Украйна е залята от олигархични битки и самоубийства

Бизнесмен Игорь КоломойскийУкрайна е потопена от вълна от самоубийства, отбелязва западната преса. Всички загинали били под следствие, което дава основание на опозицията да обяви за наличието на “политически мотивиран лов на вещици”. “В Украйна политическите преследвания са традиционни”, – коментират журналисти, отбелязвайки, че и в настоящия ръководен партиен алианс не се е разминало без остри конфликти: “Революцията изгаря своите финансисти”.

“Бившата управляваща партия в Украйна е залята от поток от самоубийства”, – съобщава още в заглавието си The Guardian. Журналистката Катя Горчинская изброява неотдавнашните самоубийства сред функционерите на “Партия на регионите”. Михаил Чечетов, кметът на Мелитопол Сергей Валтер, бившият депутат и топ-мениджър на пивоварен завод Станислав Мелник, Александър Пиклушенко, екс-шефът на Запорожска област. “По отношение на всички тези самоубийци се води криминално разследване от страна на настоящата власт”, – се казва в статията. Сред загиналите от “Партия на регионите е и по-малкият син на екс-президента на Украйна Янукович.

Неудържимата корупция и изнудванията в средите на управляващия елит от времето на Янукович доведоха до революцията през февруари миналата година, пише Горчинская. “Но някои членове от бившия елит твърдят, че този процес, който се наблюдава в момента, е чиста проба политически мотивиран лов на вещици”, – отбелязва тя.

“Няма свидетели, потвърждаващи теорията, че зад тази вълна от самоубийства стои престъпен замисъл, но опозиционните депутати твърдят, че тенденцията показва, че става въпрос за масово сплашване”, – пише Горчинская.

Генадий Кернес, кметът на Харков, се застрелва в гърба през април миналата година, припомня журналистката. “Той оживява, но в момента е под следствие в обвинение за отвличане и изтезание над политическите си опоненти по време на революцията”, – се казва в статията.

“Политическите преследвания в Украйна са традиционни. Янукович хвърли в затвора своите бивши противици Юлия Тимошенко и Юрий Луценко веднага след избирането му през 2010 г.”, – припомня Горчинская.

Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, посочва разликата в делата против Тимошенко и Луценко и настоящите разследвания. “Ако хората от Партията на регионите не се чувстваха виновни, те не биха се самоубили, биха започнали борба в съда, както Тимошенко и Луценко. Те щяха да се борят с високо вдигната глава”, – отбелязва Геращенко.

Коломойский 241Но и сред управляващите Украйна партии не се размина без противоречия. Конфликтът между Петро Порошенко и милиардерът, губернатор на Днепропетровска област Игор Коломойский е “най-сериозната вътрешна криза” от началото на работата на “крехкото” правителство. Това ни застави “да обърнем внимание върху потенциалната заплаха…от страна на въоръжените частни формирования”, – пише The New York Times.

До днес бизнесменът и политик Коломойский “беше един от най-преданите привърженици на киевското правителство”, припомнят авторите Андрю Крамър и Дейвид Хершенхорн. Бизнесменът “от личните си средства финансира” въоръжените формирования за борба с проруските сепаратисти.

Причината за разногласията между Порошенко и Коломойский, както пояснява изданието, е съдбата на две компании – “Укрнафта” и “Укртранснафта”, в които олигархът Коломойский е миноритарен акционер. Миналата седмица парламентът прие закон, в резултат на който се отнеха пълномощията на Коломойский, в това число стана възможно вече да се смени ръководството на компанията, която смяна до момента бе блокирана. В отговор на това офисите на компанията в Киев бяха завзети от въоръжените хора на Коломойский.

Коломойский депутати Украйна cПорошенко се разпореди да се арестуват наемниците на Коломойский. Няколко депутати от Върховната Рада настояха да се отнемат губернаторските пълномощия на бизнесмена. В същото време “най-малко четирима” депутати заявиха, че напускат партията на Порошенко – “както по всичко личи, поради лоялност към Коломойский”, – отбелязват журналистите.

За конфликта между Порошенко и Коломойский пише и немското издание Frankfurter Allgemeine в статия със заглавие “Революцията изгаря финансистите си”. Както пише авторът на статията Конрад Шулер, в последно време най-влиятелният украински олигарх “се сблъсква с движение, което след революцията на Евромайдана повече не желае да търпи влиянието на съмнителни магнати в политиката и обществото”. “Олигарсите са големи майстори при разграбването на държавните компании”, – подчертава журналистът.

Коломойский олигарси тв 24)“Възниква въпросът: защо прозападното киевско правителство изведнъж реши да се дистанцира от Коломойский?“, – продължава авторът. Украинският депутат Григорий Немиря не изключва, че “по такъв начин властта най-накрая изпълнява даденото по време на революцията антиолигархично обещание”. В същото време това могат да са войни и между самите олигарси. “Ако някой, който стои зад кулисите, стане твърде силен, другите се обединяват срещу него, за да му подрежат крилата”, – твърди Немиря. Фактът, че Порошенко също е част от олигархичния кръг (по данни на Форбс Украйна състоянието му се оценява на 1.3 млрд. долара), придава на тези версия значителна убедителност, отбелязва изданието.

Разногласия се наблюдават и в ръководството на сепаратистите в източна Украйна. Бивш високопоставен функционер от ръководството на ДНР, участващ в заседанията на правителството на ДНР и пожелал да съхрани анонимността си, разказва пред Sueddeutsche Zeitung за това, че местните в ДНР – въпреки пропагандата по медиите за тяхната независимост от Русия – практически нямат никаква власт и изпълняват функцията на говорещи марионетки, пише изданието.

“В действителност Москва контролира народните републики”, – твърди бившият опълченец, напуснал ДНР през есента на 2014 г. Според него, всички важни решения “се вземат в Москва”, а на “ключовите постове се поставят руски офицери и граждански специалисти”. “ДНР и ЛНР от самото начало са проект на Кремъл за дестабилизация на Украйна. Ние, местните, сме само говорещи марионетки”, – отбелязва бившият опълченец.

В последно време, продължава той, Москва “лансира по-популярни личности в правителството на ДНР”. “Но като цяло всички важни кадрови решения, всеки план и бюджет на министерствата в ДНР и ЛНР се изпращат за одобрение в Москва”. Всичко се финансира пак от Москва. “Само в Донецк няколко стотин руснаци заемат ключови постове във военното министерство и гражданските учреждения”, – констатира екс-политикът.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Украйна е залята от олигархични битки и самоубийства

  1. Ама че тюрлюгювеч! Глупост върху глупост, противно е да се чете.

  2. РАЗНОГЛАСИЯ ВСЯКОГА С ТАКИВА НИКОГАшни АНОНИМНО представени „ръководители“ Е МНОГО ОЧЕВАДНА!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s