Же сюи франсе или Как Франция остана по бели гащи пред Хитлер

Шарлеман CHARLEMAGNEЗа зашеметяващата и почти вселенска роля на поляците в победата над фашизма вече разбрахме всички. Разгромената буквално за броени дни Полша в своята интерпретация за Втората световна война бие тъпана с всичка сила за грандиозните сражения на полската армия. А за подвига на съветските войници-освободители предпочита да мълчи като пън.

Аналогична е позицията и на французите. Нещо повече, френските медии грозно и позорно иронизират в последните дни предстоящите тържества в Москва. Популярното парижко издание Lorientlejour в статията си “Денят на победата без западните съюзници” пише, че Кремъл “може да разчита на лидера на Китай Си Цзинпин и Ким Чен Ин от Северна Корея. Очаква се също пристигането на министър-председателя на Гърция, Южна Африка, Монголия, Виетнам и Куба. А президентът на Франция Оланд заяви, че няма да присъства на церемонията”.

Е, излиза, че сериозните политици, представляващи съюзниците от антихитлеристката коалиция, няма да бъдат в Москва. С всичко това се обезценява значимостта на самото събитие, както сами разбирате.

В тази връзка е редно да припомним следното: как Франция воюва навремето с хитлеристка Германия.

Шарлеман 0

Фалшивата война

На 3 септември 1939 г. Франция и Великобритания, в отговор на немското нападение над Полша, обявяват война на Германия. Тогава френският журналист Ролан Доржелес нарича тази война “седяща или странна”. В САЩ я наричат Phoney War – фалшивата война. Вместо да изпълнят съюзническия си дълг френско-английските части заемот позиция по линията Мажино, която се смята тогава за непристъпна. Френските оръдия са разположени зад укрепени 4-метрови бетонни стени.

Шарлеман 2charlemagneПо онова време френско-английската коалиция има значително превъзходство. Годината е 1939-та. Немците имат 1186 самолети, а французите 3300. Англия дава още 1500 най-съвременни изтребители и бомбардировачи. Според данни на Джефри Гиндбург, специалист по темата, Франция въоръжава 61 дивизии и 1 бригада. Англия изпраща във Франция още четири дивизии. В същото време немците разполагат в този участък само 43 дивизии. Това са данните и на генерал-майора от Вермахта Б. Мюлер-Гилебранд от книгата му “Сухопътната армия на Германия, 1939-1945”.

Между другото, Хитлер хич дори не се е страхувал от настъпление на коалицията. Още на 22 август 1939 г. в своя реч, посветена на предстоящата кампания в Полша, фюрерът заявява, че “Чембърлейн и Даладие едва ли ще се решат да започнат война, защото рискуват много, а по-вероятно е да спечелят малко”. Предсказанието за бездействието на французите и англичаните, както всички знаем, по-късно става факт.

Шарлеман 04Първото и последно настъпление

Последващите събития наистина показват пасивността на съюзниците в Полша. На 7 септември френската армия предприема Саарското настъпление. Със силите на 11 дивизии били завзети 20 немски селца и съюзниците се придвижили 8 км. навътре в Германия. Но на 12 септември главнокомандващият френската армия Морис Гамели дава заповед на войниците да не се приближават повече от 1 км от немските части. След това Париж съобщава на Варшава, че активните мероприятия ще започнат след 17 септември, когато ще завършат подготвителните и мобилизационни мероприятия. После настъплението било отложено за 20 септември. Но, о, изненада – французите се върнали в казармите по линия Мажино. После Даладие тотално забравил за обещанията си и хвърлил аргумента, че няма смисъл да се размотават напред-назад, защото Варшава вече фактически е разгромена.

Е, мерси за участието, както се казва….

“Те бяха побъркани от бързината и яростната сила на германския натиск (в Полша), – точно така казва Чърчил за французите тогава.

 Шарлеман 5Театрото

След “полския септември” Франция и Германия юридически са във война, но военни действия между двете държава НЯМА. Французите така скучаели, докато киснели по линията Мажино, че им писнало отвсякъде, както се казва. Вместо тактически учения и тренировки, на 21 ноември 1939 г. започнала работа “службата по развлечения”: отворили барове и клубове. Майко мила, … Но това не е всичко. Вижте по-нататък какво става: на 30 ноември по заповед на Морис Гамели увеличили алкохола, който се полагал на френските войници. Скоро се появили и помещения за изтрезняване, заедно с персонал към тях. Лелее, въх, въй и т.н. бихме възкликнали отново…После министър-председателят Даладие изпратил в казармите 10 000 футболни топки.

Ми, да си цъкат, докато онези, с червените петолъчки, се бият на живот и смърт с нацистите, кво толкова, нали така?!

А ето и малък цитат от писмо на френски войник до близките:

Шарлеман 8”Във взвода направиха “театър”, в който участват мобилизирани актьори. За поддържане на войнския дух постоянно слушаме по радиото лозунгите “ние ще победим, защото ние сме по-силните”. Но всички вече искат да си ходят. Освен пиенето, играта на футбол или карти, тук нищо друго не се прави”.

