MI-6: Ако руски агент опита вербовка, откажете му вежливо и позвънете на централата

65a386f264b9e605935f6acdbe93581a_0.627660661353Растящата руска заплаха застави Секретната разузнавателна служба на Великобритания да инструктира сътрудниците си, ако руски агенти се опитат да осъществят с тях контакт, пише вестник The Daily Express. МИ-6 са сигурни, че руските агенти ще пробват нови и нови методи за достъп до свръхсекретна информация.

Високопоставени лица от Тайната разузнавателна служба на Великобритания смятат, че сътрудниците на МИ-6 и техните семейства могат да станат жертва на агентите на президента на Русия Владимир Путин, които търсят нови и нови методи за завладяване на засекретена информация, пише британското издание.

В служебната записка пише, че руските шпиони се опитват да направят от сътрудниците на Тайната разузнавателна служба двойни агенти, отбелязва изданието. Сред “новите цели” на руските спецслужби са както действащите, така и пенсионираните сътрудници. МИ-6 се опасява, че руските агенти ще пуснат в ход различни уловки: от натиск върху самите сътрудници и техните роднини до подкупи и примамки, когато жена-шпионин измъква информация от съблазнената жертва.

Смята се, че проблемът е реална опасност за сигурността на Великобритания, затова сътрудниците са призовани да звънят на спешния телефонен номер всеки път, когато чуждестранни агенти се опитват да влязат с тях в контакт, пише изданието.

“Руските служби си остават много активни и продължават да осъществяват контакти с действащи и бивши членове на правителството на нейно Величество”, – се казва в служебната бележка.

Документът дава конкретни съвети към бившите сътрудници на МИ-6, ако чужди агенти се опитат да осъществят с тях контакт, отбелязва изданието. Първо, те трябва да признаят само това, че работят към министерството на външните работи. После трябва “вежливо да откажат контакт и ясно да дадат да се разбере, че ще съобщят за инцидента на департамента по сигурност към МВнР при първа възможност”.

По данни на службите за сигурност, в момента на територията на Великобритания се намират повече руски агенти, отколкото във времената на студената война. По някои оценки, днес във Великобритания живеят около 80 шпиони, работещи към Външното разузнаване на Руската Федерация, пише изданието.

“Заплахата от страна на Русия расте всеки ден. Руските реактивни самолети, подводници и кораби са около границите ни. Техните шпиони избраха за свои мишени нашите агенти. Върнахме се в старите лоши времена на студената война”, – цитира изданието източник от британското разузнаване.

Тревожните събития са съпроводени с демонстративното поведение на Владимир Путин около “анексията на Крим”. Както се съобщава, Путин “се похвали, че военната намеса в черноморския полуостров е поправила “историческа несправедливост” и заяви, че не съжалява за конфликта”, – пише британското издание.

“И дори не защото Крим има стратегическо значение в Черноморската зона. А защото това е част от историческата справедливост”, – коментирал Владимир Путин важността на завръщането на Крим в границите на Русия в документалния филм “Президент”, посветен на 15-та годишнина от властта на Путин, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s