US дипломат: Пиша „Отличен“ на българското правителство

Снимка: clubz

Снимка: clubz

US дипломат: Твърде зависими сте от руския газ

След 2 часа разговор с премиера Бойко Борисов американският дипломат реши, че България е прекалено зависима от руския газ.

Премиерът Борисов и заместник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий се обединиха в разговора около следното: засилване на българската енергийна сигурност чрез диверсификация и разнообразяване на енергийните източници и трасета.

Разговорите между Бойко Борисов и Хойт Ий продължиха два часа в Министерския съвет. След срещата двамата споделиха вижданията си пред журналистите.

Хойт Ий, за сведение, е от екипа на заместник държавния секретар Виктория Нюланд.

Американският дипломат бе на визита в България броени часове преди президентът на САЩ Барак Обама да обяви разширяването на US санкциите срещу Русия и новите удари срещу “Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

Както става ясно, в разговорите между премиера Борисов и дипломата Ий, енергийната сигурност със съседните ни държави е била на първо място.

Заместник помощник-държавният секретар на САЩ каза следното: “Това е твърде зависим регион от руския газ”. Той посочи, че за целта трябва да се изгради интерконектора между България и Гърция, който ще даде възможности за истинска диверсификация.

Господин Ий обеща, че “Америка иска да сътрудничи с България, за да засили диверсификацията на енергийните дружества и трасета”. Американският дипломат добави, че многото предизвикателства няма да спрат решимостта на България и САЩ да намерят общите решения.

Премиерът Бойко Борисов настоя “да се възобнови “Набуко”. “Не виждам голяма разлика между “Южен поток” и “Турски поток”, – добави Борисов и се закани на Америка, че ще поспорят по въпроса още.

Борисов добави, че България трябва да бъде компенсирана от САЩ с повече инвестиции, защото в името на българо-американското сътрудничество страната ни се е отказала от много неща.

Българският премиер се похвали пред журналистите и пред американския дипломат, че страната ни стриктно спазва санкциите срещу Русия. “Има държави, които не спазват санкциите и отиват да се пазарят на наш гръб. Това не ми харесва”, – добави Бойко Борисов, от което стана ясно, че има предвид Гърция.

“Всичко сме сколасали, че сега да се занимаваме с шистов газ”, – отсече Борисов на въпроса дали може да се започне проучване за добив на шистов газ у нас. Но по същество диверсификацията означава и това, шушукаха журналистите.

Новите бойни самолети бяха следващата точка в обсъждането между двамата. Министър-председателят ни отсече, че България ще закупи бойни самолети, когато си пооправим държавата и си върнем дисциплината.

Какво означава “да си пооправим държавата” и за връщане на каква дисциплина имаше предвид Бойко Борисов, не стана ясно.

От срещата на двамата се изясни, че САЩ е доволна от страната ни по отношение на борбата с организираната престъпност.

Тук една част от журналистите си отдъхнаха, а друга част се питаше за коя точно организирана престъпност става дума.

Господин Ий реши, че трябва да се присъедини към отдъхването и добави, че “американците вярват, че единствено напредъкът в борбата с организираната престъпност ще помогне на България да постигне истинската демокрация”.

Тук журналистите се питаха, дали да попитат американския дипломат какво точно означава “истинска демокрация”, но бързо решиха да не му задават въпроса, защото си спомниха за Украйна, Сирия, Ирак, Либия и т.н.

Американецът добави, че само с върховенството на закона можем да постигнем развитие на иновациите и да върнем обратно изтеклите мозъци от България.

Тук журналистите въздъхнаха, защото американецът започна да звучи като Шехерезада от приказките “1001 нощ”.

Вероятно американският дипломат реши, че трябва да бъде по-категоричен в поведението си на Класен ръководител, защото пред журналистите каза, че пише “Отличен” на правителството за идеята му за създаване на нов орган за борба с корупцията.

Тук не бе споменато възможно ли е корумпираните да създават орган, който да накаже самите корумпирани.

“Никой не трябва да стои над закона”, – отново размаха пръст господин Ий и призова всички политически партии да помогнат за промяна в съдебната ни система.

Накрая господин Ий отново влезе в ролята на Класен ръководител и добави, че “САЩ остават твърдо рамо до рамо в подкрепа на България в трудните времена и ще подкрепяме вашите усилия в трудните реформи”.

Но това не бе достатъчно и дипломат Ий допълни, че вижда “засилване на добрите взаимоотношения между България и САЩ”.

Всички се попитаха мълчаливо: а от кого трябваше да се види тази засилена „доброта“ между българската власт и САЩ днес? Който се интересува от „добротата“ между България и САЩ отдавна я е забелязал.

А трябва ли някой да се стресне от тази взаимна “доброта”?

А на кого му пука от нашата взаимна “доброта”? и т.н.

Така пресконференцията между двамата държавни мъже приключи.

Бойко Борисов не си даде бележника, за да му се запише оценката, защото явно си го беше забравил.

Петя Паликрушева

Един отговор на “US дипломат: Пиша „Отличен“ на българското правителство

  1. Когато щатците ти пишат „отличен“, значи, честито! – станал си последна долна смрадлива фекалия. Целта е да бъдеш използван в качеството на такава (срещу някого, както обикновено). Но така или иначе, след като те употребят, ще постъпят с тебе по единствено възможния начин – ще те изхвърлят в мръсния канал, където ти е мястото.
    Но иначе те, хамериканците, са щедри на похвали, не може да им се отрече. Това кара някои курешки още по-бързо да втасват. Ускорява се процеса, един вид. Янките са майстори в технологията на лайнопроизводството. Добре я разбират, в най-големи тънкости.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s