Левите в САЩ стачкуват за 15 долара на час

САЩ стачка 0Хиляди американци днес протестират по улиците на Ню Йорк, Лос Анджелис и други градове с искане за заплащане на 15 долара на час.

Хиляди работници от веригите за бързо хранене взеха участие в демонстрациите. Към тях се присъединиха летищни работници, персонал от болниците, строители и други солидарни с исканията граждани.

Демонстрантите твърдят, че сегашното заплащане в размер на 8 долара и 75 цента за час е недостойно и призовават за “война срещу заплатите на бедността”.

Това е най-мащабната мобилизация на работниците в САЩ досега.

В акцията се включиха над 20 000 работници.

Припомняме, че 15 долара на час са равни на 216 български лева на ден, което за 22 работни дни означават 4752 лева на месец.

За справка, минималната работна заплата в България е 360 лева.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Левите в САЩ стачкуват за 15 долара на час

  1. Не „стачкуват за 15 долара“, а стачкуват с ИСКАНЕ ЗА 15 долара на час. А от заглавието излиза, че левите в САЩ са някакви си там, гадни продажни соросоиди. По-внимателно, моля…

  2. И 8.75$/ч е заплащане – мечта за нашите ширини! Чудя се защо все още американските капиталисти не са внедрили нашият челен опит в заплащането на труда – 0.50$/ч.. Какви икономии ще направят и какви печалбли ще реализират! Дали, обаче, американските трудещи се ще са доволни и колко ще търпят това?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s