Ас-Сиси: Ако Египет рухне, целият регион ще катастрофира, ще пострада и Европа

Egypt's Defense Minister Abdel Fattah al-Sisi is seen during a news conference in Cairo on the release of seven members of the Egyptian security forces kidnapped by Islamist militants in Sinai“Лидерът на най-многобройната арабска държава говори, щателно подбирайки думите си, и се позиционира като гарант за стабилността”, – пишат журналистите от El Mundo Касимиро Гарсиа-Абадильо и Франсиско Карон, изпреварвайки интервюто, което Ас-Сиси даде за изданието в навечерието на официалната си визита в Мадрид.

“Тунис, Египет, Либия, Сирия…След четири години “Арабската пролет” претърпя фиаско. Готови ли са арабите за демокрация?”, – попитаха журналистите.

“Демокрацията в нашето разбиране – това е избора на народа, това е свободата на избора, – отговори Ас-Сиси. – В Египет наистина има свобода и хората са готови за демокрация. Не си въобразявам, че в света има поне един човек, който не би искал да има свобода на избор. Ние, арабите, не сме изключение”.

Приближи ли се Египет към демокрацията по време на управлението на Ас-Сиси?

“Днес Египет е по-близо до демокрацията, защото има политическа воля, готова да уважава волята на народа”, – каза Ас-Сиси. Според него, избирането на Мурси на президентския пост е бил демократичният избор на египтяните. “Но после хората видяха, че той носи опасност и скъсаха с него. Египтяните могат да скъсат и с Ас-Сиси, ако пожелаят това. Ако не се бях намесил, щеше да има гражданска война между болшинството и малцинството, което подкрепяше Мурси”, – добави президентът.

Според думите на Ас-Сиси, “времето съхранява твърдостта и единството ни. Това, което се случва в Сирия, Либия, Ирак и Йемен, според думите му, доказва, че “когато в държавите бушува насилие, за тях няма спасение”.

Ас-Сиси NКой стои зад “Ислямска държава”?

“Част от обществото възприема ИДИЛ неправилно, – каза Ас-Сиси. – Терористичните групировки получават помощ под булото на илюзиите за някаква държава и някаква система. Те забравят, че светът вече е друг и ислямът не е чужд на тези промени. Работата не е само в религията, но и в необходимостта да се еволюира. Ислямът трябва да се движи към прогреса. Тези, които подкрепят ИДИЛ, не осъзнават ясно тази опасност. ИДИЛ използва религията като инструмент за постигане на политически цели, създаде сила, която не може да бъде контролирана. Тази реалност трябва да бъде погледната право в лицето, ние трябва да действаме сплотено, защото явлението засяга цялото Средиземноморие, Европа и целия свят. Тероризмът се разраства и усилията, които днес се предприемат, не са достатъчни. Това са не само военните и икономическите усилия, но и опитите в областта на религиозния дискурс. Готови ли сте да си сътрудничим?”, – попита египетският президент.

Ас-сиси 03Египет не участва в международната коалиция, която бомбардира позициите на ИДИЛ в Сирия, защото воюва с ИДИЛ на Синайския полуостров, припомнят журналистите. “Но дислокацията на войските и създаването на буферната зона близо до сектора Газа не спряха джихадистите. Синайският полуостров измъкнали ли се от контрол? Колко джихадисти има в Синай?”, – попитаха Ас-Сиси.

“Не съм съгласен с твърдението, че на наша територия има бойци от ИДИЛ. Има терористични елементи”, – отговори президентът. Според него, терористите действат на Синайския полуостров само “в зоната, която приляга към сектор Газа, в северен Синай, на площ 40-50 кв. км. А площта на целия полуостров е 60 хиляди кв.км”. “В южен Синай проведохме среша на Лигата на арабските държави. Войската е там, за да защити населението”, – подчерта Ас-Сиси.

“Вие твърдите, че “Мюсюлмански братя” са същото, което е “Ал- Кайда” и “Ислямска държава”, – казаха журналистите.

“Не се впечатлявайте от имената, не трябва да се отъждествяват двете организации. Те са сродни по това, че използват идеите, които подстрекават насилие”, – възрази Ас-Сиси.

