CNN: Путин не обича дипломатите, но уважава “терминаторите”

Сегал f2Владимир Путин нееднократно е предлагал на актьора Стивън Сегал да го направи посредник между Москва и Вашингтон. Обама винаги отказвал, но, отчитайки реномето на руския лидер, Вашингтон започнал сериозно да обмисля идеята да се замени авторитетния експерт и посланик до 2014 г. в Русия Майкъл Макфол с терминатора Арнолд Шварценегер, съобщи CNN.

Добре дошли в предаването The Lead. Днес в рубриката Buried Lead ще ви разкажем една от най-странните, но в същото време истинска история. Това е историята за зародилата се здрава мъжка дружба между сериозни дипломатически представители – дружбата между лидера на един от най-могъщите и внушаващи страх режими в света и екшън актьора от “Под обсада 1 и 2 “ и “Над закона”.

Да, да, президентът на Русия Владимир Путин и американският актьор Стивън Сегал на пръв поглед изглеждат странна двойка, но от общите им снимки с руския отбор по джудо, по време на вечерята в частната резиденция на Путин, се вижда, че двамата обичат бойните изкуства. Днес разбрахме доколко близки са двамата.

Сегал 0Съдейки по новата статия от Buzz-Feed, на срещата на G8 през 2013 г. Путин е предложил на Обама кандидатурата на Стивън Сегал за почетен посланик между Москва и Вашингтон, за да помогне за подобряване на “хладните отношения” между двете страни.

В студиото влиза журналистка от изданието, която заедно с един свой колега първи публикуваха тази новина. Рози, благодаря, че си тук, добре дошла.

Искам да уверя зрителите, че това не е някакъв театър. Това е истинска история. Видях с очите си реакцията на бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол по повод вашата статия в профила му в Туитър. Как реагира Обама на това толкова безумно предложение на Путин?

Рози Грей, журналистка: Мисля, че американските чиновници, които присъстваха на G8 бяха поразени, че този въпрос въобще бе повдигнат.

Сегал 7Мисля, че президентът Обама веднага е отхвърлил предложението. Но руснаците нееднократно повдигали въпроса, дори по-късно, на ниво Държавен департамент.

Водещ: През 2013 г. Сегал нарече Путин един от най-великите световни лидери, в друго интервю той нарече руския лидер “брат”. Какви са отношенията между тези двама мачовци?

Рози Грей: Е, струва ми се, че те са приятели. Но е очевидно, че за Путин тези отношения имат пропагандна ценност. Това се вписва в образа на мачото, какъвто образ Путин се опитва да създаде за себе си.

Водещ: Стивън Сегал наистина ли има някакво политическо влияние?

Рози Грей: Не знам дали има влияние, но той определено има връзки. Той е близък с няколко високопоставени руски чиновници. Може свободно да им звънне по телефона и т.н.

Сегал a0Водещ: Не е ли странно, че Путин прибягва до звезди? Той имаше интерес към Мики Рурк, Шерън Стоун и Жан-Клод Ван Дам. Всички те са от епохата, от която е и Сегал. Всички те посетиха Русия. Какво е нещото в тях, което се харесва на Путин?

Рози Грей: Самият Путин…Цялото негово управление е култ към личността, самият той е звезда. Обграждайки се с известни личности, той подхранва егото си. Това си е и добра пропаганда, защото някои от тях са западни звезди.

Водещ: В статията си отбелязвате, че е имало разговори да се замени бившия посланик на САЩ Майкъл Макфол – високоуважаван експерт по Русия, завършил Стандфордския университет, с Арнолд Шварценегер. Вярно ли е това?

Сегал l2Рози Грей: Да. Учен от Бруклинския институт е повдигнал тази тема наистина и е предложил идеята на администрацията на президента.

Водещ: Какви са аргументите да се замени дипломат с терминатор?

Рози Грей: Тук отново става дума за образа на мачото. Путин би разбрал такъв човек. Пък и Арнолд говори немски, а Путин се чувства напълно комфортно, когато разговаря на този език.

Водещ: Ясно…

Превод: Петя Паликрушева

В ефир на 21 април 2015 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s