PRESS TV: Русия и Аржентина подписаха 20 договора – и това е само началото

Кристина Киршнер Путин 94-cПо време на визитата на президента на Аржентина Кристина Киршнер в Москва лидерите на двете държави подписаха 20 договора за сътрудничество в редица области, съобщи Press TV. Най-важни са договорите за атомната енергия и за увеличаване обема на търговията. Путин и Киршнер заявиха, че по-нататък планират да се премине към използване на националните валути в търговските сделки.

Аржентина има намерение да разшири връзките си с Москва. Това заяви Кристина Киршнер на колегата си Владимир Путин в Москва по време на двудневната си официална визита. Русия и Аржентина подписаха повече от 20 договора за сътрудничество в различни области. Подробности от кореспондента ни в Москва Марина Кортунова.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер посети Москва, за да заздрави отношенията между двете държави. Русия и Аржентина подписаха редица документи, включително споразумение за атомната енергетика.

Владимир Путин: “Росатом” се включи в проекта за шести енергоблок в АЕЦ “Атуча”. Реализирането на постигнатите днес споразумения в тази сфера ще гарантират на Аржентина достъп до най-новите руски технологии, отговарящи на най-строгите изисквания по ядрената безопасност.

Вторият важен етап от преговорите беше разширяването на търговския оборот от хранителни продукти между двете страни. Предвид влошените отношения със Запада заради конфликта в Украйна, Москва значително разшири търговията и икономическото си сътрудничество с латиноамериканските държави. Аржентина е четвъртият по обем търговски партньор с Русия след Бразилия, Мексико и Еквадор. Миналата година общата сума от стокообмена с хранителни продукти е 1.4 милиарда долара. Затова Русия и Аржентина обсъдиха възможността да се използват националните валути във взаимните търговски транзакции.

Владимир Путин: Ние се споразумяхме да проведем подробни консултации за използването на националните ни валути в търговските взаимоотношения между двете държави и между търговските партньори.

Президентите подписаха 20 договора в различни сфери: култура, икономическо развитие, селско стопанство, търговия, енергийни и военни проекти, екология. Общата стойност на споразуменията само в областта на хидроенергетиката, атомното и органическото гориво се равнява на около 5 милиарда долара. Президентът на Аржентина изказа положителното си отношение по разширяване на връзките.

Кристина Киршнер: Благодарение на тези договори Аржентина ще се присъедини към групата на десетте страни, които ще могат да проектират и създават собствени ядрени реактори. Това ще ни помогне да ускорим процеса за получаване на енергия, чиято цена ще зависи от колебанията на световния пазар.

Президентът на Русия заяви, че Москва иска скорошно и бързо разрешаване на спора между Аржентина и Великобритания по повод Фолклендските острови.

Марина Кортунова: Това е третата визита на Кристина Киршнер в Русия. Тази година се навършват 130 години от началото на дипломатическите връзки между двете държави.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s