CBS: На Путин му харесва да дразни Европа с бомбардировачите си

Ту 95 8-sepikВладимир Путин изпраща бомбардировачите и бойните си кораби към европейските държави, за да ги дразни и да ги сплаши. Според телевизия CBS, така руският лидер се опитва да припомни на света, че Русия е свръхдържава. Телевизията счита, че “провокациите” няма да спрат, докато Путин е на власт.

И тази сутрин ВМС на Великобритания проследяваха един руски есминец и два други кораба. Руската група влезе в пролива Ла-Манш без разрешение или известие. Във вторник в отговор на друг инцидент с руските военни, ВВС на Великобритания вдигнаха под тревога изтребителите си. Два бомбардировача Ту-95 прелетяха много близо до границата на британското въздушно пространство. Между другото, в съседна Шотландия в момента вървят военни учения на НАТО.

Чарли ДАгата се намира в руското посолство в Лондон. Той ще коментира за нас нарастващото напрежение в стил студена война. Добро утро, Чарли.

Чарли ДАгата, кореспондент: Добро утро. Днес сутринта сме в руското посолство. Ето какъв отговор получихме току-що, цитирам руския посланик: “Това е паническа реакция на едно рутинно преминаване на руски кораб през Ла-Манша. Това доказва, че някои хора са изгубили връзка с реалността”.

Кралските ВВС вдигнаха под тревога два изтребителя Typhoon, които виждате на екрана си. Великобритания трябваше да реагира веднага на двата инцидента с участието на руски въоръжени сили. Британските военни самолети прихванаха двата руски бомбардировача Ту-95, когато те прелетяха много близо до британското въздушно пространство.

Няколко часа преди това тежко въоръжен руски есминец и два поддържащи го кораба преминаха пред пролива Ла-Манш. ВМС на Великобритания изпрати охранителния кораб Argyll да наблюдава преминаването на руските кораби.

Тези два случая съвпаднаха с ученията на НАТО, които се провеждат на територията на Великобритания. В ученията участват повече от 50 кораби и подводници от 14 държави. Според политическия аналитик Клиф Купчан, няма никакви съмнения, че тези откровени провокации са изпълнени по нареждане на президента на Русия Владимир Путин.

Клиф Купчан, политически аналитик: На него му харесва да изпраща тези стари бомбардировачи да летят над Западна Европа. Той прави това, за да дразни хората, да ги накара да се страхуват, че той по някакъв начин може да подрони стабилността на Западна и Централна Европа. Това на първо място е игра на мускули.

За Путин това е игра на мускули – във военен смисъл, а и не само – оказа се, че това е много ефективна стратегия във вътрешната му политика. Когато при аналогичен случай с руски самолет бяха пуснати британски и френски изтребители, по руската телевизия показаха запис, в който се виждаше кабината на пилота на руския самолет. Руският пилот най-демонстративно летеше редом, почти докосвайки с крилете на самолета си придружаващите го.

Този месец американски самолет-разузнавач беше прихванат от руски изтребител на север от Полша. При това Пентагонът нарече това прихващане “небезопасно и непрофесионално”. Ситуацията припомня, че Русия може би в момента не е сериозна военна заплаха, но в путинския свят тази страна е супердържава с глобален размах.

Клиф Купчан: Мисля, че подобни действия от страна на Русия ще бъдат факт, докато Путин е на власт. А той няма намерение да напуска.

Чарли ДАгата: През януари британското правителство трябваше да извика руския посланик, за да обясни причините, според които руските бомбардировачи са прелитали над Ла-Манша. Дори се наложило да се промени курса на гражданските полети, за да се изключи възможността от сблъсък.

В ефир на 15 април 2015 г.

Петя Паликрушева

4 отговора на “CBS: На Путин му харесва да дразни Европа с бомбардировачите си

 1. Путин никого никъде не праща и никого не провокира и не „дразни“. А пък, ако някой се дразни от това, че Путин изобщо е на власт – това си е НЕГОВ ПРОБЛЕМ. Виждаме просто поредния пропаганден бълвоч на агресора и на бандата му медийни помияри. Сещайте се кой е днес световният тиранин, провокатор на всички беди и конфлити и постоянен, вездесъщ агресор.
  ( Да ви подсказвам ли?… )
  Да има само кой да ги слуша и да ги чете, тези идиотизми. Защото безмозъчни овце – гласоподаватели има достатъчно. Тези помии именно за тях са предназначени.
  Провокаторите и лъжците, както обикновено, набеждават невинния в собствените си мръсотии. И ако реши да се защити – крищят, че ги напада. Подло, гадно. Типично.

 2. … „така руският лидер се опитва да припомни“ – Еми … ще трябва да припомня на света, щом така лесно светът „забравя“.
  „Телевизията счита, че “провокациите” няма да спрат, докато Путин е на власт.“ – ВЯРНО Е, докато Путин е на власт, американците и жалките евролакейски отрепки няма да престанат с провокациите си. Силна Русия, макар миролюбива и великодушна ги притеснява ужасно. Затова, уважаеми г-н президент Путин, не се давай на отрепките, затова и те уважаваме.

 3. Бре, пък и „умница“. От кога стана експерт по „старата техника на Русия“?

 4. Тъпи англйски педераси ! Прости са като американските си събратя.след като казват че Путин показвал мускули със старата си руска военна техника питам аз защо тогава миналата година на Черно море от суперския американски военен кораб „Доналд Кук“ от страх и с посрани гащи подадоха оставка и напуснаха 20 американски моряка!?! А?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s