„Призракът“ на СССР докара до лудост САЩ

RUSSIA-POLITICS-HISTORY-WWIIС какво 9 май пречи на САЩ?

Повече от ясно е за всички вече, че САЩ използват тържествата по повод 70-та годишнина от Победата над фашизма като инструмент за изолация на Русия.

Това е елементарният извод, който човек си прави след скандала на американския посланик в Чехия Андрю Шапиро.

Тези дни Шапиро, в реч по Чешката телевизия, заяви, че присъствието на президента Милош Земан на тържествата в Москва ще дискредитират позицията на Запада за Украйна. Според него, решението на Земан е “недалновидно”.

Не можем повече да си затваряме очите пред фактите и ще кажем, че САЩ чрез дипломатите си оказват силен натиск върху всички европейски страни, за да подкрепят те санкциониращата политика към Русия. Осъществяват натиска си нахално и нагло. Да си спомним и следното: как посланикът на САЩ в Сърбия Майкъл Кирби се опита да попречи на посещението на Владимир Путин в Белград. Посланикът каза, че преди 70 години столицата на Сърбия била освободена от някаква си “Трета украинска армия” и, следователно, на тържествата трябва да дойде не Путин, а Петро Порошенко.

9 май 9-maja-den-pobedyАмериканският посланик забрави да допълни, че маршал Толбухин е бил командващ на СЪВЕТСКИТЕ войски на 3-ти и 4-ти украински фронтове. Има разлика, нали…

В Чехия, обаче, САЩ получиха звучен шамар.

“Не мога да си представя чешки посланик във Вашингтон да си позволява да съветва американския президент за посещенията му. Няма да позволя на никой да се намесва в програмата за задграничните ми визити”, – опълчи се на американеца Милош Земан. И добави, че от този ден нататък “вратите на Пражки град (резиденцията на президента на Чехия, бел. Ред.) са затворени”.

“Ще отида в Москва в знак на благодарност, че в нашата страна вече не сме длъжни да говорим по немски, не сме длъжни да казваме “Хайл Хитлер”. Без Съветския съюз победата на Хитлер би била невъзможна. А цената за тази победа са 20 милиона убити съветски граждани”, – поясни позицията си президентът на Чехия.

След този шамар Шапиро отговори, че разбира желанието на президента да почете паметта на загиналите във Втората световна война, но “ще е нещастие, ако президентът Земан присъства на военния парад в Москва, докато в същото време руската войска, нарушавайки международното право, дестабилизира съседна държава”. Забелязвате ли йезуитската логика?!

Когато през 2014 г. членовете на антихитлеристката коалиция празнуваха 70-та годишнина от десанта в Нормандия, САЩ открито разпалваха гражданска война в Сирия. Но нямат спомен да са дестабилизирали режима на Башар Асад.

9 май foto-2Ако някой все още не е разбрал, призивите от Вашингтон са следните: никой от Европа да не стъпва на 9 май в Москва, защото ще си развалим приятелството, е, време е да ги разбере.

И в резултат европейските политици осъзнаха, че ако приемат поканата от Москва, това е равносилно на конфликт с Вашингтон.

Първоначално изнудването даде резултат. Ангела Меркел отказа да бъде в Москва. Впрочем, тя обеща да пристигне в руската столица на 10 май и да положи заедно с Владимир Путин венец на гроба на Незнайния войн.

Президентите на Полша, на Литва, Латвия и Естония, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, лидерите от Норвегия, Финландия и Холандия, както и българският президент Плевнелиев – всички те не искат да си развалят комфорта с Вашингтон.

Но Земан показа, че американският инструмент за бойкотиране започва да се разваля. Както написа в своя Туитър Алексей Пушков, “съдейки по истерията на посланика на САЩ в Чехия, във Вашингтон нервничат по повод пристигането на 9 май в Москва на лидери на Запада. Страхуват се, че изолацията пропада”.

9 май 8Грубият задокеански натиск на посланика на САЩ в Чехия ни припомня, че ако не слушкаме, може да ни се случи някое несуверенитетно дело от рода на Майдана в Киев. Но с чешкия президент САЩ удариха на камък.

Тест за лоялност ли е 9 май за САЩ?

9 май не е обикновен ден. Това е специален маркер. Барак Обама нееднократно казва в прав текст, че “ще разкъса на части” руската икономика, и че в условия на изолация Москва скоро ще капитулира.