Ас-Сиси 9“Но вие почти две години казвате, че “Мюсюлмански братя” са свързани с терористите, но не успяхте да убедите в това нито САЩ, нито ЕС. Вашите партньори от Персийския залив са изключение. Между другото, “Мюсюлмански братя” продължават да действат законно на базата на офиса си в Лондон. Може би вашата стратегия в убеждаването претърпя неуспех?”, – попитаха журналистите.

“Европейците трябва да съберат много фактори, вероятно им трябва повече време, за да разберат какво се случва в Египет. В европейските държави има мюсюлмански общини, в които има елементи, симпатизиращи на “Мюсюлмански братя”. За тях главното е безопасността и аз напълно разбирам позицията им по отношение на “Мюсюлмански братя”. Ако нашата държава рухне, целият регион ще катастрофира, а Европа ще пострада страшно. Египет има 90 милиона население”, – посочи Ас-Сиси.

В последните години все повече и повече египетски граждани емигрират. Готови ли сте да защитите християнското малцинство?

Ас-Сиси_n“В Египет няма християнско малцинство. В нашето общество не се употребява терминът “малцинство” като количествено малцинство, защото в подтекста му има намек за дискриминация на хора от определено вероизповедание или представители на друг етнос. Християните, това са египетски граждани, които имат всички права и всички задължения пред отечеството”, – заяви Ас-Сиси. Според думите му, новият Египет се старае да разпространява идеите, които изразяват ценностите на участието, справедливостта, сътрудничеството и толерантността между хората. “От друга страна, за последните две години болшинството копти избраха емиграцията, защото управляващият режим в онзи момент бе склонен към екстремизъм и насилие, не признаваше диалога като мост във взаимоотношенията”, – призна президентът. Според него, от негативните аспекти на тези идеи пострадаха всички египтяни – и християни, и мюсюлмани.

“Ако вие не сте вече президент, ще нарасне ли заплахата от джихадистите?” – попитаха журналистите.

“Да не говорим за мене. Да говорим за египетската държава. Става дума за подкрепа към египетската държава, а не за подкрепа на Ас-Сиси. Египет трябва да бъде подкрепен в културно, политическо и икономическо отношение”, – каза Ас-Сиси.

Ако на власт са “Мюсюлмански братя”, ще нарасне ли заплахата от джихадистите за Европа?

“Опасността би била значително по-голяма, отколкото си представяте, ако “Мюсюлмански братя” отново дойдат на власт в Египет, Либия, Сирия, Мали, Чад, Етиопия и Арабския полуостров…всичко ще тръгне по течението. Може да воювате срещу регулярни армии, но не и против въоръжени групировки, както воюваме ние”, – отговори президентът.

Журналистите отбелязаха, че от репресиите в Египет са пострадали не само ислямисти, но и либерални и леви активисти. Готов ли е Ас-Сиси да ги помилва?

“Това е работа на съдебната система. Пред мен стои по-сложна дилема: задължението ми да гарантирам живота и сигурността на 90 милиона население. В противен случай ще настъпи хаос. Ако разреша на хората да правят това, което си поискат, ще може ли Европа да плаща заплати на египтяните? Ако Европа е съгласна и поеме разходите, аз съм съгласен, нека 90 милиона продължат да се самоизразяват”, – заяви Ас-Сиси, добавяйки, че в последните три месеца главната прокуратура на Египет вече е помилвала повече от 300 човека.

Заставайки срещу Муамар Кадафи, Западът допусна ли грешка?

“Грешката беше в това, че не бяха разоръжени военизираните групировки, не бяха възстановени институциите. Ние освободихме либийците от Кадафи, но ги оставихме под властта на терора на групировките. И сега те страдат под гнета на бойците”, – заяви Ас-Сиси.

АС-Сиси Путин _XL“Башар Асад с подкрепата на Иран и Русия се задържа вече четири години на власт в условията на гражданска война. Можете ли да си представите Сирия без Асад?”, – попитаха журналистите.

“Представям си Сирия без гнета на въоръжените групировки. Преди всичко ме интересува стабилността в сирийската държава, както и избавлението от въоръжените групировки. Но има друг ключов въпрос: “Кой ще възстанови разрушената Сирия?” Или ще я оставим на волята на вълните? На Сирия ще й трябват милиарди долари”, – отбеляза Ас-Сиси.

“Асад ли е гарант за стабилността?”, – попитаха журналистите.

“Говоря не за конкретни лица, а за сирийската държава”, – отговори Ас-Сиси.

Източник: El Mundo

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s