Market Watch: Краят на “икономическата изключителност” на Америка

САЩ msВремето на “американската изключителност” и господство в световния пазар приключи, пише журналистът Пол Фарел от Market Watch. Според него, САЩ не само отстъпват в конкуренцията на развиващите се страни, но и не могат да спрат рухването на собствения си БВП.

Владимир Путин не смята американския народ за изключителен, пише за изданието Пол Фарел. Някога за New York Times Путин каза следното: “Смятам, че е много опасно да се вкарва в главите на хората идеята за изключителност, независимо от мотивировката, която им дава самата идея”.

Според Фарел, базата за твърденията на руския президент се намира в обикновената психология. “Американската изключителност“ означава вяра в това, че американската политика превъзхожда останалите, американските ценности са уникални – най-добрите в света”, – пояснява авторът на статията.

В същото време на световната икономическа арена се появи съперничеството на Китай и развиващите се страни, които подрониха “изключителността” на Америка. И тази тенденция става все по-очевидна.

Световната банка и МВФ “се вълнуват за съдбата на Америка”. Още в началото на тази година СБ предупреди, че засилването на икономиката на САЩ и падането на цените на нефта няма да са достатъчни, за да се ликвидира проблема в еврозоната и из световните развиващи се пазари. С други думи: “ние вече не сме световна свръхдържава”.

Шефът на МВФ Кристин Лагард предложи панацея за снижаване на глобалните темпове на ръста – пазарни реформи, но те така и не бяха проведени, припомня журналистът. “Съдейки по всичко, не се намери никой “достатъчно изключителен”, за да извърши промените”, – резюмира авторът на статията.

Нещо по-лошо, шефовете на централните банки, висшето ръководство на компаниите и политиците напълно са потопени във вземането на тактически, а не стратегически решения. Те настояват за стимулиране на ръста за сметка на нови дългове и отказват да вземат стратегически решения. “Така вредим на самите себе си, – допуска Фарел, – и се движим към нулев ръст и към болезнени икономически мерки, както през 30-те години”.

Авторът на статията обръща внимание върху прогнозите на икономиста Робърт Гордън, които той излага в доклада си. “Нима дойде краят на икономическия ръст на САЩ?” По данни на Гордън, ръстът на БВП към 2100 година ще падне под 1 %.

„Не е изненада, че МВФ и Световната банка са сериозно изплашени”, – констатира експертът. Така, както САЩ стремително потъват към дъното, с нещо напомнят “американската изключителност”, т.е. “стремителният залез на натъпкани в продължение на 15 години световни пазари и икономически модели”.

“Продължаваме да стоим на самия ръб на бездната, докато насрещните ветрове ни връщат в мрачните времена на доиндустриалната епоха”, – завършва Пол Фарел.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Market Watch: Краят на “икономическата изключителност” на Америка

  1. Ха-ха… Забавно. Явно, някои в САЩ започват да се усещат. Дръпнало им се е…
    Нищо! Като се случи случката, ще стане още по-забавно. Не може винаги да лъжеш всички. И не може винаги и вечно да смучеш кръвта на целия свят. Рано или късно народите ще изтръскат от гърба си този кръвосмучещ, агресивен паразит. Или пък ще умрат… Както и да е – и в двата случая краят на паразита ще бъде мъчителен и страшен. Няма как да се случи нещо друго.
    Поздравявам гражданите на САЩ – чакат ги интересни времена. Най-сетне! Сметката иде. Неотвратимо е. Като съдбата. Или като смъртта… Време е вече да си изядат попарката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s