Huffington Post: Путин съвсем не е такъв дявол, за какъвто го представяме

5601662a88ef426d30edbfe8ea29b44cПрезидентът на Русия съвсем не е толкова неразбираем и агресивен, какъв го рисува американската преса, пише един от основателите а CNN Риз Шонфелд. Путин, както и всеки лидер на държава, се ръководи в действията си от интересите на народа. В името на интересите на страната си, Москва подкрепи САЩ по иранската ядрена програма, благодарение на което въпросът се приближи към разрешаването си, твърди Шонфелд.

В колонката си в Huffington Post, един от основателите на CNN Риз Шонфелд съветва американците да не представят президента на Русия Владимир Путин в твърде черни краски. Това правят най-вече републиканците, отбелязва той.

Именно на Русия трябва да благодари Америка за преговорите с Иран, които влязоха в крайната си фаза, подчертава Шонфелд. Според договора, който ще бъде подписан, Иран ще се откаже от разработването на ядрено оръжие.

Шонфелд припомня срещата си с Дмитрий Медведев преди пет години в Белия дом. Медведев, който тогава беше президент, закъснял, защото отговарял на спешно съобщение от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад. Техеран рязко критикувал Русия за присъединяването й към санкциите, защото било достатъчно Русия да наложи вето в ООН, за да се спрат санкциите срещу Иран. Тогава Москва подкрепила САЩ независимо от приятелските си отношения с Иран, ръководейки се от интересите на гражданите си, пише Шонфелд.

Настоящият президент на Русия Владимир Путин, може би, не е най-приятният човек, допуска американският журналист. Но той действа най-вече в името на интересите на руския народ. САЩ се възползваха от смяната на правителството в Украйна, за да разрушат окончателно връзките между Киев и Москва. Русия не може да не подкрепя тези части от населението, което все още е ориентирано към Москва, която ориентация се изля в и до днес продължаващият конфликт между проруското опълчение и правителството.

Крим беше присъединен към Русия също, за да се стабилизира гордостта на руския народ. Руснаците са много чувствителни към решението на Никита Хрушчов да даде полуострова на Украйна. Връщайки Крим, Путин е закрепил и позицията си на президент, добавя журналистът.

НАТО продължава да въоръжава страните от Източна Европа. Медиите съобщават, че в Румъния, в Полша, в Черна гора в близките седмици ще се проведат големи учения на алианса. Според Шонфелд, Западът отново се опитва да раздели Русия с източните й съседи. А Путин действа така, както би действал всеки лидер, който се опитва да защити държавата си и да гарантира позициите й в региона.

“Той съвсем не е такъв дявол, за какъвто го представяме”, – пише той на страниците на изданието.

Нещо повече, подчертава Шонфелд, все още е свежа в паметта жертвата на милионите руснаци, които загинаха в борбата срещу фашизма. Желанието на Путин да обезопаси западните си граници, без да има намерение да напада когото и да е, е напълно обяснимо, пише основателят на CNN.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Huffington Post: Путин съвсем не е такъв дявол, за какъвто го представяме

  1. Явно в страната на тиранията и лъжата това е максимумът обективност, който може да се открие – с голямата лупа. Е, да се благодарим и на това.

  2. „А Путин действа така, както би действал всеки лидер, който се опитва да защити държавата си“ … ми да де, нали затова е трън в очите на САЩ. Виж, Горби е нещо друго. Подлъга руснаците с разни небивалици в американска тоналност и дори … в мъж на годината го произведоха. И така, уважаеми г-н Путин, ще получите признателност и уважение само от искрените и честни люде. Надявам се, че не са малко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s