The Financial Times: Западът, Русия и Победата

590652_20130509100433Не бива да забравяме ролята на СССР за разгрома на нацизма

Тази седмица цяла Европа ще отбележи 70-та годишнина от края на Втората световна война. Празникът ще бъдат особено прочувствен: напълно възможно е това да е последното честване на Великата Победа с участието на ветераните и всички, които преживяха този ужасен конфликт – мъже и жени, непосредствен свидетел на ужаса на нацизма. Но празникът вече е помрачен от острото дипломатическо напрежение между Русия и Запада.

Сблъсъкът между Изтока и Запада най-ясно ще се забележи в Москва. Преди 10 години, на празненствата по повод 60-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война, както в Русия наричат Втората световна, на 9 май на Червения площад заедно с Владимир Путин бяха лидерите на САЩ, Франция и Германия.

Тази година лидерите на западните държави няма да присъстват на празничния парад в Москва. Путин ще се възползва от събитието, за да може след завземането на Крим, а и последвалото нахлуване в източна Украйна, да възвеличи режима си. Западните лидери дадоха ясно да се разбере, че не искат да участват в това представление.

Но всеки, който се замисли върху страданията, които понесоха на гърба си милионите хора по времето на Втората световна война, задължително трябва да съжали, че западните лидери няма да бъдат на 9 май в Москва.

Във Втората световна война СССР изгуби повече от 20 милиона от своите граждани и негова роля в победата над нацистка Германия е значително по-голяма от ролята на която и да е друга държава. Загубите на СССР по време само на блокадата на Ленинград надвишават общите загуби на САЩ и Великобритания за цялата война.

Сталинградската и Курската битки бяха повратни моменти в този конфликт. Ролята на СССР беше централна и решаваща. Историците никога не бива да забравят това.

70-та годишнина от Деня на Победата трябва да бъде момент, в който светът се събере заедно не само, за да отдаде почитта си към тези, които дадоха живота си за победата над тиранията на нацистите, но и за да се признаят тежките нравствени уроци от онзи конфликт. Светът не успя да предотврати холокоста над европейските евреи. Дрезден и Хамбург бяха подложени на жестоки и интензивни бамбардировки от британците и американците. Втората световна война не е просто история за това как доброто побеждава злото, както често се опитват да я представят.

Но отсъствието на западните лидери в Москва е напълно разбираемо, макар и да предизвиква огромно съжаление. Анексията на Крим от господин Путин и домогванията му спрямо Украйна са първия опит да се преначертае картата на Европа с помощта на сила.

Руската агресия в източна Украйна бе спряна, но тя не може да бъде спряна завинаги. Затова днес всяка проява на солидарност с господин Путин е невъзможна.

Вероятно начинът, по който ще се отбележи Денят на Победата в Москва, ще предизвика определени травми за западните лидери. Руската държавна пропаганда постоянно свързва победата над нацизма с неотдавнашните събития в Украйна, наричайки проевропейските украинци, които свалиха президента Янукович, фашисти и нацистки колаборационисти. Вероятно на 9 май руската власт няма да прояви сдържаност и ще се опита да пореден път да използва историята като оръдие в пропагандата.

Но тържественият момент трябва да бъде използван от западните лидери, за да обяснят, въпреки разногласията им с Путин, че те нямат никакви разногласия с руския народ.

Владимир Путин, вероятно, ще поиска да използва Деня на Победата, за да възвеличи режима си. Но милионите руснаци и народите от бившия СССР, които героично се сражаваха, за да избавят света от нацизма, заслужават повече.

Превод “Светът днес”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s