Тук няма да възкликвам, защото ми свършиха възклицанията…

Мдаа, точно при такъв “отпор” Хитлер успя да реализира операция “Гелб”, която започва на 10 май 1940 г. в 5 часа и 35 минути.

Е, то и аз да бях на мястото на фюрера, и аз щях да победя “футболните театрали”, да.

Как направил това Хитлер?

Много просто го направил – на западните граници на Третия Райх бил сформиран “мощен немски юмрук” от 2.5 милиона добре подготвени войници и офицери, 2574 танка и 3500 самолети. Срещу тях била френската 2-милионна армия, 3609 танка и 1400 самолета. Още 600 000 щика имало от съюзническите белгийски войски на крал Леополд III, а 400 000 били под командването на генерал Хенри Винкелман от Холандия.

Шарлеман 85Линията Мажино, на която разчитали французите, се оказала напълно безполезна. Ама съвсем напълно!

Защо?

Ето защо – немците просто я заобиколили през Арденските планини от север, а гарнизонът от 13 дивизии се предал след капитулацията на Франция.

“Видях първите немци-мотоциклетисти. Шлемове, боти и много широки сиво-зелени плащове, – пише свидетелят на събитията Оливие Дюамел. – Бяха много млади (не повече от 20 годишни). Имаха в моторите картечници…На шлемовете им имаше нарисувани две мълнии, от които ми ставаше тъжно. Нямам никакви спомени за бойни инциденти. В магазините имаше всичко. Немците с удвоена сила купуваха скъпоценности, бельо, сладкарски изделия, вино и плащаха на французите добре”.

Шарлеман Bad-reichenhall-2 Френският позор

За разлика от поляците, които се бият макар и за кратко, но на моменти отчаяно, французите в тази мълниеносна война няма с какво да се гордеят. Не, няма!

Единственият успех, според тях, са трите удара на 4-та танкова дивизия на ген. Шарл де Гол по южния фланг на немците от 17 до 19 май. Впрочем, немците бързо ликвидират тази заплаха.

В небето нещата били по за гледане и фукане. По време на войната против Хитлер французите успяват да свалят 350 самолета на Луфтвафе. Според френски източници, загубите на ВВС на Франция са: свалени 320 самолета, унищожени на земята – 240, разбили се по технически причини – 235.

Немците посочват други цифри – 1525 свалени френски самолети. Вероятно точно с това се обяснява заповедта, издадена на 18 юни 1940 г. за пребазиране на всички изтребители в североафриканските колонии. Спасили се само 306 самолета.

Да, можеше да ги пребазират на Северния полюс за по-сигурно, бихме добавили.

“Ние сме напълно зашеметени и разтресени, – спомня си Оливие Дюамел. – Със срам си задаваме толкова много въпроси; как можа да се случи така, че велика Франция да бъде разбита на пух и прах само за един месец. Невероятният безпорядък по претъпканите пътища под непрекъснатите атаки на пикиращите немски самолети се превърна в апокалиптичен рев. Всички бягат и се надяват на някакво чудо”.

Шарлеман CHARLEMAGNEЕ, какво чудо, бе, пиле шарено френско?! Чудото си има име. Нарича се Червената армия.

Затова пък светът по-късно разбра и за още нещо – за бягството на 338 000 войници на съюзниците от Дюнкерк през Ла-Манша.

Бооже, Боже, …това възклицание само не съм употребявала още.

 

Забележитият британски писател Иън Макюън, лауреат на литературна награда, позовавайки се на спомените на очевидци, в романа си “Изкупление” така описва състоянието на англо-френските войски в Дюнкеркската катастрофа: “в откритото поле те видяха отряд френски кавалеристи. Виждаше се движещ се офицер. Той се приближаваше до всеки кон поотделно и го застрелваше в главата. Кавалеристите стояха в стойка “мирно”, всеки до коня си, церемониално притискайки до гърдите фуражката. Конете покорно чакаха последния си час. Това демонстративно признание на поражението още повече смаза всеобщия нищожен дух…Сред британските военнослужещи се ширеше мнението, че французите са ги предали, защото не са видели готовност от тяхна страна да се сражават за собствената им родина. Раздразнени от това, те ги изгонили от пътя, псували ги и се шегували с тях с викове : “Мажино!”

Шарлеман charlemagne7jj5yНа свой ред френските фронтоваци, които вече били разбрали за тоталната евакуация, също не могли да сдържат раздразнението си: “Страхливци! Качвайте се на корабите си! Напълнихте гащите!”.

Между другото, не знам защо положението е било такова – една трета от 1 милион войници били отлично въоръжени.

За да демонстрирам тоталното поражение, е достатъчно да кажа, че немците взели следните трофеи: 84 500 броя моторизирана техника, 165 000 тона бензин, 2500 полеви оръдия, 77 000 тона боеприпаси.

Обездумих се просто…

“Безумието Мажино” срутва под дъното моралния дух на френската армия и довежда Франция до пълно военно поражение, – констатира военният историк Вернер Пихт. – Няма как подобна склонност от страна на народа и правителството към “апатична война” да застави армията да окаже съпротива на динамиката, с която немските въоръжени сили, използвайки смело новите си тактически възможности, открили се с появата на авиацията, танковете и моторизираните бригади, за миг разкъсаха укрепения пояс, който смятаха за непристъпен, и размиха най-славната – заедно с немската – армия на Европа за този век”.

