Time: Без Русия Украйна ще капитулира

Кернес s.ltВ края на февруари Генадий Корнес, кметът на Харков – втори по големина град в Украйна – тласна инвалидния си стол от трибуната в сградата на общината и, мръщейки се от болка, позволи на охраната си да му помогне да слезе от подиума. Дневното заседание на общината продължи няколко часа и действието на обезболяващите, които приема кметът, завършваше. По изражението на лицето му се виждаше болката, която изпитва след раняването, получено от снайперистки куршум, който едва не го уби през пролетта на миналата година. Но Кернес се взе в ръце, поправи вратовръзката си и се понесе по коридора към задния изход на сградата на общината, където вече го чакаха журналисти, за да му зададат въпросите си.

“Генадий Адолфович, – уважително се обърна към кмета един от репортерите, – смятате ли Русия за агресор?” Генадий Кернес очакваше да му бъде зададен този въпрос. Миналия месец украинската Върховна рада единодушно гласува за окачествяването на Русия като “държава-агресор”, приближавайки по този начин двете държави до формално състояние на война след почти едногодишния въоръжен конфликт. Кернес, отдавна популярен като изкусен и опитен политик, оцелял след покушението, е единствения голям чиновник в Украйна, който не се съгласи с решението на Радата, знаейки, че от това може да получи клеймото предател. “Лично аз не смятам Русия за агресор”, – произнесе се, гледайки в земята.

Кернес Генадий aТова прозвуча като знак на вярност в новия етап от украинската война. От февруари, когато бе установено крехкото примирие, въпросът за оцеляването на страната бе насочен към дебати за промяна на конституцията. В условията на примирие Русия поиска Украйна да осъществи “федерализация” – мащабна програма на конституционни реформи, в резултат на които властта от центъра да бъде предадена на регионите. Днес Украйна трябва да реши, по какъв начин да изпълни исканията, но и да не позволи на източните области да попаднат в още по-голяма зависимост от Русия.

Върховната рада, която трябваше да приеме това решение, проведе първото си заседание на 6 април. Президентът Петро Порошенко даде на парламентаристите твърди указания. На регионите ще бъде дадена определена автономия, заяви той, но руската идея за федерализация – това е онази “червена линия”, която не бива да се прекрачва. “Защото това е като инфекция, биологическо оръжие. С този бацил се опитват да поразят Украйна и да разрушат единството ни”, – заяви тогава Порошенко.

Кернес не мисли така. Неговият град има 1.4 милиона жители – това е най-големият промишлен център, икономически, търговски и културен, чийто граници се намират съвсем до Русия. Икономиката на Харков, смята той, няма да оцелее, ако не поддържа търговско сътрудничество с тази “държава-агресор”.

Кернес 1_n“Така се работеше в СССР, – обяснява Кернес в кабинета си в общината, украсен с различни странни колекции от подаръци – скулптури на скорпион, статуетка на самия Кернес в образа на Владимир Ленин – основателя на СССР. “Нашите заводи бяха построени тогава, – продължава той, – Такъв е животът. И какво ще правим, ако основният ни купувач – Русия – спре да купува?”

Украйна се приближава към този риторичен въпрос. Насочвайки голяма част от ограничените си ресурси във войната с опълченците на изток, украинската власт хвърли националната икономика в пропаст. Страната оцелява само за сметка на солидните кредити, предоставени й от такива западни организации, като МВФ, който одобри поредния кредит в размер на 17.5 милиарда долара за близките четири години. Но дори тази финансова помощ не би могла да спре обезценяването на националната валута, която поевтиня през зимата на миналата година с две трети. За последните три месеца на 2014 г. БВП на страната падна с почти 15 %, инфлацията скочи до 40 %, а нивото на безработицата достигна двуцифрено число.

Но тези проблеми са само началото, смята Кернес, ако Украйна не позволи на източните области да развиват икономическите си връзки с Русия. Кернес дава за пример най-голямото предприятие в града “Турбоатом”, което произвежда турбините за руските и украински електростанции. Заводът се разпростира на повече от пет квадратни километра – той е своеобразен град в града, с общежития и други сгради за 6 хиляди работници. Около 40 % от поръчките на завода идват от Русия, която купува от “Турбоатом” турбините, с които се оборудват атомните електростанции.

Кернес 7“Всички наши големи предприятия са свързани с Русия, – казва Кернес. – Затова не бива да се залъгваме, мислейки, че ще се справим без Русия. Ние сме напълно взаимозависими”. От миналата година Русия започна да намалява броя на поръчките си към “Турбоатом”. И заводът трябваше да съкрати и пенсионира стотици работници.

Заводът няма възможност да преориентира продажбите си към Европа поне в близко бъдеще. “Турбините не са айфони. Няма как да ги сменяш през месец”, – казва Кернес. А турбините, произвеждани от “Турбоатом”, както практически и във всички украински предприятия от тежката промишленост, се произвеждат на базата на съветски технологии, които не съответстват на изискванията на болшинството европейски държави.

Русия знае това.

В самото начало на конфликта с Русия, Кернес, както сам признава, е споделял идеите на сепаратизма и яростно се противил на революцията, в резултат на което през зимата на миналата година на власт идва правителството на Порошенко. Едно от първите действия на това правителство е да обвини Кернес, че е отвличал, заплашвал и използвал насилие над привържениците на революцията в Харков. Опасявайки се, че ще попадне за дълги години в затвора, Кернес приел новата украинска власт и предал идеите на сепаратизма, не разрешил провеждането на референдум в Харков за излизането от Украйна.

“Знаете какво получих за отплата”, – разказва Кернес . – Получих куршум”. На 28 април, докато Кернес е в градския парк, неизвестен снайперист стреля в гърба му. Куршумът пробива дробовете и разкъсва черния му дроб. Скоро след това държавата снема от плещите му обвиненията и той се връща на работа.

Сега борбата за федерализацията на Украйна, както по всичко личи, ще бъде за него последния бой. В края на март, когато той изискал разширяване на автономиите за източните области на Украйна, властта отново повдига срещу него предишните обвинения. Обвиненията, според него, са част от кампанията срещу украински политици, които са за възстановяване на културните и икономически връзки с Русия. “Те не искат да чуят гласа на разума”, – казва Кернес.

“Без нашите постоянни купувачи от Русия заводите ни ще фалират”, – казва Кернес.

Без значение, че тези постоянни купувачи, вероятно, имат по отношение на Украйна съвсем други планове, – завършва изданието.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s