Е, точно този 9 май по всяка вероятност ще докаже на Обама, че руската му политика е напълно погрешна. Вече се обяви, че в Москва ще пристигнат лидерите на 25 държави, в това число председателят на Китайската народна република Си Цзинпин. Ако се окаже, че в Русия ще бъдат лидерите и на държавите-членки на БРИКС (до днес под въпрос е само присъствието на държавния глава на Индия), то ще излезе, че половината свят подкрепя Москва, но не подкрепя САЩ. А това ще бъде най-мощният ъперкът в носа на Америка и Запада като цяло.

9 май a7Браво на Земан! Не е случайно това, че той тези дни се превърна в световна медийна звезда. Чехите показаха, че може и да нямат пълен суверенитет, но поне се стремят към истински такъв. Защото не може да се каже за прибалтийците, поляците и наша българска милост същото – нашата власт възприема Америка като “нов стопанин”. Някога чехите не искаха да бъдат и под германска окупация, а после, както всички знаем, се разбунтуваха и срещу СССР, защото сметнаха, че са във васална зависимост от съветския брат.

Да, през 1968 г. СССР въвежда войски в Чехословакия и чехите и до днес са обидени на Русия. Но, не са малко чехите, които знаят и помнят, че съветските войски са въведени там, за да предотвратят още през 1968 г. първата в Източния блок “пролет”. Да, това през 1968 г. си беше западна акция, която не случайно и до днес се нарича “Пражка пролет”, подобно на “арабската пролет”. СССР просто пристига навреме, за да предотврати ликвидирането на социалистическа Чехословакия и превръщането й в днешна Либия. Тогава начело на СССР не е Горбачов, а Брежнев и “сталинския нарком” Косигин. Затова и СССР, въпреки целия негативизъм днес около събитията през 1968 г. там, които са част от либералната манипулация, апропо, успя да предотврати „демократичната“ катастрофа в Чехословакия. Ако начело на СССР тогава беше Горбачов, Чехия и Словакия днес щяха вече да приличат на купище (купище е лошата форма на бунище).

Е, ако приемем, че чехите в миналото (поне една част от тях) са възприемали присъствието на съветски войски в държавата си като васална политика, но днес те демонстрираха, че не желаят да бъдат васали и на САЩ.

За жалост, на доста големи държави в Европа не им стиска да се изправят срещу Вашингтон.

Показателна е позицията на Ангела Меркел, която продължава да се опитва да седи на два стола: няма да бъде в Москва на 9 май, но е съгласна да бъде в Москва на 10 май.

Жалка история, не мислите ли?

TOPSHOTSДа, САЩ наистина се опитват да провалят 9 май – Денят на победата над фашизма.

Защо?

Държавният департамент на САЩ и ЦРУ вече разработват план за изостряне на ситуацията в Донбас точно преди празнуването на 70-та годишнина от Победата. Напълно е вероятно в края на април американците да плануват някаква мащабна провокация в Украйна, което ще доведе до подновяване на бойните действия, които действия ще доведат до смъртта на много и много хора.

А дали не е по-правилно да се изпреварят американците и да се разгроми киевската хунта, поне в Донбас, и напълно да бъдат освободени Донецка и Луганска области? Това може да го реши само Русия. Ако украинската войска бъде напълно разгромена в края на април, в началото на май американците няма как да осъществят мащабния удар, който планират.

НАТО Украйна 1_nКакво ще стане, ако преди 9 май обстановката в Донбас наистина се изостри?

Ще стане следното: ще възникне обстановка, която няма да е никак подходяща за празнуване. А това ще повлече след себе си още и още откази на държавни лидери да застанат до Путин в Москва. Както сами разбирате, отказите не са изгодни за Русия.

Европейските играчи, които днес притиска Вашингтон, са много. Точно от отношението им към 9 май зависи отношението на ЕС към Гърция, Унгария и Чехия.

Това, че скандалът с чешкия президент и американския посланик блесна в публичното пространство с цялата си “прелест”, показва, че натискът на САЩ към отделните играчи е толкова огромен, че страстите вече са нажежени. А когато страстите са нажежени до червено, проблемите почти никога нямат положителна развръзка.

Фактът, че САЩ действат директно, а не чрез Германия, показва, че самата Германия е готова да приеме американските заповеди, но не е готова да поеме отговорността да раздава от свое име заповеди към другите. И правилно, имайки предвид тежкото историческо минало на Германия…

Да, изобщо не става и дума за конкретната церемония, която ще видим на Червения площад на 9 май. Става дума за единната позиция по отношение на изводите, които се правят от Втората световна война. САЩ натрапват на европейците своята позиция.

