Die Welt: Нобелов лауреат завеща на европейците да разберат Путин

Гюнтер Грас 3Преди смъртта си лауреатът на Нобеловата награда по литература, немският писател Гюнтер Грас предупреждава човечеството за вероятността да избухне Трета световна война, пише изданието. В едно от последните си интервюта той призовава европейците да разберат руския президент и да престанат да се ръководят от интересите на САЩ.

Гюнтер Грас изрази тревогата си за съдбата на човечеството, пише изданието. “Ние поддържаме курс към Трета световна война, – пише той. – Войната е навсякъде. Рискуваме да повторим същите грешки, които направихме и по-рано. Ще настъпи Трета световна война, а ние, като лунатици, няма и да забележим”.

В интервюто си Грас прави критичен анализ на ситуацията днес в света: “От една страна имаме Украйна, където нещата няма да се променят към по-добро. Между Израел и Палестина проблемите са дори по-лоши. Американците зарязаха Ирак в катастрофално състояние. “Ислямска държава” извършва зверства. Проблемите в Сирия, за която практически вече новините мълчат, също са налице. Там хората продължават да се избиват един друг”.

Грас призовава европейците да разберат руския президент Владимир Путин и по-малко да се ръководят от интересите на САЩ. След разпадането на СССР Вашингтон не направи никакви сериозни опити да създаде нов алианс за сигурност, включвайки в него Русия, добавя лауреатът на Нобеловата награда. Според него, това е голяма грешка. “На Украйна й обещават влизане в ЕС, а после в НАТО. Логично е такава държава, като Русия, да реагира на този факт с раздразнение”, – пише той.

Освен политическите конфликти, Грас е разтревожен и от проблемите със социалното неравенство в света, пренаселването и промените на климата на земята, а също и от проблемите, свързани със съхранението на радиоактивни отпадъци. “Една след друга следват срещите, но проблемите си остават: никой не предприема нищо”, – пише той. В същото време капитализмът разрушава самия себе си, заявява Грас: “Всички тези необосновано огромни финансови потоци, които вървят по света, нямат нищо общо с реалната икономика”. XX век не беше толкова безумен, от него трябва да се поучим, – добавя лауреатът.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Die Welt: Нобелов лауреат завеща на европейците да разберат Путин

  1. Много станаха гласовете на викащите в пустинята!

    Но не случайно Христос е казал: „…сърцето на тия люде е задебеляло и с ушите си тежко чуват, и очите си склопиха; да не би да видят с очите си, и да чуят с ушите си, и да разберат със сърцето си, и да се обърнат, и Аз да ги изцеля. А вашите очи са блажени, защото виждат, и ушите ви, защото чуват.“ (Матей, 13 гл.)

    В края на краищата, чуването и виждането до голяма степен са въпрос на личен избор. И това е избор, за който всеки носи лична отговорност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s