La Repubblica/ Сорос: Опасност от популизъм, ЕС трябва да помогне на Украйна

Соросо 89Според Джорд Сорос, Киев губи войната с Москва, защото не получава необходимата помощ, пише Федерико Фубини в La Repubblica.

Американският инвеститор и филантроп Джордж Сорос възприема сриването на доверието към Националния фронт на регионалните избори във Франция като “добра новина”. В Европа, според него, няма други положителни моменти. Той подозира, че популизмът ще се вихри на база социалното неравенство, което ще нараства в резултат политиката на Европейската централна банка. Сорос се опасява, че Владимир Путин ще използва екстремисти в ЕС, за да увеличи руското влияние. Финансистът вижда в Италия “най-слабото звено” за съпротива в големите страни срещу агресията на Москва, пише Фубини.

Според Сорос, Путин има план: той ще направи всичко, за да раздроби и дестабилизира Украйна. Той си е поставил за задача да разцепи ЕС, да разпространи руското влияние, а ако успее, да замести САЩ в качеството на външен фактор за влияние върху ЕС. “Известно е, че той вече е в състояние сериозно да влияе върху Унгария, Словакия и Чехия чрез контрола над доставките на енергийни ресурси”, – посочва финансистът.

Сорос се опасява, че Путин се опитва да прилага към ЕС тактиката “разделяй и владей”. Това се отнася и към Украйна. “От една страна, има нова Украйна, от друга – нова Русия…Преди 25 години, когато се разпадна СССР, се създаде ЕС. Днес ние сме свидетели на възраждаща се Русия, изпитваща чувството на досада към ЕС, стремяща се да стане съперник на САЩ. Това е много могъща и твърде враждебна към Европа Русия, но ЕС не разбира това и губи единството си”, – казва Сорос.

Ето как филантропът оценява ситуацията в Украйна в момента: “Боя се, че Русия до момента побеждава. Това е така, защото Европа има грешна политика по отношение на Украйна. ЕС се отнася към Украйна така, както към Гърция: с финансова подкрепа, която постъпва капка по капка. Това би било правилно, ако не ставаше въпрос за оцеляването на Украйна. В случая не става дума за политическото и икономическо развитие и процъфтяване”, – съобщава изданието.

Петя Паликрушева

Един отговор на “La Repubblica/ Сорос: Опасност от популизъм, ЕС трябва да помогне на Украйна

  1. Тази дърта фекалия отдавна толкова се е компрометирала, че би трябвало да се скрие някъде и вместо да плямпа публично, да си прокарва „мислите“ чрез други лица. Всичко, което Шорош казва, се възприема от интелигентните хора на нож и в обратен смисъл. Вярват му само хората, които хабер си нямат кой е той. А тези стават все по-малко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s