Как Румъния премина на страната на СССР

450496Румънското копие на Хитлер

В годините на Втората световна война Румъния е една от най-близките съюзнички на хитлеристка Германия. Режимът на взелия през 1940 г. властта румънски диктатор Йон Антонеску по своята жестокост не се различава от хитлеристката. Антонеску депортира 40 000 румънски евреи в германските концлагери. Конфискувано е цялото им имущество на стойност около 40 млн. долара.

Ion_AntonescuКой е Йон Антонеску

 • München, Staatsbesuch Jon Antonescu bei HitlerЙон Антонеску е виден политик и маршал на Румъния.
 • Кариерен военен офицер, участва в Първата световна война. Генералски звания: дивизионен (1937), корпусен (1940), армейски генерал (1941), маршал (1941). Военен аташе в Париж (1922-1926) и Лондон (1926). Началник на Генералния щаб (1933-1934). Министър на отбраната (1937-1938, 1940-1941).
 • Оглавява от 4 септември 1940 до 23 август 1944 година авторитарно правителство, провеждало политика на сътрудничество с Германия. Министър на външните работи (1941-1943). Обявен е за кондукътор (conducătorul – водач, вожд) на страната, подобно на други държавници във фашистките страни (като фюрер, дуче, каудильо).
 • Под натиска на управляващите кръгове, крал Карол II бил принуден на 5 септември 1940 г. да назначи Антонеску за шеф на “националното легионерско правителство”, в което влизали не само военни привърженици на Антонеску, но и представители на фашисткото движение “Желязната гвардия”, основано от Корнелиу Кодряну.
  Кодряну

  Кодряну

  На следващият ден Антонеску изискал от Карол II да се отрече от престола в полза на сина си Михай I. Веднага след това кралят напуснал Румъния.

 • През септември 1940 г. в Румъния пристигнала германската военна мисия, а в Плоещ (за охрана на нефтените находища) били изпратени 13-та мотопехотна и 16-та танкова германски дивизии. На 23 ноември 1940 г. Антонеску подписал присъединяването на Румъния към Тристранния пакт, дори направил изявление, в което акцентирал върху “органическата и естествена връзка” между неговите съидейници, легионерите и италианските фашисти.
  Антонеску и Хитлер

  Антонеску и Хитлер

  После провел преговори с генерал-фелдмашал Кейтел за реорганизацията и повишаването на бойната готовност на румънската армия. Антонеску отменил действащата Конституция, засилил репресиите срещу опозицията. До септември 1940 г. в Румъния били създадени 35 концлагери. Румъния била обявена за “национал-легионерска държава”, а “Желязната гвардия” – за нейната управляваща партия.

  Желязната гвардия, крал Михай и Антонеску

  Желязната гвардия, крал Михай и Антонеску

 • “Желязната гвардия” подложила страната на безумен терор. Това принудило Антонеску да вземе мерки за обуздаването й. В края на ноември 1940 г. в Румъния избухнала криза, предизвикана от нечувания фашистки терор на легионерите. Били убити политически противници на властта, в това число и видни държавни дейци, бившият министър-председател Николае Йорга, екс-министри, а и много други. Антонеску решил да изхвърли легионерите от правителството, но по настояване на Хитлер се отказал от намерението си. По време на срещата си с Хитлер на 14 януари 1941 г. Антонеску се добрал най-накрая до неговата подкрепа срещу “Желязната гвардия”.
 • Антонеску

  Антонеску

  На 20 януари 1941 г. “Желязната гвардия”, която разчитала на подкрепата на Хитлер, вдигнала метеж. Антонеску премахнал всички членове на ЖГ от отговорните длъжности и създал ново правителство от свои приближени. В същото време бил провъзгласен за “вожд” на страната и върховен главнокомандващ на румънската армия. Скоро Антонеску установил абсолютна лична власт в Румъния. В основата била армията. Ликвидирал всички граждански права и свободи, ликвидирал политическите партии, отменил разделянето на властите, управлявал чрез укази-закони. Вождът открито подкрепял антисемитизма и ултранационалистическите идеи. На 4 декември 1940 г. подписал румъно-германското споразумение за 10-годишен план за икономическо сътрудничество, което de facto превърнало Румъния в аграрно-суровинен придатък на Германия.

