Bild/ Депутат от бундестага: Германия няма за какво да благодари на съветските войни

Щайнбах 9_oНемците нямат основание да изпитват благодарност към съветските войници за освобождението от нацизма, заяви депутатката от управляващата ХДС Ерика Щайнбах. Според нея, с идването на Червената армия в Германия са започнали масови убийства и грабежи, така че това въобще не може да се нарече освобождение. Следователно, Ангела Меркел, постъпва правилно, че няма да замине на парада в Москва, пише Bild.

Преди 70 години завърши Втората световна война. Тази победа бе скъпоструваща за СССР, пише немският таблоид. Жертви на нацистка Германия станаха около 30 милиона човека. Но тази година Ангела Меркел няма да присъства на парада в Москва на 9 май. Решението й е във връзка с действията на Русия спрямо Крим и източна Украйна, отбелязва изданието.

Трябва ли да считаме това за провокация или е естествена реакция? Трябва ли немците и до днес да са благодарни на Русия? Тези въпроси ще обсъждаме с гостите в студиото.

Както припомня изданието, Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май, за да положи венец заедно с руския президент Владимир Путин на гроба на Незнайния войн и така да отдаде почитта си към паметта на загиналите във Втората световна война.

Участващите в дискусията политици от управляващата коалиция в Германия са на едно мнение, че правителството на Германия трябва да даде сигнал “срещу агресивната руска външна политика”, отбелязва изданието.

Спикерът на ХДС Ерика Щайнбах застава на страната на Ангела Меркел, се казва в статията. Тя е убедена, че канцлерът на Германия не трябва да бъде на парада в Москва. Освен това, Щайнбах заяви, че не изпитва благодарност към Червената армия за освобождението от фашизма, се казва в статията. Според нея, Сталин е един от най-големите престъпници в историята на човечеството, който по нищо не отстъпва на Хитлер. “Хитлер и Сталин са братя по дух, те заедно нападат Полша и донесоха на Европа безкрайни страдания”, – заяви Щайнбах. Освен това, според нея, “Сталин постоянно нарушава правата на човека – затова няма причина за благодарност”, – пише немското издание.

Политологът Херфрид Мюнклер също смята решението на канцлера Меркел да не присъства на 9 май в Москва за правилно. Както отбелязва изданието, “анексията на Крим” е като нападението на Хитлер над Судетска област. “Лидерите на европейските държави и правителствата трябва ясно да дадат да се разбере, че тук беше пресечена червената линия”, – призовава Мюнклер.

Заради Русия Европа е в трудно положение и не бива да си затваряме очите пред този факт, убедена е представителката на Зелените Марилуизе Бек. Тя подчерта, че в Червената армия са служили войници от много страни, а Ангела Меркел, съответно,  трябва да посети не само Москва, но и другите бивши социалистически републики. “Държавите, които се намират между Берлин и Москва, заплатиха огромна кървава цена”, – заяви Бек по време на дискусията.

Ерика Щайнбах също счита, че Германия няма причини да се чувства виновна пред Русия. От нейна гледна точка, немците осъзнават своята отговорност за събитията от миналото и се държат достойно, пише изданието. Според Щайнбах, “между руснаците и немците няма никакви конфликти на лично ниво”. “Но Полша загуби във Втората световна война почти 17 % от населението си, повече от другите държави”, – подчерта Щайнбах.

Тя също каза, че не иска да говори за “освобождение” в този контекст, отбелязва немското издание. Според Ерика Щайнбах, “с влизането на Червената армия на територията на Германия започнаха масовите изнасилвания, грабежи и убийства”, а концлагерите на нацистите бяха използвани и по-късно. “За хора, които бяха изтребени, никакво освобождение не е имало”, – каза Щайнбах.

Всички участници в дискусията се съгласиха, че дрънкането на оръжия срещу Русия е грешен път, резюмира немското издание. Силата на днешния ден е в дипломацията – нека този исторически урок да не бъде поставян под съмнение от никого 70 години след края на войната, завършва авторът.

„Светът днес“ припомня, че през май 2012 година Щайнбах пое шефство над Юлия Тимошенко от Украйна.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Bild/ Депутат от бундестага: Германия няма за какво да благодари на съветските войни

 1. Фашистващите глобал-негодници отново се опитват да ревизират (чети „да изкривят“) историята. И тяхната агресия както обикновено се насочва към Русия. Русомразството отново се възражда. Всяко средство да бъде хулена и каляна Русия е добро. Даже ако за целта се налага не само да се изсипят сто тона лъжи върху главите на европейското овчелюдие, но и да бъде оправдаван (и даже хвален) фашизмът. От килера се изкарват старите вехти клевети – всички изтъркани грамофонни плочи и намачкани магнитофонни ленти на „Радио Свободна Европа“, „Радио Свобода“ и „Гласът на Америка“ от времето на Студената война. Но това си е нормално. Защо да се пънат хората и да измислят нови лъжи, когато и старите вършат работа – само да ги поизтупаш малко от праха – и вуаля, готово – давай напред, простите говеда ще го излапат, както винаги… Впрочем, тези и още по-далече могат да стигнат. Няма да се учудя, ако скоро започна да чувам по медиите и речите на Гьобелс.

  Естествено, тази пропагандна обработка на съзнанието има един източник, който не се е променил поне от стотина години – това е все същата мръсна банда, контролираща властта във Фашингтон. Но немците както винаги много лесно се поддават на такова антируско насъскване. Явно никога и нищо не може да ги научи на ум и разум. И огромните жертви, и срамът след Втората световна война не са ги научили на нищо. И милион пъти да настъпят една и съща мотика – милион пъти няма да си извадят поука. Пълен кретено-дебилизъм… (Съставям си много лошо мнение за средния интелект на средно-статистическия немец. По тъпотия може да ги бие може би само средно-статистическият българин.)

 2. Прави са германците.
  Както пише свидетел: „От времето на хуните не е имало по-масови УБИЙСТВА, ИЗНАСИЛВАНИЯ, ГРАБЕЖИ и ПРОИЗВОЛ, каквито бяха направени от червената армия в Германия.“

  • Дърта нагла лъжа, на щатски пропаганден уеб-трол.

   Ето какво казват по повод на тази брадата лъжа специалистите – историци:

   ruxpert.ru/%D0%9C%D0%B8%D1%84%D1%8B_%D0%BE_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%9E%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5#.D0.9C.D0.B8.D1.84_.D0.BE_.D0.B7.D0.B2.D0.B5.D1.80.D1.81.D1.82.D0.B2.D0.B0.D1.85_.D1.81.D0.BE.D0.B2.D0.B5.D1.82.D1.81.D0.BA.D0.B8.D1.85_.D1.81.D0.BE.D0.BB.D0.B4.D0.B0.D1.82_.D0.BD.D0.B0.D0.B4_.D0.BC.D0.B8.D1.80.D0.BD.D1.8B.D0.BC_.D0.BD.D0.B0.D1.81.D0.B5.D0.BB.D0.B5.D0.BD.D0.B8.D0.B5.D0.BC_.D0.95.D0.B2.D1.80.D0.BE.D0.BF.D1.8B

   Това е истината. Бягай сега, подлецо нищожен, да вземеш една лопата и да се закопаеш в земята. Тези левчета, дето ти ги дават да пишеш лъжи по форумите, не знам дали ти стигат даже да си платиш интернета.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s