Плевнелиев: Косово е надежден търговско-икономически партньор

Плевнелиев caПрезидентът Плевнелиев в Прищина обсъди с косовския си колега Атифет Яхияга вероятността да се разшири сътрудничеството между двете държави в областта на инвестиционната политика и търговията, съобщи БНР.

„Косово е перспективен търговско-икономически партньор за България в региона. В следващите месеци двете държави ще подпишат споразумение за взаимна защита  на инвестициите, което ще стимулира бизнеса. Български компании вече работят по проекти в Прищина. Двете държави имат интерес от общи проекти в областта на фармацевтиката, енергетиката, транспорта, туризма, селското стопанство и производството на храни. Липсата на добри пътища остава проблем за икономическото развитие на Балканите, затова строежът на магистралите София-Ниш и Ниш-Прищина са стратегически важни“, каза Росен Плевнелиев.

“Балканите имат огромен потенциал, но само заедно можем да го отключим. Реализацията на транспортните коридори, специално на коридор номер десет е наша обща цел, както и на коридор номер осем. България вярва, че АМ София-Ниш, както и Ниш-Прищина са стратегически приоритет. Това ще свърже бизнеса и хората, ограниченията трябва да падат, включително инфраструктурните и визовите такива. Ние искаме да подобрим енергийната инфраструктура. Заедно се застъпваме за строителството на енергийни мрежи и енергийни връзки. България е много сериозен производител на ток и ние имаме много силен експортен потенциал, който не можем да оползотворим, допълни още българският президент.

 Косово настоятелно поиска българските власти да либерализират визовия режим за косовските граждани. Президентът Яхияга официално декларира, че страната му в най-скоро време ще изпълни всички технически критерии за това, от което следва, че косоварите ще влизат и ще излизат от България напълно безпроблемно.

Един отговор на “Плевнелиев: Косово е надежден търговско-икономически партньор

  1. Прецедентът пак се изака от челна стойка. Нормално за него – типично и естествено. Вече не си струва даже да се чудим. Може само да си записваме идиотизмите му.
    Това нищожество с лявата резба е достойно за книгата на рекордите на Гинес, като най-мухлявият пре… прецедент на света, за всички времена и народи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s