CNN: Хакерите, които проникнаха в Белия дом, работят за Русия

Хакер aИзточници на CNN твърдят, че хакерите, които разбиха сървърите на Белия дом, са работили за правителството на Русия. Официално правителството на САЩ не признава, че зад разбиването на сървъра стоят руски хакери, отбелязва CNN, но правителството вече работи над установяване на личността им.

Както се оказва, дори президентът на САЩ не е защитен от хакерите. Както съобщи New York Times, руски хакери получиха достъп до електронната кореспонденция на Барак Обама миналата година.

Какво прочетоха те?

Шимон Прокупеч, продуцент в CNN: CNN е първата телевизия, която съобщи тази новина в началото на април. Руските хакери са разбили сървъра на Белия дом. Това е тази част от компютърната система на Белия дом, която няма гриф “секретно”.

Хакерите са прочели голяма част от електронната кореспонденция на хората, които работят в Белия дом, тези, които общуват чрез електронната поща с президента или със сътрудниците от президентския апарат. Т.е. руснаците се успели да се доберат до всяко писмо, което е преминало през сървърите на Белия дом, независимо откъде идва писмото – отвътре или отвън.

Руснаците са следили и предвижването на президента в реално време. Т.е. те са имали достъп до работния график на президента Обама, както и до промените, които са се  внасяли в графика.

Какво значи “те”?

Шимон Прокупеч: Правителството мисли, че това са руснаците. Нашите източници твърдят, всичко показва, че това са руснаци.

Извинете, когато казвате “руснаци”, имате предвид руската власт или хора, които работят по заповед на официални правителствени лица? Или просто става дума за хакери от Русия, защото там престъпността е голяма, тя не се подчинява на никого.

Шимон Прокупеч: Да, това е така. Но този път, съдейки по всичко, което съобщават нашите източници – всички, с които говори нашия репортер и моите събеседници – всички твърдят, че това са били хакери на руското правителство. Те работят за правителството на Русия и действат от негово име.

Това е невероятно. Какво казват от Белия дом?

Шимон Прокупеч: От Белия дом може да се чуе малко. Те не потвърдиха, че това са руски хакери. Но веднага след като забелязаха подозрителна дейност в сървърите си публикуваха заявление, в които признаха взлома, но не заявиха официално и открито, че знаят кой стои зад него. Те не съобщиха на обществеността, че точно тези хакери, които работят за руското правителство, са получи достъп до всички писма от и до Белия дом. На този етап администрацията не иска да каже това на всеослушание.

Може би Белият дом в момента работи над това, за да могат един прекрасен ден да назоват имената на руснаците, които са направили това. Не знаем какво планира правителството. Ще им бъде трудно да обвинят когото и да е по този повод. Да видим какво ще предприемат, да видим ще признаят ли официално кой стои зад този взлом.

Превод: Петя Паликрушева

В ефир на 26 април 2015 година

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s