New York Times: Клинтън продаде на Русия атомния суверенитет на САЩ

CLINTON TO QUIT WHITE HOUSE RACE FRIDAY: REPORTSПо време на поста си държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтът е дала ход на сделка, която позволила на “Росатом” да изкупи основния пакет акции на един от най-големите производители на уран в САЩ. В същото време във Фонд Клинтън са постъпвали значителни суми от близки до договора източници, пише американското издание.

В САЩ назрява скандал, в който е замесена жената на бившия президент на САЩ и екс-държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. New York Times разбра, че тя не просто е допуснала сделката, в която крупен производител на уран за американската атомна енергетика е вече под пълен  контрол от руското правителство, но и е получила подозрителни суми, свързани с ръководството на тази компания.

Става дума за канадската фирма Uranium One, която разработва уранови местонаходища, в това числа в Казахстан и САЩ. Фирмата държи една пета част от целия потенциал на САЩ в производството на уран. Самият уран е стратегически важен актив, а подобни сделки оказват влияние и върху националната сигурност на САЩ, пише изданието. “Русия с лекота ще спечели урановата война, а никой не говори за това”, – прави извода изданието.

Хилъри Клинтън, която смята да участва в предстоящите изори, е обвинена в това, че е помогнала за сделката между Uranium One, а в замяна е получила пари за Фонда на семейство Клинтън. Всичко е започнало, както твърди изданието, с договора за придобиване правото да се разработват находищата в Казахстан през 2005 г., за които Бил Клинтън, вероятно, е съдействал. През 2009 г. “Росатом” придобива 17 % от акциите на Uranium One, а през 2010 разширява пакета си до 51 %. Именно последната придобивка е разтревожила американската общественост и чиновници.

Подобен род договори би трябва да са преминавали през одобрението на редица държавни структури, в това число и през Държавния департамент, който по онова време управлява Хилъри Клинтън, отбелязва изданието. Практиката показва, че ако правителството има подозрения, че която и да е сделка ще навреди на националната сигурност, тя веднага се анулира.

За да успокои акционерите на Uranium One, Кириенко при подписване на договора през 2010 г. увери, че “Росатом” няма да прави промени в компанията, няма да сменя ръководството или да се опитва да получи повече акции. Но през 2013 г. компанията е преминала напълно под контрола на Русия. Освен това, държавните чиновници уверявали, че изнасянето на уран извън границите на САЩ без специални разрешителни е фактически невъзможно, но изданието се потрудило и установило, че изнасянето уран извън пределите на САЩ е възможно и без нужните разрешителни.

Когато Хилъри Клинтън заема поста държавен секретар, от нея изискали подписването на документ, че няма да има конфликт на интереси, че фонда на мъжа й не трябва да приема дарения от чужди правителства и се задължава да разкрие всички свои спонсори. И, съдейки по документите на фонда, единственият спонсор, който е свързан с Uranium One, е Иън Телфер, който привежда на фонд Клинтън само 250 хиляди долара. Но чрез собствения си фонд Телфер пожертвал още няколко милиона долара за фонд Клинтън. Всичко това станало, когато американското правителство разглеждало въпроса за сигурността около сделката Uranium One и “Росатом”. Приблизително по това време Хилъри получила покана да произнесе реч в Москва, за която реч й предложили безпрецедентна по размерите си сума – 500 хиляди долара.

В сделката между Uranium One и “Росатом” има не само икономически интерес, но и геополитически, отбелязва изданието. По време на първото управление на Обама САЩ имат намерение да поддържат с Русия добри отношения. Затова не е ясно, доколко проверяващите сделката за предоставянето на основния пакет акции от Uranium One на руска компания са успели да претеглят двете възможни опции по сделката – нормализиране на отношенията с Москва и потенциалния риск от контрол над най-големия производител на уран, който вече е в ръцете на руското правителство. Сега, когато отношенията между Вашингтон и Москва захладняха, въпросът за енергонезависимостта от Русия е поставен крайно остро в САЩ, пише американското издание.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s