори вице-премиер, който при смърт на крал Салман почти автоматично се превръща в кронпринц, а после крал, става настоящият министър на вътрешните работи Мохамед бин Найеф, син на бившия кронпринц Найеф бин Абдулазиза. Това означава, че проблемите по предаването на властта са решени, но едва ли в това отношение там нещата могат да бъдат окончателни…

Общо казано, ситуацията в Кралството в момента е твърде тежка, затова там ще се опитват да играят едновременно на няколко фронта. Да, СА е крайно недоволна от политиката на Обама, но едва ли ще предприеме нещо по-сериозно, отчитайки, че до президентските избори в САЩ остана само половин година. Но дори да има някакви промени, в отношенията между Саудитска Арабия и Русия едва ли ще настъпят каквито и да било корекции.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Антиамерикански алианс между Кремъл и Саудитска Арабия?

  1. „Антиамерикански алианс между Кремъл и Саудитска Арабия“ – пълна глупост, краставици на търкалета. Политиката е сложна игра, там има разни временни тактически ходове, които могат да объркат начинаещия „анализатор“. Но в дългосрочен план, в стратегическо отношение, Саудитска Арабия и Русия са типични антиподи, конкуренти, а ако се наложи и врагове. САЩ са естественият господар и геополитически съюзник на бившите камилари. Това е било така и така ще бъде, и никога няма радикално да се промени. Също както и Русия е вечният антипод, конкурент и смъртен враг на САЩ и на целия т.нар.“англосаксонски свят“ (той е всъщност много повече юдео-масонски, отколкото англо-саксонски, но това е отделен въпрос). Никога не трябва да губим общата картина. А тя е доста постоянна и устойчива.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s