Frankfurter Allgemeine: Пътят на Китай към Европа

Китай 5-things-thatll-offset-all-of-the-bad-economic-news-out-of-china“Настоящият конфликт между Русия и Запада доведе до две важни последствия. 1. идеята за общоевропейския дом от Атлантическия до Тихия океан, родена преди 25 години, се провали; 2. мястото й е заето от вероятността да се създаде “евразийски дом”, – пише главният редактор на сп. “Русия в глобалната политика” Фьодор Лукиянов на страниците на немското издание. И архитект на този нов “дом” ще стане Китай.

През есента на 2013 г. председателят на КНР Си Цзинпин направи “добре обмислено предложение: той формулира идеята за създаването на икономически пояс от Китай до Европа – с други думи, нов път на коприната. Така, както отбелязва авторът, китайският лидер реагира на една от главните причини за конфликта в Украйна – предложенията Русия да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. “Докато Русия и ЕС твърдяха, че асоциирането няма как да се случи, китайското ръководство се постара да избегне това без да диктува никакви условия”, – подчертава Лукиянов.

“Този стратегически поход в значителна степен се различава от подхода на руснаците, европейците и американците: вместо да се използват политически инструменти, които могат да доведат до политически сблъсък, Китай просто предложи пари, – пояснява авторът. – С помощта на милиардите, получени от експорта, КНР ще помогне на развиващите се страни, намиращи се около Пътя на коприната. За китайците не е важна политическата система, в която се намират държавите, започвайки от Централна Азия и Прикаспийския регион до Южна и Югоизточна Европа…Къде-къде по-важно е за тях икономическото участие на регионите, нуждаещи се от помощ, която Западът не може да предостави. Проектът за новия Път на коприната ще разпространи влиянието на Червения дракон от страните на Средна Азия, Балканите, Ирак и Гърция”. “Причините за поведението на Китай трябва да търсим в самия Изток: на пътя на Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион стоят САЩ”.

“Освен споменатите държави, Пътят на коприната ще обхване държавите, които Русия иска да види в своя Евразийски икономически съюз. Но Пекин и не претендира върху нормативно-правовата конструкция на евразийското пространство и не поставя никакви критерии за влизане. Той просто ще инвестира пари, изхождайки от своите политически и икономически приоритети, за да може по-късно да събира богата реколта. Ни повече, ни по-малко”.

Русия, между другото, вече обяви желанието си да се присъедини към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции и все повече се сближава с китайците: в края на март първият вице-премиер Игор Шувалов и министърът на търговията на Евразийската икономическа комисия Андрей Слепнев се съгласиха да подкрепят Пътя на коприната. “Така Москва е готова да извърши радикален завой в своята азиатска политика: целта Русия да доминира в постсъветското пространство е погребана. Китай постигна това без нито веднъж да не подложи на съмнение руската позиция и без да се конфронтира с нея”.

“Разбира се, в медиен план украинската криза хвърля сянка върху това събитие, – резюмира Лукиянов. – …Но тази криза, колкото и болезнена да е, има само малко значение за бъдещето на Русия и Европа. Главното е следното: че Китай се превръща във водеща евроазиатска държава и използва благосклонността на момента, в който самата Европа започва да се превръща в “придатък на Азия”.

Време е Европа да разбере, че Китай вече не е онзи някогашен Далечен Изток.

Китай вече тропа на вратата”.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s