Conversation: Русия води информационна война с оръжието на противника

Москва 6Стратегията на Кремъл в областта на медиите придобива все по-виртуозен характер, пише Синтия Хупър в статия си за изданието. Някои методи за водене на информационна война Русия е взела от бившия си противник в студената война – САЩ. Руските средства за масова информация доведоха тази стратегия до съвършенство и руснаците вече са убедени: всички лъжат – в това число и Западът, пише журналистката.

“Без клюки ще бъде скучно”, – заяви президентът на Русия Владимир Путин, който се появи след тайнственото си 2-дневно изчезване, а интернет се наводни от слухове за неговата смърт.

Масло в огъня добави президентската администрация, която разположи в официалния сайт снимка на Путин, която уж беше актуална, а в действителност изобразяваше една от неговите срещи в близкото минало.

Екипът на Путин е привикнал към произволно тълкуване на фактите, пише още в статията. Миналата есен по време на ежегодната среща на “Голямата шесторка” в Австралия в отговор на призива на канадския министър-председател да изведе руските войски от Украйна, Путин отговори: “За съжаление, това е невъзможно да се направи, защото нас там ни няма”.

Но допитването до общественото мнение показва, че Путин има доверието на 85 % от руснаците, а това е рекордно висок рейтинг. И макар на всички да е известно, че трите основни телевизии в страната се контролират от държавата, около 80-90 % от гражданите както и преди ги смятат за главен източник на информация.

Но защо хората  така спокойно поглъщат дезинформация, – пита отново изданието. Нима след края на съветската епоха, която научи хората да четат между редовете, руснаците изведнъж се отпуснаха и започнаха да вярват на всичко, което им казват?, – продължава да задава въпросите си журналистката.

Не е съвсем така. Това е стратегията на Кремъл в сферата на медиите, която придобива все по-виртуозен характер. Солидарността с руските средства за масова информация се натрапва, а със западните се разобличава. Нещо повече, някои методи за въздействие върху общественото мнение са взаимствани от руското ръководство от бившия противник в студената война – от САЩ: разпространяването на митове за стремителното загниване на Запада.

Кремъл поднася на международната аудитория руските новини като “алтернативна гледна точка”, с която е длъжна да се съобрази всяка истински “свободна” преса, четем в изданието.

“Задавай повече въпроси” – такъв е девизът на кремълската англоезична новинарска медия Russia Today (RT).

Стилът е взаимстван от Fox News. По време на дебюта си през 1996 г. новоизпеченият водещ уверява зрителската аудитория на САЩ, че това е “справедлива и премерена” алтернатива на “едностранчивите либерални медии”, които, според RT, преобладават в медийното пространство на Америка.

Така RT постигна главозамайващ успех, представяйки продукцията си като истинска и неконсервативна алтернатива на уж “монополните англо-саксонски медии” в САЩ.

През ноември миналата година руското правителство отиде още по-далеч, информирайки за създаването на нова глобална мултимедийна агенция под името Sputnik, която трябва да се противопостави на “агресивната пропаганда на еднополюсния свят” начело със САЩ.

Руските новинарски агенции са много ловки, при това съвсем не са глупави.

Критиката им към управляващите в САЩ често достига целите си и удря силно, изразявайки тревогата на другите държави по отношение хегемонията на САЩ на световната арена.

Подобни новинарски агенции винаги твърдят, че американските средства за масова информация представят украинския конфликт чрез остарели термини от времето на студената война и твърде безотговорно подкрепят украинските лидери, които също манипулират, за да получат симпатиите на Запада. Те също твърдят, че западните медии най-лицемерно избягват темата за солидния списък от нарушения и престъпления, извършени от САЩ в други държави.

“Ние си сменихме ролите”, – радостно ликува ръководителят на група Sputnik Дмитрий Кисельов миналата година. “Сега Русия е за свободата на словото, а Западът не е”.

Западният инструментраиум

Някои обвиняват Кремъл в това, че той “превръща информацията в оръжие”. Според информация от журналистите П. Померанцев и Майкъл Вайс, зад кулисите кипи работата на руски “политически технолози”, които налагат лъжливи материали, за да предизвикат международна обществена дискусия в името на обективната журналистика.

Едновременно с това се стараят да дискредитират самият принцип на обективността, поощрявайки зрителите да вярват в това, че всяка журналистика е натоварена с политически мотиви и предразсъдъци.

Това е дълбоко цинична стратегия. Тя не работи. Но болшинството руснаци, явно, са напълно съгласни с довода “всички лъжат”, в това число и Западът.

“Не е ли пропаганда това, което излъчват CNN и ВВС? – пита популярният руски водещ Андрей Кондрашов. – Просто ние в Русия се въоръжихме с тези методи, които имат и те”.

Кондрашов и другите твърдят, че американските корпорации и холивудските знаменитости (а да не говорим за кандидатите за президенти на САЩ) – всички те се ползват от услугите на скъпи пиар-агенции, които пускат информации, купуват си експерти, влияещи върху общественото мнение, за да могат в подходящия момент да постигнат целта си. И наистина, в неотдавнашния си отчет Бюрото по статистиката на труда прогнозира съкращаване броя на работните места за журналисти към 2022 година на 7200, а броят на заетите в пиар-сферата ще се увеличи до 27 400.

Има и още една практика, която се прилага – интернет-троловете. Те пускат путинските аргументи в сайтовете на западните медии. Много журналисти от САЩ наричат това “атаката на Кремъл”, която цели “пълен контрол над интернет”. Модераторите на британското издание Guardian, – което буквално е затрупвано от по 40 хиляди коментара на ден, – нарекоха това “по-рано планирана кампания”. А англоезичното издание Moscow Times беше принудено да закрие своя интернет-форум заради огромното количество спам.

