Propagandaschau: За бранда “нова” Украйна се грижат американски пиари

united-corporations-of-america-mapВъншната политика на САЩ има за цел да експортира “тоталитарната пазарна идеология”, в която всяка държава действа като голяма корпорация, пише изданието. Собствените им мисли и работа те натрапват не само с груба сила, но и с грамотен маркетинг, пиар и пропаганда. Сега е ред да се направи нов бранд на Украйна.

В САЩ напълно се е “впила идеологията на капитализма”. В тази страна знаят прекрасно как да организират работата на държавата на база модела на корпорациите, които се ръководят от пазарни принципи, пише изданието. За такъв тип държава правата на човека са само бранд, а маркетингът и пиарът са не по-малко важни, отколкото за Кока-Кола, МакДоналдс и Форд, пишат авторите на статията.

Външната политика на САЩ има за цел да експортира “тоталитарната пазарна идеология”, за да разшири собствените си пазари и да увеличи доходите си, продължава немският журналист. С превзетите територии САЩ ще постъпят така, както биха постъпили представители на търговска фирма, които се нахвърлят на все повече и повече пазари и се опитват да ги “одарят” с идеологията, законите и стоките си. При това са твърдо убедени, че правят нещо добро, като застрахователен агент, който “безкористно измъква парите от глупака, за да го застрахова в случай на смърт”. И едва след като ти измъкне парите, ти обръщаш внимание какво пише най-отдолу с дребен шрифт.

В името на превземането на рови ресурси и потребителски пазари се използва не само груба сила, но и грамотен маркетинг, пиар и пропаганда. Практически е невъзможно да се разбере къде е държавата и къде е корпорацията.

САЩ натрапват своето “радикално пазарно мислене и начин на работа” – те първо сложиха в Киев лоялна към Вашингтон власт, после в Украйна пристигнаха пиарите, които сега учат изненаданите украинци как да направят “бранда” на страната си, пояснява авторът.

Например, професорът по стратегически изследвания от американския университет по Национална отбрана Вивиан Уокър представи в Украйна разработения под нейно ръководство проект за бранд на Министерството на външните работи на Украйна. Създаден е специален шрифт Bandera Pro, който ще се ползва от министерството, а също и графични рисунки на кораби, които символизират Украйна и са с надпис: “Волята на народа – това е вятърът в нашите платна”.

Петя Паликрушева

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s