National Interest: Америка ще преживее ядрената война, но Русия – не

World-In-Conflict-Soviet-Assault-Game-Pc-Games-Game-Video-Game-Computer-Game-01-1600x2560Коментаторът Том Никълс се опитва да предскаже резултатите от потенциалния сблъсък между руските въоръжение сили и тези на НАТО. Според думите му, след ядрената атака американците ще понесат големи загуби, но в края на краищата редът ще бъде възстановен. Никълс предрича, че след ядрения удар Русия “окончателно” ще се разпадне на няколко национални държави начело с авторитарни лидери.

“Възможна ли е днес ядрена война между Русия и Америка? – пита на страниците на изданието професорът от Военно-морския колеж на САЩ Том Никлъс. – Уж студената война завърши, СССР и военният му алианс се разпаднаха отдавна, а Русия и Америка намалиха своите ядрени запаси”.

Никълс твърди, че днес е възможен ядрен сблъсък между двете големи държави.

Авторът на статията отбелязва, че в момента силите на НАТО действат главно в Европа, а Русия е “слаба държава с голяма, но не много мощна армия”. Русия не притежава големи възможности, за да прехвърля войски извън границите си, а и не може да се задържи дълго там в случай на мащабно сражение със способен противник, твърди авторът.

237044Според Никълс, в резултат на този дисбаланс Кремъл ше пусне в ход доктрината, според която Русия “заплашва” с употребата на ядрено оръжие, за да спре придвижването на противника.

Професорът предлага да си представим ситуацията, в която успехите на Русия в Украйна вдъхновят ръководството на страната да провери дали НАТО, като политически съюз, може да демонстрира сила. В този случай Москва ще се опита да повтори украинската операция от 2014 г., но този път на територията на натовска държава, вероятно в Прибалтика или Полша.

“Зелените човечета” ще започнат да помагат на опитите на “сепаратистите” да разделят на части територията на алианса. Но този път, сигурен е Никълс, те ще срещнат “яростен отпор”. Вместо мудната и неорганизирана украинска армия руснаците ще срещнат този път “добре подготвена войска с превъзходно западно оръжие, която бързо ще се разправи с “доброволците” от Русия и ще демонстрира цял арсенал от завзето от тях оръжие”.

770970204“Опирайки се на предположението, че НАТО се разпада и ще даде жертви пред руската агресия, Москва ще изпрати редовна руска армия в помощ на “братята”, – разсъждава авторът на статията. – Но лидерите на алианса, независимо от руските очаквания, ще изпълнят чл.5 от устава на организацията. Ще започне истинска война. След като западните ВВС изчистят небето от отстъпващите руски самолети, те ще започнат да нанасят удари по руската войска и ще унищожат руската техника, при това толкова мащабно, че това ще превъзхожда и най-песимистичните прогнози на Генералния щаб на Русия”.

Скоро руснаците ще осъзнаят, че в перспектива ги заплашва унизително поражение. Нещо по-лошо, подчертава професорът, те ще се изплашат, че контраударите ще продължат по руска територия. Според думите му, идеята, че НАТО може да се окаже в Русия, “препълва с ужас сърцата на генералите и президента”. Руското население ще наблюдава как техните войници “ще бъдат разбити на пух и прах” зад граница.

1391430231-8b5015a1f96ce52a43e9145b42da7765Точно тогава Кремъл ще започне да заплашва с ядрено оръжие. В отговор Западът отново ще изиска руснаците да напуснат територията на НАТО и ще подкрепи исканията си с настъпление срещу силите на агресорите и с готовност от страна на САЩ, Великобритания и Франция да употребят ядрено оръжие.

Никълс твърди, че ако Русия отстъпи и границите се възстановят, то кризата ще завърши. В противен случай Москва може да се откаже от “блъфа” и да ограничено броя ядрени удари по обекти на НАТО, включително върху неголям брой летища или командни пунктове, за да “пусне парата”. Ученият подчертава, че подобна стъпка не бива да се смята за безумна, отчитайки, че такива сценарии са отработвани в Кремъл от 1999 г., “когато на власт все още беше проамериканският президент Борис Елцин”.

