Times предложи на Обама рецепта за спиране на “глупавите” войни

Jan. 19 airpower summary: Reapers target enemy forcesСАЩ трябва да съкратят военния си бюджет и да дадат на президента мандат за спиране на “глупавите” войни, пише в статия за The Times Хайлс Уител. Така ще се спрат боевете в Ирак, Сирия и Украйна, заради които се хвърлят все повече и повече пари от американските данъкоплатци. Вместо старите методи за водене на война журналистът предлага да се наблегне на евтините безпилотни самолети.

“Вземете една изморена свръхдържава, намалете й военния бюджет, дайте на президента й мандат да спре “глупавите войни”, и дори Джеймс Оливър* ще разбере, че вие вече имате рецепта за абсолютно нов вид взаимоотношения между САЩ и света”, – пише журналистът.

Днес тези взаимоотношения се осъществяват с помощта на “безпилотни самолети в Пакистан, въздушни боеве срещу Ислямска държава, малки гарнизони в Ирак и Афганистан, а също и чрез инструктори в Украйна”, – продължава британският журналист. Това е прекалено много за американския президент, твърди авторът: той смяташе, че, бидейки върховен главнокомандващ, може да реши всички наследени конфликти. Но в Евразия възникна “вакуум на властта”. Според британския журналист, причините за това са няколко: извеждането на американските сухопътни войски по заповед на Обама, което се случи след арабската пролет, желанието на Русия да държи в орбитата си Украйна и твърдото нежелание на Европа да понесе отговорността за сигурността в собствения й регион.

Вице-президентът на САЩ Джо Байдън убеди Обама в ефективността на безпилотните самолети, отбелязва Уител. Тогава през 2010 година имаше само две алтернативи, да се засили атаката с помощта на дроновете или ударно да се вкарат окупационни войски. Оттогава Обама увеличи използването на бойни американски дронове в Близкия Изток. Това е много подходяща алтернатива, отчитайки тяхната ниска цена и високата им ефективност в разузнаването.

Докато боевете в Ирак, Сирия и в Украйна продължават, данъчното бреме върху американските граждани ще расте. Но с това Америка може да се справи, твърди авторът. Сравнете сами – в единия случай се харчат 8.5 милиона долара, а в другия 720 милиона. “И няма никакви военни загуби”, – завършва британският журналист.

*Джеймс Оливър е прочут английски готвач.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s