Il Giornale: “Странни сигнали от космоса” – тъмна материя

COSMOS_3D_dark_matter_mapМеждународната космическа станция откри първите следи от невидима материя, от която се състои една четвърт от Вселената, пише Джузепе Марино в статия, публикувана във в. Il Giornale.

“Магнитният алфа-спектромер АМS, поставен на външната страна на Космическата станция, е уловил странни сигнали”. Съобщението е невероятно за тези, които обичат научната фантастика. Но в действителност това не е фантастика, а наука, казват учените от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева: за тях това са данни, които те мечтаят да получат, пише изданието.

Според ръководителя на проекта, в който водеща роля има Италия, става дума за разбулване тайните на тъмата материя, която астрофизиците преследват много десетилетия. От тъмна материя се състои голяма част от Вселената. Тя е невидима за нашите очи по простата причина, че не излъча и не отразява светлина. Изучавайки гравитационните сили, учените разбраха, че за науката не е достатъчно изследването на планетите и звездите. Учените отдавна разбраха, че би трябвало да съществува тъмна материя пет пъти по-голяма, отколкото “светлата”. Само 4.3 % от космоса се състои от видима материя. Всичко останало е тъмна енергия. Тя не излъчва радиация и може да има в себе си загадъчни небесни тела, такива като газ, формиран след Големия взрив, пише журналистът.

Тъмна материя dark matterРол-Дитер Хойер, директор на ЦЕРН, казва за новите научни резултати следното: “Това е стимул за научната общност, както за физиците-теоретици, така и за експериментаторите. Може би стоим на прага на нови открития. Или на нова тайна”.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s