„112 Украина“: Европа показа “червен картон” на Порошенко

A red cardЕвропейките политици изразиха на срещата Украйна-ЕС цялото натрупало се в тях огорчение от политиката на Киев. Те дори не споменаха примерни срокове за отмяната на визовия режим за украинците, отбелязва изданието. Европа започва да загърбва Украйна и да разбира, че си има работа с “държава от третия свят, в която политиците не са способи да удържат думата си и да запазят мира”, пише украинският политолог Дмитрий Корнейчук.

Неотдавнашната среща между Украйна и ЕС може да се нарече “катастрофална” за днешната власт – Европа показа на Порошенко и Яценюк “червен картон”, пише киевският журналист и политолог Дмитрий Корнейчук в статия за информационния портал “112 Украина”. Според експерта, дори обикновените украинци сериозно са загрижени, че в близка перспектива ЕС не предвижда безвизов режим.

На срещата в Киев “знаменити европейски политици показаха, че са раздразнени от случващото се в последната една година – най-напред от това, че Украйна постоянно хленчи за пари, но никакви реформи така и не провежда”, се подчертава в статията. Затова тя трябва да забрави “наивните си мечти да стане част от Европа”, защото на ЕС му стигат “останалите бърборещи, като гърците”, пише авторът.

Според него, отсъствието на срещата на лидера на европейската дипломация Фредерика Могерини вече доказва, че “никакви радостни изявления”, включително безвизов режим за Украйна през 2015 г., Киев не бива да очаква. Това беше ясно и преди срещата, защото украинската власт “напълно провали реформите”, заложени в плана за действие за получаване на безвизов режим, пише авторът. Нещо повече, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “отказа да нарече Украйна европейска държава”, за да не дава възможност на киевската власт, които вече “измориха европейците със своето мрънкане”, да спекулират за предоставяне членство в ЕС и да внушават, че това е “ победа на Майдана”. Европейците на хвърлят думите си на вятъра, се отбелязва в статията.

Съдейки по всичко, речта на президента Порошенко, който говори с непроницаемо лице, че след пет години Украйна трябва да подаде заявка за членство в ЕС, провокира “пристъп на когнитивен дисонанс” у европейските политици, иронизира авторът. А след словото на премиера Яценюк за важността да се признае украинският език за един от официалните езици на ЕС, “стана дори напечено в залата”, продължава авторът. Лидерът на Европейския съвет Доналд Туск публично разкритикува киевската власт, призовавайки да не се извиняват с военните действия в Донбас за липсата на реформи. Става ясно, че в политически план Киев вече получи “червен картон”. Затова украинците могат само да си мечтаят за безвизови режим в ЕС, констатира “112 Украина”.

Европа в момента е загрижена за икономическите взаимоотношения с Украйна, продължава авторът. В Европа има “не благодетели, а прагматици” и Споразумението за асоцииране би се подписало, за да може ЕС да получи в лицето на Украйна огромен пазар. Украинските стоки след подписването на това споразумение така и не успяха да попаднат на европейските пазари, защото се сблъскаха с квоти и проблеми около сертифицирането.

Брюксел наистина е разтревожен от платежоспособността на украинския бюджет като цяло, а и от състоянието на частния бизнес в страната и възможността за европейски инвестиции, се подчертава в статията. Днес в Киев има международна конференция на инвеститори, които призовават да се влагат пари в украинските предприятия, но къде са гаранциите, че Киев няма изведнъж да реши “да разкулачи” най-напред енергетиците, а после аграрниците или търговците на бензин? Правителството на Яценюк има намерение за една години да закрие почти 40 % от държавните мини и отказва да повиши цената на украинските въглища, нанасяйки така удар не само върху европейските инвестиции, но и върху цялото население на страната, което ще трябва да живее на тъмно. Получи се така, че, обявявайки Русия за агресор, Киев “патриотично” не купува от нея не само газ, но вече и електроенергия, иронизира авторът. Но европейците спокойно могат да инвестират в нефтения пазар – там сега има само един монополист, който “не е заплашван от никого”.

Що се отнася до обикновените украинци, тя сериозно трябва да се разтревожат от факта, че безвизов режим с ЕС в близко време не бива да се очаква. Видно е, че Европа, която така ревностно подкрепяше Майдана, започва да обръща гръб на Украйна и да осъзнава, че “си има работа с държава от третия свят, в която политиците не са способни да държат на думата си и да запазят мира”, – заключава украинският политолог.

Петя Паликрушева

2 отговора на “„112 Украина“: Европа показа “червен картон” на Порошенко

  1. ЕС да не би да е много чист?Да не би да провежда независима политика?Не, той е част от мръсотията на статуквото!Има много задкулисие и в материала, както винаги,нещата не се назовават с истинските им имена,нито се сочи истината,каквато е!

    • Е, то се разбира, че Брюксел е инструмент на Фашингтон, а поотделно щатските марионетки дърпат конците и в отделните „еврейопейски“ правителства. Но просто на някои политици в западна Еврейопа им се дръпна нещо отзад, когато разбраха, че господарите им във Фашингтон искат от тях вече твърде много – е просто прекалено много! И забиха контрата, като магаре насред моста.
      Впрочем, не виждам с какво положението беше по-различно и при България. Великите обещания и розовите облаци моментално се изпаряват, още щом целта е постигната – веднага след като документите са подписани. Асоциирахте ли се? Асоциирахте се. Вкарахте ли си … ГОЛЯМАТА беля? Вкарахте. А така, браво! Ха сега лапайте мамулите и мрете, майната ви! Шенген, износни квоти, инвестиции, фондове – нанай! Трай коньо…
      Това е еврейопейският подход към новите колонии и разни там, „асоциирани“ ибрикчии. Нищо ново и нищо изненадващо. Всичко си е в реда на нещата, както винаги. А глупаците да го духат (горещото си „членство“ де, щото много пари).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s