Единственият останал в Русия вестник, който провежда независими разследвания, има информация от хора, които признали, че им се плаща за норма от 100 коментара на ден. Когато ги помолили да опишат задълженията си, интервюиращите отговорили с езика на мениджърите от избирателни кампании в САЩ, сформиращи групи за “бързо реагиране” от доброволци за писане на писма, за публикации в социалните мрежи и коментари под статиите, – т.е. за да формират мнение и да управляват дебатите.

Руските знаменитости също играят определена роля във формирането на общественото мнение.

Например, режисьорът Никита Михалков – отдавнашен критик на съветската диктатура. Той не крие патриотичните си убеждения, но е близък приятел на Путин, пише в изданието. На премиерата на последния си филм Михалков каза: “Този, който твърди, че Крим не е руски, е наш враг”.

Новият проект на Михалков е телевизионен сериал за смъртта на легендарния руски писател и дипломат от XIX век Александър Грибоедов. Режисьорът твърди, че трябва да се поправи историческата грешка. Михалков ще “докаже”, че Грибоедов е убит в Техеран от мюсюлмани, действащи по заповед на британски шпиони в годините, когато Великобритания и Русия се борят за влияние в Централна Азия. И макар действието да се развива в далечното минало, телевизионният сериал ще подкрепи съвременните идеи, които се лансират от руските медии: целта на британците в Персия през XIX век е да попречат на руските интереси, а днес американците завират носовете си в Украйна, продължава изданието.

Американската масова култура също е пълна с намеци с антируски характер.

Например, телеканал NBC пусна сериала “Преданност”, в който се говори за руските шпиони в САЩ, които планират терористична операция в отговор на американските санкции. Един от персонажите възторжено казва: “ще действаме така, както ни е изгодно в Украйна, в Европа и по целия свят”.

Важно е да се научим така да критикуваме недостатъците на американските медии, но заедно с това да не приемаме за чиста монета руската позиция, прави извод журналистката.

Макар и двете държави, вероятно, да възраждат студената война в културната сфера, Русия се различава с мащабите на манипулацията, с помощта на която “активизира ненавист”, ако използваме израза на критиците на Путин, продължава изданието.

Процесът гарантира крайно организирана, в голямата си част невидима цензурирана структура, включваща съответния персонал и методи. Натискът върху независимите медии от страна на правителството продължава да расте.

В същото време с най-голяма популярност се ползват програми, в които границата между фактите и измислиците е размита най-безцеремонно.

В средата на март в чест на първата годишнина от присъединяването на Крим към Русия излезе в ефир филм, който бе наречен документален, четем в изданието. Той започва с кадри, на които се вижда православна църква, после военен въртолет и интервю на Путин.

“Крим: пътят към дома” за първи път бе излъчен по телевизиите в средата на март и вече има 5 милиона гледания.

“Поканих в Крим ръководителите на нашите спецслужби, поставих им задачата да спасят живота на президента на Украйна”, – със сериозен тон каза Путин.

Филмът за Крим съчетава формат в стил History Channel и постановъчни реконстукции на събитията и вече има повече от 5 милиона гледания в Интернет.

Всичко това е доказателство за огромния и бърз прогрес, който е постигнала руската пропаганда.

Автор: Синтия Хупър

Превод: “Светът днес”

3 отговора на “Conversation: Русия води информационна война с оръжието на противника

  1. Когато професионални лъжци започнат да се тюхкат и да „анализират“ как и защо ги бил надлъгвал врагът… Толкова смешно става… Просто, не знам дали осъзнавате, колко са смешни и жалки тези преститутки. Те самите, естествено, хабер си нямат.

    А истината е много простичка. Няма как да не печелят руснаците в информационната война. Това се дължи на елементарното предимство, което им дава истината и правдата. Истината се говори лесно, тя няма нужда да се нагласява и натаманява, защото винаги е логична и свързана. Тя винаги е по-убедителна. Трябва само да се представи на хората по ясен, достъпен начин. И тогава една истина погребва десет засукани-оплетени-заплетени лъжи. Това е тя, великата „тайна на Кремъл“.

  2. ^Точно така! Именно там е работата – рашките и те ползват същите методи като Запада, с тая разлика, че базират пропагандата си на реални факти и Истината като цяло. Е…попреувеличават това-онова, но общо взето в рамките на разумното. Използват най-добрата стратегия с/у всеки един агресор – с неговите камъни по неговата кратуна. 😛

    Скоро започвам видео-блог в YouTube, в който нагледно ще представям методите им на манипулация (все пак съм студент по PR). А вярвам…в последствие ще се появят и други след мене. Това ще е поредният пирон в ковчега на световната демагогия!

  3. Много глупави заключения има в тази статия! Невероятно е че мислят хората за толкова тъпи та да не могат да различат ИСТИНАТА от ЛЪЖАТА ! Тук руснаците нямат никаква роля. Те просто се позовават на ИСТИНАТА а измислените анализатори на запад изразяват „учудване“ че не се вярва на лъжите им. Кавичките не са случайни тъй като всички знаем каква е истината ! И тези които лъжат и тези които казват истината. Ето един очеваден пример. Русия е заобиколена от бази на САЩ но САЩ искат от хората да вярват че Русия е агресивната страна и не САЩ са дрънкат оръжия до Русия а Русия се е изместила на картата и приближила до базите на САЩ! Е…кой ЛЪЖЕ и кой казва истината!? :)))) Егати и смешните анализи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s