Washington Post: На 9 май Русия ще покаже новото “лице” на бронетехниката

Армата .00_jpg_srzСъветските танкове изиграха важна роля в Курската битка, която бе преломен момент във Втората световна война. На парада в чест Деня на Победата Русия ще представи новия си танк Т-14 “Армата”, съобщава изданието. Малко западни армии могат да се похвалят с подобни танкове, пише в статията.

Секретната руска разработка – танк Т-14 “Армата” – най-накрая ще покаже “лицето” си на 9 май по време на парада в чест Деня на Победата в Москва. В този важен за руснаците ден те празнуват победата над фашизма във Втората световна война, от която пострада най-много Съветският съюз.

Съветските танкове изиграха решаваща роля в историята, пише в статията. Преломен момент във Втората световна война има Курската битка от 1943 г., в която активно участва танковата войска на СССР, отбелязва изданието.

Армата to_1Но геополитическите проблеми хвърлят сянка върху този важен празник. Заради напрежението в отношенията между Русия и Запада на парада в Деня на Победата в Москва няма да присъстват нито американският лидер Барак Обама, нито канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Излиза, че презентирането на новото поколение танкове на най-големия в света военен парад на Червения площад ще бъде напразно, коментира изданието. Т-14 “Армата” е снабден с най-съвременни технологии. Екипажът на танка е разположен в т.нар. капсула. Тя, според оценките на експертите, е по-голяма от другите съветски и руски танкове. Нещо повече, “Армата” стреля с цяла поредица от снаряди с крупен калибър и при нужда може да премине напълно на автоматично управление.

В рамките на модернизацията си руската армия ще бъде снабдена на 32 броя Т-14 тази година, а до 2020 – с около 2300 броя. В същото време “малко са тези от западните армии, които могат да се похвалят с подобно най-ново поколение бойни танкове”, – коментира изданието.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Washington Post: На 9 май Русия ще покаже новото “лице” на бронетехниката

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s