ФБР: Руските хакери спряха тока на Белия дом

Белият дом TMВодещ: Белият дом до сега не е обвинявал открито Русия за разбиване на мрежата си. Впрочем, бившият заместник директор на ФБР Хенри Шон смята, че кибератаката със сигурност е дело на хакери. В интервю за CNN той отбеляза, че руското правителство работи с такива хора и получава изгода от дейността им.

Хинри Шон: Белият дом не обяви явно, че става дума за хакери от Русия, но такова предположение съществува. Когато говорим за “руски хакери”, най-често говорим за руското правителство. Макар и да има просто съпричастни хора – такива, които разбиват нещо и после предават информация на руското правителство.

Същото може да се каже и за хакерите, които се занимават с това по собствено решение – но руското правителство ги следи, защото извлича полза от това, което правят хакерите. Така че има една цяла поредица от отделни хора и групи, които потенциално могат да са зад подобен род кибератаки.

Водещ: А какво ще кажете за държавите, които имат най-голям потенциал в тази сфера? Доколкото ми е известно, това са Русия и Китай, но предполагам в не малка степен – Северна Корея и Иран.

Хенри Шон: В света съществуват десетки държавни учреждения, които разполагат със средства на толкова високо ниво. Русия, Китай и Иран – да, това са трите най-напреднали в тази сфера държави, с най-големи възможности.

Китай притежава най-голямата мрежа от специалисти в тази област. Те получават разузнавателна информация от различни източници: от правителството, търговския сектор, образователните заведения и т.н. САЩ не е единствената държава, която е тяхна мишена.САЩ са само една от целите на тези разузнавания.

Водещ: САЩ, без съмнение, също разполага с подобни инструменти за въздействие. Но това, че те вече успяха да проникнат и в Белия дом, е доста плашещо. Наш репортер ни съобщи, че те са успели да получат контрол и над системата в Държавния департамент, контролът е продължил доста дълго. Това доста шокира, нали?

Хенри Шон: Да. Нямам конкретна информация за взлома в Държавния департамент, но първо, за хакерите подобно високо ниво е напълно естествено. Когато са решили да проникнат в мрежата, те могат да останат в нея месеци и дори години абсолютно незабележими.

Водещ: О-хооо.

Хенри Шон: Това е много тревожно, защото с достъпа, който те имат, могат да следят всичко, което се случва в мрежата, да извличат всички данни от нея. И най-главното, те имат възможност да унищожат съставните части на тази мрежа. С това е свързано едно от нашите опасения относно критически важните елементи от инфраструктурата. Когато противникът получава достъп до мрежата, той може да я вземе под свой пълен контрол и да я унишожи.

Източник: CNN

Превод “Светът днес”

Припомняме, че информационните агенции вчера съобщиха, че Вашингтон и предградията на столицата на САЩ са останали без електричество. Светлина нямало в Белия дом, в сградата на Държавния департамент. Без ток останали жилищни квартали и офис центрове. Метрото също спряло. Информационните агенции съобщават, че причината за случилото се е взрив в електростанция.

Петя Паликрушева

 

2 отговора на “ФБР: Руските хакери спряха тока на Белия дом

  1. „Обективната“ ССN много са я окъсали с пропагандата. Рептилиите си отиват. Ето защо почнаха да си създават „невидими“ врагове.

    • Да, както обикновено, прехвърлят от болната глава на здравата. Не е лошо американците да не обръщат внимание на тоталния шпионаж на щатския АНС, на неговите кибер-золуми… А като някакви параноици от времето на Студената война, да треперят пред „зловещата Русия и тиранина Путин“. Впрочем, колкото по-прост е един „народ“, толкова по-лесно се манипулира. Тази манипулация тук е направо идиотска. Правете си изводите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s