Der Spiegel: Президентът на Германия благодари на СССР за достойния живот на немците

20(22)Президентът на Германия Йоахим Гаук се отнася с голяма почит към приноса на СССР за освобождението на Германия, което предоставило на гражданите й “свободен и достоен живот”. Той припомни на немците за ужасната съдба на съветските военнопленници: за разлика от заловените британци и американци, те са били подложени на глад, изтезания и са били жестоко убивани. Но това в Германия предпочитат да не си го спомнят, съобщи Spiegel.

Концлагерът “Щалаг-326” е мястото, в което в годините на войната са загинали повече от 310 хиляди военнопленници, главно от СССР. Днес в покрайнините на концлагера беше президентът на Германия Йоахим Гаук, който произнесе там реч за края на Втората световна война в Европа преди 70 години, пише немското издание.

Централна тема в речта на президента беше отредена на паметта на съветските военнопленници, отбелязва изданието. Гибелта на повече от половината от 5.3 милиона съветски войни, пленени от нацистите в периода от 1941 до 1945 г., Гаук нарече “едно от най-големите престъпления на тази война”. Президентът на Германия припомни, че съветските войни “са загинали мъчително от болести, глад, убивали са ги”.

Йоахим Гаук подчерта също, че сред пленниците от западните държави са загинали около три процента, “докато в същото време руснаци, украинци, киргизи, грузинци, узбеки, тюркмени и другите народи от бившия СССР са загивали в немските лагери със стотици хиляди”. Според думите му, тази война от самото начало била планирана “като идеологическа война, война за унищожение и изтребление”, – цитира думите на президента на Германия изданието.

Както отбелязва авторът на статията, речта на Гаук е произнесена във време на външнополитическа нестабилност. Боевете в източна Украйна заплашват да се превърнат в конфликт между Изтока и Запада, отношенията между западните държави и Русия отдавна са напрегнати, смята журналистът.

Президентът на Германия с огромно уважение припомни приноса на бившия Съветски съюз за ликвидирането на нацисткия режим. Както заяви Гаук, тези, които са родени в Германия, имат причини да благодарят за това на самоотвержената борба на СССР. “Тази победа ни даде възможност да живеем свободно и достойно в Германия днес”.

Според изданието, основната идея в речта на Гаук е недостатъчното уважение към паметта на загиналите в немските концлагери съветски войници. “По някакви причини ужасната съдба на съветските военнопленници в Германия никога не е получавала подобаващото внимание – и до днес съдбата на тези героични хора си остава забулена в мъгла”, – подчерта Хаук.

Президентът на Германия предполага, че това е свързано с първите следвоенни години, когато немците са мислели главно за своите близки загинали и за безследно изчезналите, а също за немските войници в съветски плен. Освен това, завземането на източна Германия от Червената Армия вероятно е заставила много от немците да забравят за собствената си вина, продължава изданието.

Както припомня Йоахим Гаук, “в ГДР на паметта на героичния съветски братски народ се отдаваше голямо значение”, но в този официален патос практически нямаше място за съчувствие към военнопленниците, които влязоха по време на войната в Германия “не като бляскави победители, а като жертви, лишени от всичко и съсипани”, – завършва изданието.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Der Spiegel: Президентът на Германия благодари на СССР за достойния живот на немците

  1. Какво пък, и в Германия има честни хора. И слава Богу – някой все пак трябва да умие очите на немците, да им поизчисти малко срама. Защото техните политици напоследък така се позорят, че ако имаха поне два грама съвест, щяха сами да се закопаят в земята – да не мърсят света. (И преди всичко политическият парцал в пола, дето уж ги управлява.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s