Макфол: Американците не са готови да воюват за Крим

Макфол_bВ интервю за “Украинская правда” бившият посланик на САЩ в Русия предупреди, че Украйна не е оценила силите на Америка правилно: САЩ не са готови да се бият за Крим. Политикът заяви, че Киев трябва да се съсредоточи в реформите за демократизация, само тогава в Украйна ще се живее по-добре, отколкото в Русия.

В интервюто си Макфол съветва украинците да се примирят с “анексията” на Ким.

Екс-посланикът, който в момента се е посветил на научна дейност, намира украинското общество за силно променено, „в момента там витае постреволюционно чувство”. В интервюто си той отбелязва, че е много важно новото правителство да продължи реформите и борбата с корупцията, за да покаже на Владимир Путин, че той не е бил прав, когато не е вярвал в независимостта на Украйна.

Макфол си спомня с топли чувства за епохата на “презареждането” (края на СССР, бел. ред.), което време, според него, донесе плодовете си, но с идването на Путин на власт нещата вече били “невъзможни”. Политологът добавя в украинското издание, че в момента САЩ се чувстват по отношение на Русия по-свободно от ЕС, който е свързан с Москва с голям брой търговски договори. А САЩ “могат да правят както си поискат и без Русия”.

Макфол е сигурен, че Барак Обама не трябва да се обвинява в слабост, както е модерно да се прави сега. Според бившия посланик, американският лидер действа значително по-твърдо от предшествениците си и е направил за Украйна много повече от Джордж Буш за Грузия.

Според Макфол, разбирайки за свалянето на Янукович, той е имал по-страшно предчувствие. За да може в далечно бъдеще Украйна да си върне Крим, тя трябва да проведе успешни икономически и демократически реформи. “Само тогава ще стане очевидно, че животът в Украйна е по-добър от този в Русия – тогава всичко ще се промени”, – уверява Макфол.

Макфол a10b“Не искам хората да надценяват възможностите на Запада.. Ние няма да тръгнем към война, това е очевидно. Американците не са готови да воюват за Крим. И за Полша не са готови да воюват, и за Унгария, и за Чехословакия не са готови да воюват. Това просто е исторически факт. Трябва да бъдем реалисти. Понякога мисля, че хората искат повече от американците, отколкото от себе си”.

Според Макфол, Владимир Путин вече не слуша никого, “не разбира, че има народ, има хора”, а целта му е в Украйна да няма стабилност, “нито война, нито мир”. Политикът е разочарован от това, защото е виждал друго бъдеще за Русия, когато работел в Москва.

Макфол eiy“В Русия стана по-лошо, в Украйна стана по-лошо, в Америка стана по-лошо от това решение на Путин. Виждах друг път, но не стана. Мисля, че ще се получи, все още съм оптимист”, – казва в интервюто за украинското издание Макфол.

Бившият посланик продължи: “Не вярвам, че 80 % подкрепят тази идиотска политика. Имам много добри приятели в правителството, които не подкрепят тези идеи. Те разбират, че това не е изгодно за Русия. Но се страхуват. Това ще мине. На първо място страдат украинците, а после руснаците. Това не е курс към светло бъдеще, това е курс към старото, към съветското”, – твърди Макфол.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s