The National Interest: Сбогом, американско превъзходство!

05“Цените надолу”, – скандираха през май 1998 г. протестиращите в Индонезия. Когато се намеси МВФ в опит да спаси Индонезия от наближаващия банкрут, той изиска следното: приватизация на държавните предприятия, рязко съкращаване на държавните разходи и жестока кредитна политика. Безработицата в същото време хвръкна нагоре, рязко се повишиха цени на стоките от първа необходимост – ток, храни. Подобно сцени се виждаха в Латинска Америка, Африка и Източна Европа, защото рецептата, която предлага МВФ за излизане от азиатската финансова криза през 1997 г. само засилиха катастрофата.

Световната банка, която е вторият стълб в световната икономическа политика, ръководена от Запада, поставя следните условия за финансиране на проекти: създаване на силни законови институции и честни избори. Изисквания на банката са придвижването на демокрацията, властта на закона и държавни институции по западен образец.

В Развиващите се страни, които бяха притеснени от финансовото си положение, а не бяха зашеметени от прославяне на пазарната неолиберална ортодоксия, се появи дългоочакваната алтернатива за икономическо развитие. Става дума за китайските инициативи като Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), Банка БРИКС и “Новият път на коприната”. Вместо да виждат в тяхно лице заплаха за собственото им превъзходство, САЩ трябва да се възползват от новата възможност да затвърдят лидерството си, да се приспособят към новия ред.

Америка, която след появата на световната сцена на Китай през 2008 г. тръгна надолу, трябва да започне да действа веднага. Неотдавна Великобритания, Франция, Германия и Италия взеха решение да влязат в АБИИ. САЩ виждат в създаването на банката опит от страна на Китай да вземе под свой контрол Азия и затова настояват съюзниците им Австралия и Южна Корея да не влизат в нея.

АБИИ започна работа с капитал само от 50 милиона долара. Готовност за влизане в банката изразиха веднага 35 държави. Това не е стремеж да се получат краткосрочни инвестиции, а залог, че банката под управлението на Китай ще направи за Азия повече, отколкото финансовите институции с щаб-квартири във Вашингтон.

Китай 5-things-thatll-offset-all-of-the-bad-economic-news-out-of-chinaПекин многократно обеща да не се намесва във вътрешните работи на други стани, което е точно противоположното на външната политика на Запада. Признавайки, че част от вината за неуспеха на глобализацията е тяхна, МВФ и Световната банка днес дават на развиващите се страни повече време да осъществят реформите си. Но никой няма съмнения, че крайната им цел е създаване на световна икономика с обществени ценности и институции, които да са еднакви с промишлено развитите западни страни.

Добавете към горното и общото недоволство на развиващите се държави от факта, че МВФ и Световната банка не им дават право да вземат решения и ще стане ясно защо държавите вече се стремят към друг източник на помощ.

Вашингтон се чувства неловко от това, че не успява да задържи Китай. Заместник министърът на финансите по международните въпроси Натан Шийтс заяви миналата седмица, че САЩ искат да си сътрудничат с АБИИ по проекти за развитие. МВФ и СБ се изказаха в същия дух. В опит да запазят достойнството си, те заявиха, че тяхното участие ще гарантира “спазване на проверените с времето стандарти за високо качество”. С други думи, те ще настояват АБИИ да приеме техните норми и правила за управление и т.н.

Всичко това е пълен абсурд, защото Америка не може да решава по какви правила да работи китайската банка за развитие. За да поддържат лидерството си, САЩ трябва да направят две неща. Първо, да разберат, че държавите вече не вярват в американската мантра, че формиращия се световен ред трябва да се съпровожда с разпространяване на западните политически и икономически ценности. Второ, те трябва да разширят представите си за глобалното лидерство. Америка е голяма страна, но идеалите й не винаги са задължително условие за икономически ръст.

Днес САЩ трябва да ползват МВФ и СБ само като инструменти за координация на икономическата политика.

МВФ и СБ трябва да спрат с политиката си на диктат и да преминат към политика на консенсус.

Основното задължение и принос на Америка ще бъде да се откаже от ролята си на главнокомандващ света и да се превърне във влиятелен световен прагматик. САЩ трябва да се възползват от уникалните си възможности и да способстват за развитието на сътрудничеството в многополюсния икономически ред.

 

Петя Паликрушева

2 отговора на “The National Interest: Сбогом, американско превъзходство!

  1. Ами то май няма да мине само с игнориране, докато страните са под армейския ботуш на САЩ. За какво служат хилядите военни бази на САЩ по целия свят? Не за проповядване на демократични ценности, свободи и пазарни принципи, във всеки случай. Те са просто нож пред гърлото – един вид, смеете ли вашта м…, да не се демократизирате и да не сте ни „предвидими партньори“?…

    Но, по принцип – да, така е. В момента, в който придобиете суверенитет и се избавите от колониалното робство, първото, което трябва да направите, е да скъсате ВСИЧКИ връзки със САЩ. Ако може, даже и културните. Или да ги подложите на строга цензура. Само така ще спасите страната си. А ако всички постъпват по подобен начин, и светът ще бъде спасен. Паразитът автоматично умира, когато няма от кого да смуче кръв. „Само“ трябва да му се отрежат ноктестите пипала. И после да бъде изтръскан.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s