Washington Free Beacon: Конгресът предложи на Пентагона да накаже “нарушителя” Путин

Русия САЩ 00_cКакто съобщава изданието, американските конгресмени са одобрили новия законопроект. В него те предлагат на Пентагона да отговори чрез ново превъоръжаване, ако Русия “продължи да нарушава” договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие (РСМРД).

Комисията по въоръжените сили към палатата на представителите в конгреса в САЩ е одобрила новия законопроект, съобщава изданието. Документът изисква от Пентагона ново превъоръжаване за следващите 2 години в отговор на нарушения от Русия договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.

Двустранното споразумение, подписано през 1988 г. между СССР и САЩ, забранява изпитанията и разполагането на балистични ракети с радиус на действие от 500 до 5500 километра. Според изданието, Америка е изпълнила своята част от споразумението още в края на 80-те години-началото на 90-те.

“Докато Обама говори, Путин нарушава договора и нахлува в територии на съседите си. Ние трябва да се отнесем напълно сериозно към това, което прави Москва”, – подчерта председателят на подкомитета на конгреса по въпросите за стратегическите сили Майк Роджърс. Според него, САЩ няма повече да изпълняват едностранно каквито и да било споразумения.

Американският генерал и председател на обединения комитет на началник щабовете на САЩ Матин Демпси съобщи, че той “сериозно е разтревожен” от поведението на Русия. Той отбеляза, че Вашингтон трябва да даде на Москва ясно да разбере, че нарушаването на договора за ракетите със среден и малък радиус на действие ще има политически, дипломатически и “потенциално военни” последствия.

Според новия законопроект, Пентагонът трябва да разгледа варианти за “ответни действия на въоръжените сили”, ако Москва не спазва споразумението на РСМРД. В документа се посочва възможност за “контрасилен удар”, който може да предотврати атаката на руските балистични ракети със среден радиус.

Някои конгресмени твърдят, че Държавният департамент се опитва да игнорира или намали значението на нарушенията на Москва. Заместник държавният секретар по въпросите за контрола над въоръжението Роуз Хетемюлер заяви, че Вашингтон няма намерение да излиза от споразумението за РСМРД и полага усилия, за да застави и Москва да изпълни договореностите.

Бившият аналитик на ЦРУ Дейвид Съливан смята, че ефективността на споразумението за ограничаване на въоръжението изисква постоянни проверки и спазване на решенията. “Нарушителите трябва да си понесат наказанията, – каза той. – Огромното количество оръжия по времето на Рейгън беше цената, която САЩ трябваше да заплати за лъжите на СССР в сферата на контрола над въоръжаването и в края на краищата това доведе до банкрута на СССР”.

Според новия законопроект, Русия нарушава договора за полетите, конвенцията за забранените химическо и биологическо оръжия, а също меморандума от Будапеща.Както отбелязва статията в изданието, Москва излезе от договора за ограничаване на въоръжените сили в Европа, което отново предизвиква съмнения за верността й към идеите за контрол над въоръжението.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Washington Free Beacon: Конгресът предложи на Пентагона да накаже “нарушителя” Путин

  1. Наглите Американци,които финансираха и организирах преврата,които целят война на Урайна срещу Русия,а оттам и на цяла Европа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s