“Когато светът разбере новината, че Европа е взривена от ядрено оръжие, – вживява се авторът, – Кремъл ще предупреди, че войната трябва да спре днес и сега, а всички сили да останат по местата си. Или обвинявайте себе си”.

a0483462944_10Още няма да е изсъхнало мастилото по руските искания, когато НАТО ще даде “бърз, точен и мащабен” отговор. Алиансът ще избере няколко символични цели: руският ВМФ в Черно или Балтийско море ще бъде унищожен с ядрено оръжие от подводници. Всички стратегически цели на Запада, приведени в състояние на повишена бойна готовност, ще са готови да нанесат удар по цялата ядена инфраструктура на Русия, включително по Москва. На свой ред, Русия ще бъде готова да нанесе удар по стартовите позиции на американските междуконтинентални ракети, а също по укритията на подводниците и стратегическите авиационни бази на САЩ, Великобритания и Франция.

Ако руснаците отговорят с нов ядрен удар по територията на НАТО, ще последват съвместни англо-американски (или дори англо-френско-американски) атаки по руски обекти, намиращи се около районите на f18-fighter-jet-2560x1920бойните действия. Според Никълс, това може да бъде последният опит на Запада да убеди Москва в необходимостта от отстъпление. Щом на руска територия се взриви първата ядрена ракета, привържениците на “твърдия курс” сред политиците и военните ще изискат ответен удар по Америка или Великобритания, “за да отмъстят и демонстрират своята решителност”.

Професорът прогнозира, че ако се премине тази точка, то САЩ и Русия, “подтиквани от страха и военната логика”, ще се опитат по най-бързия начин да атакуват по ядрените сили на противника, включително по командните центрове, разположени около такива големи градове, като Вашингтон и Москва.

Голяма част от източното крайбрежие на САЩ ще бъде изтрито от лицето на земята. Дори ограниченият удар е в състояние да унищожи Вашингтон и ядрените обекти на ВМС от Вирджиния до Флорида. На запад най-силно ще пострадат щатите Сан-Диего и Сиатъл. Ядрените удари ще засегнат огромна територия от селскостопанския център на Америка.

След сражението губернаторите ще вземат контрола на щатите в ръцете си, докато отново не се появи някакво подобие на централизирано американско правителство. Националната гвардия заедно с полицията ще трябва да се справят с изплашените и тежко ранените хора. Освен ужасните човешки жертви, ще бъдат нанесени огромни щети по крехката инфраструктура на САЩ.

tB0EhMhWBВ регионите, които няма да бъдат засегнати от ядрената война, ще се извият огромни потоци от бежанци от други щати. В края на краищата с гражданските безредици няма да могат да се справят дори специалните военни организации и полицията. Затова военното положение ще бъде въведено категорично и задълго.

“В Русия ситуацията ще бъде още по-лоша”, – твърди Никълс. – Пълният разпад на Руската империя, започнал през 1905 г. и прекъснат по време на СССР, най-накрая ще завърши. Ще започне гражданска война, а Евразия за десетилетия, ако не и повече, ще се превърне в “шарено одеяло” от етнически държави с авторитарни лидери начело. “Някакви остатъци от руската държава могат да се възродят от пепелта, но те, по всяка вероятност, ще бъдат постоянно душени от Европа, която няма да прости огромното опустошение”.

В края на статията си професорът пише, че така описаната ситуация е само хипотеза и като цяло е малковероятна, но това не означава, че тя не може да се случи. “Трябва да се отнесем сериозно към тази заплаха, защото тя е опасност не само за националната сигурност на САЩ, но и за съществуването ни като цивилизация”, – завършва Том Никълс.

Петя Паликрушева

5 отговора на “National Interest: Америка ще преживее ядрената война, но Русия – не

  1. Този не си е пил хапчетата или не е ходил на училище. Не знам да има ЩАТ САН ДИЕГО. Ако всичките им експерти са такива, бегом от нАТО.

  2. Гладна кокошка просо сънува . Не им ли писна на пишман коментаторите и надупените журналя да се състеават по навеждане за някой друг цент.

  3. бива ли да сте толкова загубени от редакцията ! от Русофобия не можете да мислите нормално, или от факта че сте плиткоумни ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s