Одеса подготвя въстание

Одеса 1Напрежението в южния украински град расте – задържани са десетки въоръжени “сепаратисти”, в града вървят слухове за създаването на Одеска народна република, Бесарабска народна Рада, появиха се дори “забранени” билбордове. Прогнозира се народно изригване на 10 април.

Одеса замря в тревожно очакване. За Деня на освобождението на града от фашистките агресори, който традиционно се отбелязва на 10 април, пише украинското издание “Вести”. Точно тази дата, според местната власт, е най-опасната от гледна точка на вероятни масови вълнения и провокации. Освен това, на 10 април е планирано посещение на Петро Порошенко в Одеса, което превръща ситуацията във взривоопасна.

“Проруски активисти агитират за “народна рада” в социалните мрежи, споменават и за репресии от страна на полицията. На свой ред, евромайданци от Киев се канят да пристигнат в Одеса и да не допуснат “поредните провокации”, – се казва в изданието.

Статията описва атмосферата, в която се намира Одеса. Споменава се, че “сепаратистите” вече са създали “Бесарабска народна рада”, която тайно е заседавала в един одески ресторант, а по-късно там са пристигнали спецслужбите. На 8 април в одеските медии се появи информация, че “Одеската народна република” е обявила независимост и излиза от Украйна. Социалните мрежи дори разпространяват документ, в който са изредени имената на виртуалните министри.

Тази нощ одеската полиция е задържала 30 човека, заподозрени в терористична дейност. Според Киев, задържаните са диверсионна група, която се кани да създаде “Одеска народна република”. При обиска на задържаните са иззети голямо количество оръжие и георгиевски ленти.

Тази седмица в града се появиха и билбордове, поздравяващи Одеса с 10 април с надпис “Родината помни”. Билбордовете са изпълнени в типичен военен стил, на фона на Ордена на Отечествената война, както руснаците наричат Втората световна война. Надписът на билбордовете гласи: “10 април – Ден на освобождението на Одеса от фашистките нашественици”. Най-долу има надпис “Родината помни”, като думата “Родина” е поставена в кавички.

Появата на билбордовете доведе киевските активисти и привържениците на Майдана до истерия. “Провокативният плакат” е разкъсан, според в. “Вести”. Изданието твърди, че билбордовете са дело на привърженици на бившия депутат във Върховната Рада на Украйна от партия “Родина” Игор Марков.

Привърженици на Майдана се канят да пристигнат в Одеса на 10 април, за да “гарантират сигурността на президента Порошенко”, защото смятат, че местните няма да се справят със задачата.

“Призовавам ви да дойдете от Киев в Одеса, за да пресечете провокациите на “недоизгорените колоради”, – написа във Фейсбук одеската журналистка Валерия Ивашкина.

“Всеки ден в Одеса нещо гори – ресторант, кафене, има престрелки, безредици, безвластие, арести, репресии, отвличане на хора и сплашване, че “патриотите” ще дойдат и ще палят гражданите отново, – това е “европейската майдановска Одеса днес” – написа във Фейсбук екс-лидерът на Антимайдана Антон Давидченко.

В Одеса тези дни се появиха и други билбордове – с призиви към населението да се бори с “битовите сепаратисти”. С тях гражданите се призовават да съобщават на полицията за подозрителни граждани. Както твърди в. “Вести”, жителите на Одеса на разделени наполовина по отношение на тази инициатива, много от тях я смятат за призив към масово доносничество.

“Най-накрая сме в Европа. Тези всички неправилни ще ги подпалим повторно и работата ще е свършена”, – цитира изданието мнението на гражданин на Одеса.

Декларация Одеса 2„Светът днес“ прилага Декларацията за държавен суверенитет на Одеската народна република, която се разпространява в интернет.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Одеса подготвя въстание

  1. Явно, за да се събуди стадото, на овчиците трябва да им подпалят рунцето. Чак тогава идват на себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s