  Депортиране на румънски евреи

  Депортиране на румънски евреи

  По настояване на Германия Антонеску депортирал около 40 000 румънски евреи в германските концлагери, било конфискувано цялото им имущество на стойност около 40 млн. долара.

 • Ползвайки се от силните антисъветски настроения в Румъния, предизвикани от присъединяването към СССР на Бесарабия и Северна Буковина,той подкрепил военните действия на Германия срещу СССР под лозунга “Свещена война за национално обединение”.
 • До средата на август 1941 г. румънската армия настъпвала по територията на Бесарабия и Северна Буковина. На 6 август 1941 г. Антонеску бил награден с германски рицарски Железен кръст.
 • След взрива, който унищожил на 22 октомври 1941 г. щаба на румънските войски в Одеса, Антонеску заповядал да се разстелят за всеки убит офицер – 200 евреи, за всеки войник – 100 евреи. Така по негова заповед били избити 25 000 одески евреи.
 • Антонеску започвал нова и нова мобилизация, защото воюващите на страната на фашистка Германия румънски части понасяли огромни загуби. До пролетта на 1943 г. румънската армия изгубила над 500 000 човека, дезертьорите били хиляди.
 • Съветската армия влиза в Румъния

  Съветската армия влиза в Румъния

  На 24 март 1944 г. Червената Армия влязла на територията на Румъния. През август 1944 г. съветската войска нанесла тежко поражение на германо-румънската, а в Румъния започнало въстание. На 23 август 1944 г. Антонеску бил извикан от крал Михай I в двореца, където кралят изискал от него незабавно да сключи примирие с Червената Армия. Антонеску отказал и заявил, че за това трябва да уведоми съюзника си Германия. След това Антонеску бил арестуван от майор Антон Димитреску, а на 24 август Румъния обявила излизането си от Втората световна война. Загубите на Румъния от 1941 до 1944 г. на съветско-германския фронт по време на Втората световна война са 475 000 войници. След ареста Антонеску бил предаден на съветското командване и изпратен в СССР. След войната бил предаден на румънското комунистическо правителство. На 17 май 1946 г. Антонеску бил осъден в Букуреш на смърт, като военен престъпник. В последните си думи той отхвърлил обвиненията и не се признал за виновен. Разстрелян е на 1 юни в 18:06 часа.1946_-Constantin-Paraschivescu-Balaceanu-avocatul-lui-Antonescu

 • Разстрел на Антонеску

  Разстрел на Антонеску

  На 5 декември 2006 г. Апелативният съд в Букурещ внесъл решение, което частично освобождава маршал Йон Антонеску, ръководещ Румъния от 1940 до 1944 г., от отговорност заради съюза с нацистка Германия във войната срещу СССР. Съдът признал Антонеску и другите членове на правителството му за невинни в обвиненията за престъпление срещу мира, защото, според съда, войната на Румъния срещу СССР била “превантивно-отбранителна” и “юридически оправдана” от съществуващата румънско-съветска граница, която предизвиквала “постоянно и неизбежно извънредно положение”. Съдът нарекъл участието на Румъния във Втората световна война на страната на Хитлер “Война за освобождението на Бесарабия и Северна Буковина” и я признал а “легитимна”.

 • Антонеску и до днес се смята за национален герой от румънските националисти и неофашисти.

Румъния е активен участник в нападението над СССР. Тези, които са преживели румънската окупация, споделят, че по жестокостта към мирното население румънците изпреварвали дори хитлеристите.

Трябва да признаем, обаче, че въпреки яростното потъпкване на всички другомислещи, режимът на Антонеско нямал подкрепата на цялото румънско общество. Сериозно влияние в страната имала нелегалната тогава Комунистическа партия, противници на Антонеску имало и сред военните.

Дивизия Тудор Владимитреску

Дивизия Тудор Владимитреску

Доброволците

На 2 февруари 1943 г. група пленени румънски войници се обръщат към Съветското правителство с молба да им бъде позволено да се сражават като доброволци към Червената армия. През август 1943 г. румънски военнопленници упълномощили няколко от тях да се обърнат към Сталин за разрешение да сформират доброволчески легион. Инициативата била подкрепена и от намиращите се в емиграция в СССР румънски комунисти.

На 4 октомври 1943 г. Държавният комитет по отбрана приел постановление за формиране на 1-а румънска доброволческа пехотна дивизия, носеща името на Тудор Владимитреску, национален герой на Румъния, който в началото на XIX век се бори срещу турското робство в съюз с руснаците.