В резултат на блицкрига “Гелб” са убити 84 000 французи, а повече от милион са пленени. Немските загуби се оценяват на 45 074 човека, 110 043 ранени и 18 384 изчезнали.

Шарлеман FrenchSSpic1“Победителите”

На 22 юни 1940 г. на среща между Хитлер и ген. Юнцигер е подписано Второто Компиенско примирие. Франция е разделена на две части – на немска окупационна зона и територия на колаборационистката държава, на маршал Петен. “Военното присъствие във Франция расте, – разказва Оливие Дюамел. – Немците завзеха големите хотели, най-красивите домове. Те знаят къде да идат, добре са информирани, сигурни си, че присъствието им във Франция е завинаги”.

Много французи не просто признават господството на немците, но влизат съвсем доброволно в редиците на нацистите. Така, на 22 юни 1941 г. националистът Жан Дорио призовава всички свои съотечественици на война със СССР. Скоро е организиран легионът на френските доброволци (LVF) и вербовъчен център. Първите два батальона на този легион пристигат в Смоленск през ноември 1941 г.  Изпратени са там, за да участват в щурма на Москва. Но съдбата се намесила и ето какво се случило: на Бородинското поле френският 638-и полк атакува 32-а стрелкова дивизия на Червената армия. Загубите на легионерите в тези боеве са толкова огромни и позорни, че немците моментално извеждат французите в тила.

Най-голяма популярност от французите-хитлеристи има 33-ра бригада от СС (после дивизия) “Шарлеман”.

Според някои сведения, против СССР са воювали 200 000 французи, от тях 23 136 войници са пленени от Червената армия на Източния фронт.

Франция е освободена през 1944 г. от американските, британските, канадските и полските войски след десантът в Нормандия.

За родината си са воювали бойците от “Сражаваща се Франция” на ген. де Гол. По данни на историка Жан-Франсуа Мурочл, броят им е 73 000 човека.

Шарлеман s1Широка популярност по време на тази фаза от войната има следното събитие: разстрелът по заповед на френския ген. Филип Леклерк на 12 французи, служещи в 33 гренадирска дивизия на СС “Шарлеман”. Това се случило след като на неговия въпрос “Как можахте вие, французи, да облечете немска униформа?”, те му отговорили: “Така, както вие, генерале, носите американска”.

Интересно и показателно е изказването на фелдмаршал Кейтел, който, виждайки по време на подписването на акта за капитулация, че актът ще бъде подписан и от военнослужещ във френска униформа, без задръжки възкликнал: “И тези ли са ни победили?”

Общите загуби на Франция по време на Втората световна война се оценяват на 600 хиляди човека.

Же сюи франсе, а?!

Петя Паликрушева

5 отговора на “Же сюи франсе или Как Франция остана по бели гащи пред Хитлер

 1. Полша се бори срещу двама врагове, Хитлер и Сталин, най-добрия си съюзник. 17 сеп, 39 година за борба продължила пълномащабна когато Русия вкопана нож в гърба ни. който казва, че в противен случай е мръсник и лъжец.

 2. „Ми, да си цъкат, докато онези, с червените петолъчки, се бият на живот и смърт с нацистите, кво толкова, нали така?!“
  Другари, другари, не ви ли е срам от вашето НЕВЕЖЕСТВО?
  Oнези, с червените петолъчки, не се бият на живот и смърт с нацистите, А С ПОЛЯЦИТЕ, нападайки ги подло в гръб. По това време „червените петолъчки“ са приятели и съюзници с Хитлер и обвиняват за войната Полша, Англия и Франция.
  😉

 3. Да не забравяме, че през 1939г. Германия и СССР имат пакт за ненападение и си поделет Полша….

  • E не е точно съвсем така… Такава е сега официалната версия. Всъщност Съв.съюз не е нападал вероломно „героична“ Полша, а просто е въвел свои войски за защита на Западна Украйна и Западна Белорусия, за да не допусне окупацията им от немските войски. И едва на 17 септември 1939 год. след като държавата Полша вече е престанала да съществува.

 4. От французите, може би, по-жалки са само италиянците. Но интересното е, че по време на Втората световна война Италия е била в коалиция с Германия. И въпреки това, Италия ще постъпи достойно. Тя се кани да изпрати своя делегация в Москва на тазгодишния Парад на победата. А Франция, която уж се брои за „страна победител“ и „съюзник“ във войната против фашизма – няма да почете събитието. Ха-ха, хо-хо…
  Да се хилиш ли, да плюеш ли, за главата ли да се хващаш. Идиотизъм и кретенизъм на N-та степен. Ето какво прави Фашингтон, когато колонизира някоя страна. Превръща я в проститутка, а населението й – в палячовци. Впрочем същото, което прави и в България. Да не си помисли някой, че се превъзнасям над бедните французи.
  Дойде време разделно, хубаво да се види кой до къде е потънал в щатските л… …ласки, да го кажем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s