Кери: Гърция е длъжна да споделя позицията на САЩ и ЕС за Русия

кери _kerryГърция е длъжна да споделя позицията на САЩ и ЕС за Русия, заяви американският държавен секретар Джон Кери по време на срещата си с гръцкия министър на външните работи Никос Котзиас.

“Силно се надявам, господин министър, че имате възможност да подкрепите сериозното партньорство на САЩ и Европа по отношение на Украйна, както и необходимостта да се поощрява Русия с всички възможни средства за изпълнение на Минските споразумения, да се помага за мира в региона, а също да работим заедно над дългосрочни каузи – енергийни, доставки на енергоресурси и диверсификация в региона”, – заяви Кери, предаде РИА “Новости”.

САЩ и по-рано са изразявали недоволството си от позицията на Гърция, която е срещу санкциите към Русия и е за енергийно сътрудничество с Москва.

Чуждите медии съобщиха, че Италия, Гърция и Кипър, а също Испания, Австрия, Унгария и Словакия, чиито лидери вече са били на посещение в Москва, вероятно, няма да подкрепят разширяване на санкциите срещу Русия.

Припомняме, че министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос взе участие в московската конференция по международна сигурност по време на двудневната си визита в Москва, което предизвика сериозни въпроси във Вашингтон и в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. Няколко дена преди това Москва бе посетена от премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Припомняме още, че на 9 април по време на визитата си в Москва министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че отношенията между Русия е ЕС трябва да се рестартират, за да се предотвратят международните проблеми в енергетиката и придвижването на гражданите.

На 8 април президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Гърция Алексис Ципрас обсъдиха проблемите около Украйна и санкциите срещу Русия от страна на ЕС. Владимир Путин за пореден път припомни, че Русия е крайно заинтересована от пълното спазване на минските договорки за Източна Украйна. А Ципрас отбеляза, че Гърция нееднократно е изразявала несъгласието си по въвеждането на санкциите срещу Русия, подобни мерки са фактическа икономическа война, – каза тогава Ципрас.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Кери: Гърция е длъжна да споделя позицията на САЩ и ЕС за Русия

  1. Айм сори,но и Гърците могат да кажат на англиски примерно фак оф

  2. Всъщност, Кери се е изразил много по-меко: „Силно се надявам, господин министър, че имате възможност…“ А не „длъжни сте“. Много ясно, че нищо не са длъжни. И много ясно, че щатите ще „изразяват недоволство“ и ще дърпат Гърция към своята линия. Нищо чудно и нищо ново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s