Новата дивизия се различавала от другите по емблемата си – “ТВ” (Тудор Владимитреску). Офицерите от дивизията били облечени с червеноармейски униформи, но били с румънски пагони.

Командир на румънската доброволческа дивизия бил полковник Николае Камбря. Преди да попадне в съветски плен през 194 г., Камбря командвал 5-та румънска пехотна дивизия.

Военнопленниците, които искали да обърнат оръжието срещу Хитлер, били хиляди. За идеологическата работа сред военните отговаряла комисар Анна Паукер, член на ЦК на Компартията на Румъния.

Превратът

През март 1944 г. дивизията вече била формирана – 9600 човека.

На 31 март 1944 г. 1-а румънска доброволческа пехотна дивизия “Тудор Владимитреску” била изпратена с влакова композиция към 2-ри Украински фронт.

На 29 август 1944 г. дивизията провела първия си бой, южно от град Васлуй. В района на две села вторият ешалон от дивизията се натъкнал на немски войници, които се опитвали да се измъкнат от обкръжението на Червената армия. Няколко десетки румънци били убити, ранени и пропаднали безследно.

Трофейни танкове, дивизия Тудор Владимитреску, парад Букурещ, 1946 г.

Трофейни танкове, дивизия Тудор Владимитреску, парад Букурещ, 1946 г.

Шест дена преди това Румъния преминала към Антихитлеристката коалиция. 22-годишният крал Михай I, който до този момент изпълнявал в държавата чисто номинална роля, се съюзил с румънските комунисти и на 23 август 1944 г. арестувал диктатора Йон Антонеску и приближените му. Кралят обявил за скъсването на всички отношения с нацистка Германия и преминаването на Румъния на страната на СССР и западните съюзници.

В Румъния тръгнали слухове, че бойците от дивизия “Тудор Владимитреску” след войната ще бъдат съдени като изменници, но слуховете, разбира се, не се оправдали.

На 31 август части на Червената Армия влизат в Букурещ, а след тях в румънската столица влиза и дивизия “Тудо Владимитреску”.

1945_Regele-Mihai-trece-in-revista-soldatii-din-Divizia-Tudor-Vladimirescu-la-infiintarea-Aparatului-Educativ-in-armataОрденът за храброст

1-а румънска доброволческа пехотна дивизия продължила участието си в боевете с хитлеристите и техните съюзници унгарци в Трансилвания, а също в Унгария и Словакия.

През октомври 1944 г. в ожесточени боеве за унгарския град Дебрецен румънската дивизия изгубила почти половината от личния си състав, след което била изпратена в тила.

За мъжеството и храбростта на личния си състав, проявени в боевете за освобождението на Източна Европа, 1-а румънска доброволческа пехотна дивизия “ТВ” била наградена с Орден Червено Знаме. Дивизията получила почетното име “Дебреценска”.

1946_Adunare-electorala-convocata-de-BPDВ самия край на войната, през април 1945 г., от румънските военнопленници била формирана 2-а румънска доброволческа пехотна дивизия “Хория, Клошка ши Кришан”, наречена в чест на румънските селяни, които въстанали против австро-унгарската власт през 1784-1785г.

1946_Adunare-electorala-convocata-de-comunisti-in-Bucuresti2-а дивизия така и не успяла да влезе в бой, но в първите месеци след войната заедно с дивизия “ТВ” тя взела участие в ликвидирането на въоръжените формирования на Йон Антонеску, които продължавали съпротивата на територията на Румъния.

Създадените от военнопленници в СССР дивизии положили основите на формиралата се в следвоенна Румъния армия.

 • Символ на "Желязната гвардия"

