ВВС: Изобилие от портрети на Сталин в Москва

СТалин 4_n_s.1200Кевин Конъли, който в началото на 90-те години в продължение на няколко години е кореспондент на ВВС в Москва, разказва за впечатленията си след завръщането от руската столица. Журналистът е бил поразен от изобилието на изображенията на Йосиф Сталин, който, според журналиста, преди 25 години почти никъде не се е виждал.

“Странно е чувството, когато се връщаш след дълго отсъствие. И това най-много се отнася до Москва – едно от малкото места по Земята, в което в миналото имаше наистина друга държава”, – пише кореспондентът на ВВС Кевин Конъли. Според него, това е все едно да работиш като археолог на собственото си минало и да търсиш “костите на бившата съветска столица под повърхността на съвременния руски град”.

Дори бегъл поглед върху Москва бил достатъчен за журналиста от ВВС, за да получи той представа за промените, които вече има в руската столица.

СТалин 4.png“Трудно е човек да се избави от някои стари навици”, – пише журналистът, описвайки посещението си в два руски ресторанта. В първия от тях на “вежливата” забележка на англичанина, че са му донесли газирана минерална вода, вместо негазирана, сервитьорът реагирал много раздразнено – “все едно му се налагаше да маха всяко газирано балонче с помощта на пинсета”, – отбелязва Конъли.

В другия ресторант, продължава авторът на статията, грижливо задраскали в грамадното меню редица ястия, които в този момент можело да бъдат поръчани.

Но журналистът от ВВС все пак открил и “позитивен” отглас от старите времена – гордостта на руснаците с Победата през 1945 г. във Втората световна война. Както се казва в статията, официалните мероприятия може и да не са привлекли достатъчно високопоставени чуждестранни гости, на които първоначално разчитал Кремъл, защото западните държави открили в това начин “да изразят недоволството си срещу настоящите маневри на Русия в Украйна”. Но личните приготовления на хората за голямото събитие вървят в пълна сила, пише журналистът.

Сталин 06Сред преобладаващата “сивмолика” в Москва са изображенията на Йосиф Сталин в “бяла куртка с пищни мустаци”.

“Когато живеех тук преди 25 години, Сталин не можеше да бъде срещнат в Москва”, – припомня си Кевин Конъли, подчертавайки, че градовете Сталинград и Сталинабад първи са били прекръстени още през 60-те години на миналия век, а върху личния принос на този ръководител на СССР за Победата през 1945 година се акцентирало твърде малко в миналото.

“Сталин се върна тук, той е реабилитиран в народното съзнание, а противовес на репресиите от неговото време отчасти е мащабът на отчаяната победа”, – отбелязва журналистът.

Руснаците зачитат Сталин и пазят към него тиха добронамереност, пише авторът на статията.

Петя Паликрушева

Сталин 117СТалин 1024_n_s

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s