Corriere della Sera: Дроновете – невидимата война с 5 хиляди убити

Дрон v1Смъртта на обикновени граждани вследствие използване на безпилотни самолети може да изправи пред съда Барак Обама, твърди Гуидо Олимпио от италианското издание.

Още от времето на Джордж Буш-младши САЩ започна употребата на дронове в някои райони на Пакистан, където и до днес живеят племена, без разрешение от Исламабад. Срещу предполагаеми терористи се използват ракети Hellfire. С идването на Барак Обама на президентския пост броят на дроновете се увеличи. В резултат на безпилотни самолети са загинали и продължават да умират терористи, но и мирни граждани – от Афганастан до Йемен, от Сомалия до Ирак, пише журналистът.

Центърът на програмата за безпилотните самолети първоначално се намира в пустинята Невада, където е разположена база на ВВС на САЩ. Там са разположени и главните действащи лица на тази нова военна форма за експанзия – “стерилния”, но безпощаден конфликт, се казва в статията. Според думите на анонимен американски сенатор, летящите машини са убили 5 хиляди човека, включително 64 лидери на терористите. Заедно с тях са убити огромен брой мирни граждани, такива, като Джовани Ло Порто и Уорън Уайнщайн (заложници, хванати от Ал-Кайда и загинали вчера в резултат на рейдовете на американски безпилотен самолет, бел.ред.). По данни на правозащитни организации и журналисти, жертвите на тази война са значително повече, пише журналистът.

ЦРУ преди няколко години предупреди за контрапродуктивната страна на безпилотните самолети, отбелязва Олимпио: въздушните рейдове провокират гнева на населението и, макар да гарантират ликвидирането на престъпници, те имат ограничен ефект в борбата с екстремистите. Някой ден Обама ще трябва да отговаря пред военен трибунал, се казва в статията.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s