Infolatam/ Фидел Кастро: Русия и Китай са надежден щит за света

Former Cuban leader Fidel Castro attends a meeting with writers invited to the XXI International Havana Book FairРедакционна статия

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро тези дни публикува статия в чест на 70-та годишнина от победата във Втората световна война, в която заяви, че Русия и Китай си остават надежден щит за мира и световната сигурност. Съюзническите отношения между двете велики държави могат да спрат опасните тенденции в света, заплашващи съществуването на човечеството.

Това написа Фидел Кастро в статията си “Наше право е да бъдем марксисти-ленинисти”, публикувана в кубинския вестник Granma.

В статията си Кастро пише за ролята на СССР в разгрома на фашистка Германия, за световните войни на миналото столетие, за проблемите на оцеляването на човечеството.

“Здравият съюз между народите на Руската Федерация и Китай, базиращ се на научните постижения, силните армии и смелите войни, може да гарантира оцеляването на човечеството”, – пише лидерът на кубинската революция.

Фидел Кастро е разтревожен от стремителния ръст на населението на планетата, което към 2050 година ще бъде над 10 милиарда човека. В най-близко време човечеството ще се сблъска с остър недостиг на питейна вода и храни, твърди лидерът на кубинската революция. Според него, ако не се отделя специално внимание върху физическото и психическото състояние на здравия човек, върху възпитаването му в дух на солидарност, то човекът, като уникален вид от живата природа, може да изчезне завинаги.

Фидел Кастро смята, че е дошло времето, когато “милиони учени трябва да насочат усилията си за повишаване шансовете за оцеляване на човека като вид, намиращ се в опасност от изчезване. Трябва да се сложи край на неудържимата миграционна вълна на африканци в Европа, които в продължение на векове са били колонизирани от европейците”.

88-годишният Фидел, който бе принуден да подаде оставка заради тежка болест, изказа задоволство от посещението на брат си Раул в Москва по повод тържествата в чест на 70-та годишнина от Деня на Победата.

“По случай 70-та годишнина от победата във Втората световна война, искам да изразя своето огромно възхищение пред героичния съветски народ, който извоюва за човечеството колосална победа. 27 милиона съветски хора, загинали във Втората световна война, дадоха живота си в името на цялото човечество, както и за правото си да бъдат социалисти, марксисти-ленинисти, комунисти. Те влязоха в историята завинаги”, – пише Фидел Кастро.

Статията е публикувана на 10 май 2015 г.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Infolatam/ Фидел Кастро: Русия и Китай са надежден щит за света

  1. Команданте както винаги е прав и реже истината право куме в очи. Е, той може да си го позволи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s