  Символ на „Желязната гвардия“

 • Коя е “Желязната гвардия”
 • Това е румънско движение и едноименна ултрадясна политическа партия, действаща в Румъния в периода между двете световни войни. Партията изповядва идеологията на румънския ултранационализъм, антикомунизъм, антикапитализъм и антисемитизъм, подкрепя Румънската православна църква.
 • Основана е от Корнелиу Зеля Кодряну на 24 юли 1927 година като военизирана организация “Легион на Архангел Михаил”.
 • В средата на 1930-те години установява тесни връзки с нацисткия режим в Германия.
 • 436px-Razboiul_Sfant_Contra_Bolsevismului_(1941_stamp).svgНа изборите през 1937 година е на трето място по брой получени гласове.
 • След гибелта на Кодряну през 1938 г. начело на Желязната гвардия застава Хориа Сима.
 • Виден привърженик на “Желязната гвардия” е философът и теолог Мирча Елиаде.
 • През 1938 г. е обявена извън закона, но през септември 1940 г. влиза в съюз с краля и е поканена в правителството. Гвардията започва масов терор срещу румънските евреи, комунисти и други антифашисти, приети са антисемитски закони.
 • Композиторът Йон Минзату, автор на химна на “Желязната гвардия”, по-късно емигрира в Италия и получава известност под псевдонима Нелло Мадзати.
 • След войната много видни дейци на “Желязната гвардия” намират убежище в Испания и Португалия, бягайки от преследвани заради военните си престъпления. Там организацията първоначално е оглавявана от Хория Сима, от 1950-те години от Василе Яшински.
 • Кодреану държи реч пред легионери от "Желязната гвардия"

  Кодреану държи реч пред легионери от „Желязната гвардия“

  Маршове, християнски шествия с кръстове и други църковни паради, масово пеене на патриотични песни, а също благотворителна дейност и активна антикомунистическа пропаганда позволили на легионерите да изпреварят по популярност всички партии, които Кодряну смятал за продажни и прогнили отвътре. Първоначално Желязната гвардия били готова да подкрепи който и да е политик, който тръгнел на бой срещу младата Съветска държава.

 • Основа на идеологията на Желязната гвардия бил антисемитизмът: те смятали евреите за агресори срещу християнския свят. Легионерите осъждали франкмасонството, идеите на Зигмунд Фройд, марксизма и болшевизма във всички им форми, атеизма, хомосексуализма и Гражданската война в Испания. Всичко това разяждало обществото.
 • Терор от "Желязната гвардия", Румъния

  Терор от „Желязната гвардия“, Румъния

  Когато Желязната гвардия идва на власт, тя организира в Жилавския затвор през ноември 1940 г. истинска сеч. От ръцете на легионерите умират много политически и културни дейци на Румъния.

 • Намирайки се във властта, Сима настоявал правителството на следва духа на легионерите: целия държавен апарат да бъде съставен само от легионеи, икономическата политика да се координира в името интересите на Оста и Третия Райх. Антонеску отказал да се подчини на тези изисквания на Сима и изпратил своите “взводове на смъртта”. Започнала битката, която трябвало да уточни кой ще управлява държавата. Легионерите незабавно вдигнали бунт след схватката с румънската армия след поредната серия от еврейски погроми, които те извършили в Букурещ, опитвали се да извършат изпреварващ удар. По време на една от кървавите метежи легионерите затворили евреи, убили ги, изнесли труповете навън, а след това ги насекли, както правят с животните в кланиците.proxy
 • По време на бунта Желязната гвардия убила 125 евреи и 30 войника от румънската армия. Антисемитските традиции били близки и на Антонеску, който също изпращал наказателни отряди за ликвидиране на евреите. Раул Хилберг в книгата си “Унищожаване на евреите в Европа” пише, че немците са изпаднали в пълен ужас от това доколко безжалостно се разправяли румънците с евреите. Дори понякога самите хитлеристи спирали румънците, за да не прекрачват чертата при зверствата си.
 • Легионери от "Желязната гвардия"

  Легионери от „Желязната гвардия“

  Част от легионерите загинали на фронтовете по време на Втората световна война, а друга част била арестувана от румънските комунисти, осъдени като престъпници и убийци и ликвидирани.

 • Използват келтския кръст като своя символика.
 • От 1970-те години писателят и религиозен историк Мирча Елиаде е подложен в САЩ и в Румъния на критика и заплахи заради подкрепата му към Желязната гвардия.
 • Легионерите се поздравявали с т.нар. “Римски салют”.Основен символ на Легиона бил тройният кръст във формата на затворническа решетка (символ на мъченичеството), която често наричали “Кръста на Архангел Михаил”.

  Легионът бил близък до мистицизма, основаващ се на култа към смъртта, мъченичеството и саможертвата. Легионът имал дори специален отряд с името “Взвод на смъртта”, който имал за задача да пътешества из градовете на Румъния и гръмко да пее песни.

Петя Паликрушева

Антонеску на религиозна служба

Антонеску на религиозна служба

Крал Михай и Антонеску

Крал Михай и Антонеску

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s