Но май никой не е сигурен, че ще успеят да я натрапят такава, каквато им се иска.

 А каква е смисълът на 9 май?

Шарлеман 8Изводите от Втората световна война са направени от Нюрнбергския процес. Позицията, която се формулира в Нюрнберг, се превърна в базова позиция за целия ЕС. Ето и конкретните измерения на процеса в Нюрнберг:

Обвинения

Планове на Нацистката партия

 • Използване на Нацистката партия за агресия срещу суверенни държави.
 • Агресивни действия срещу Австрия и Чехословакия.
 • Нападение срещу Полша.
 • Агресивна война срещу целия свят (1939-1941).
 • Нападение срещу СССР в нарушение на Договора за ненападение между Германия и СССР от 23 август 1939 година.
 • Съвместно с Италия и Япония — агресивна война срещу САЩ (ноември 1936 — декември 1941 година).

Шарлеман 5Престъпления срещу мира

 • Всички обвиняеми сами или съвместно са участвали до 8 май 1945 година в „престъпления срещу мира — планиране, подготовка, иницииране и разпореждане на агресивна война в нарушение на международни закони и споразумения; конспирация за извършване на тези престъпления“.

Престъпления срещу човечеството

 • Убийства, изтребления, депортация, поробване на цивилно население преди или по време на война; преследване по политически, расови или религиозни причини, независимо дали са извършени в нарушение на националното законодателство. Обвиняемите са провеждали политика на преследване, репресии и изтребление на враговете на нацистката диктатура и правителство. Убиване и изтезаване на хора без съд и присъда.

Шарлеман charlemagne7jj5yВоенни престъпления

 • Нарушаване на законите на войната, убийства, депортации и принудителен труд на мирно население и военнопленници, разрушаване на селища без военна нужда. Трибуналът търси индивидуална отговорност от лидерите, организаторите, подстрекателите и съучастниците за осъзнато участие в създаването на система на беззаконие, несправедливост и жестокост, срещу всички законни и морални принципи на цивилизования свят.
 • Убийства и жестоко отношение към хора в окупираните територии и по море.
 • Използване на населението на окупираните територии за роби и др.
 • Убийства и жестоко отношение с военнопленници и военнослужещи, с които Германия се намира в състояние на война, а също така с хора, плаващи по море.
 • Разрушения на градове и села без военна необходимост от това.
 • Германизация на окупираните територии.

9 май 162Тук му е мястото да припомня и още нещо – предшественикът на Европейския съюз е Европейската общност за въглища и стомана, (съкратено ЕОВС). Организацията е създадена с договор в Париж на 18 април 1951 г от Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Холандия с цел да се обединят въглищните и стоманени ресурси на нейните държави членки. Организацията е първата по рода си наднационална институция и се счита за първата стъпка в посока на европейската интеграция. ЕОВС е предложена на 9 май 1950 г. от френския външен министър Робер Шуман, но идеята за интеграционния подход принадлежи на Жан Моне. Още в зародиша си организацията е разглеждана като метод да се блокира нова голяма война в Европа чрез установяване на особени взаимоотношения между Франция и Германия.

9 майДнес САЩ преразглеждат тази концепция, в рамките на която се построи следвоенната архитектура на международните взаимоотношения. Или иначе казано, ако Германия и нейните партньори по време на Втората световна война не се осъждат така, както трябва, то по такъв начин ролята на СССР във войната се превръща моментално в съвсем и съвсем малка. А това може да окаже сериозни негативни последици в бъдещите преговори между Русия и Германия.

На всички е ясно, че 70-та годишнина от Победата е добър повод за засилване на позициите на Москва. Точно затова Вашингтон се опитва максимално да нивелира този ефект, за сметка на преосмисляне на ролята на съюзниците в Победата.

9 май NВашингтон смята, че тъкмо огромната роля на СССР прави невъзможна пълната изолация на Русия и затова се опитва максимално да я намали.

Е, сега, ако някой все още си мисли, че СССР продължава да е бита карта, да се замисли отново.

Пък ако някой си мисли колко забравен и нищожен фактор е бил СССР в света, направо да отиде на доктор.

Ето в това е силата на Съветите – дори когато уж ги няма, “призракът на комунизма” продължава да шества триумфално по Земята.

9 май vladimir-putin-dia-da-vitoriaА когато някой шества триумфално и след смъртта си, значи вече се е превърнал в безсмъртие.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s