Sankei Shimbun: Япония няма да стъпи на парада на Победата

abeСпоред Sankei Shimbun, премиерът на Япония Синдзо Абе е взел разумно решение и няма да присъства на 70-та годишнина от Победата в Москва, защото Русия е “заграбила” Крим и е нарушила международните правила. Но и в Китай японският лидер няма да стъпи – там пък използвали груба сила в териториалния спор с Токио, твърдят журналистите от японското издание.

Японският лидер няма да присъства на празника в чест на 70-та годишнина от Победата над Германия, който ще се проведе на 9 май в Москва.

Още миналата година Русия покани премиера на Япония да вземе участие в мероприятието през 2015 г. Съобщава се, че правителството официално ще вземе решение за неучастие в празника и ще информира за това Русия.

Руският путински режим преди година присъедини с оръжие в ръка намиращия се в южна Украйна полуостров Крим и до днес фактически го управлява, твърди японското издание.

Чрез отказа да присъства на празника на 9 май в Москва, Япония изразява твърдата си позиция по въпроса, което е и част от общия натиск върху Русия, твърди японското издание.

Преди десет години по време на 60-та годишнина от деня на Победата министър-председателят на Япония присъства в Москва, както и лидерите на западните държави, в това число и Германия.

Но този път канцлерът на Германия Меркел заяви, че няма да присъства на тържествата. Очаква се, че президентът на САЩ Обама също да пропусне събитието. Неучастието на премиера Абе ще има такъв ефект, който ще позволи на страните от “Голямата седморка” да се придържат към единна позиция по отношение на Русия.

Японските “северни територии” вече 70 години са незаконно окупирани от страна на СССР и неговия приемник – Русия. Нашият приоритет в момента не е церемонията в Москва, а връщането на японските територии от Русия, пишат журналистите от японското издание.

Неотдавна президентът Путин каза, че по време на присъединяването на Крим Русия е била готова да използва ядрено оръжие. Това е заплаха за световната общност и безотговорно изказване, немислимо за ръководител на голяма държава, четем в Sankei Shimbun.

Москва и Токио се разбраха за визитата на Путин в Япония тази година. Естествено, че в името на разрешаването на териториалните проблеми е важно между лидерите на двете държави да има разговори.

Китай също опипва почвата по отношение участието на премиера Абе в мероприятията по повод 70-та годишнина от края на войната. Китай ще направи по повода мероприятие на 3 септември в Пекин под надслов “70 години от Победата във войната против фашизма и Япония”, ще бъде проведен и военен парад. Китай игнорира международното право и Япония трябва да протестира срещу това. А всичко следва, че японският премиер не трябва да участва в мероприятията и в Китай.

Нещо повече, министърът на външните работи на Китай Ван И направи следното изявление: “Япония не бива след 70 години да губи здравия си разум”, а това означава, че Китай продължава да притиска и да осъжда Япония.

Не бива да се допуска Китай и Русия да използват мероприятията в чест на 70-та годишнина от края на войната да отвлекат вниманието на международната общност от действията, показващи пренебрежително отношение на двете държави към общоприетите правила.

Публикувано на 31 март 2015 година

„Светът днес“

Един отговор на “Sankei Shimbun: Япония няма да стъпи на парада на Победата

  1. Скука… Махни думата „Япония“, сложи, да речем, „Швеция“ – нищо по-различно. Всички колонии и васални марионетки на САЩ дрънкотят едно и също. Един и същ „мануал“ им спускат от щатските посолства.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s