Czech Free Press: Съюзът между мечката и дракона е по-силен от американския орел

Путин_cНа фона на великолепния парад в чест на 70-та годишнина от победата на Червената Армия и съюзниците й над нацистка Германия на Червения площад в Москва се състояха няколко важни срещи, които посочват посоката на Русия, Китай и съюзниците им от БРИКС. Случилото се е показател и за следното: че Америка започва да осъзнава, че ако не промени курса, който е избрала по отношение на тези две държави, тя ще се окаже на колене.

Русия и Китай планират обединение по два проекта (руското икономическо евразийско сътрудничество и китайския проект за новия Път на коприната). Споразумението за съвместно развитие по тези проекти и многобройните други договори, които бяха Путин Джон Кери tобсъдени и подписани в Москва по време на посещението на китайския президент по случай тържествата за 9 май, когато президентът на Китай Си Цзинпин, за разлика от изплашените и контролирани от американците западни политици, стоя рамо до рамо с президента на Русия Владимир Путин, издига сътрудничеството между двете държави на ново политическо и икономическо равнище.

Доказателство, че този факт вече е осъзнат от политиците в САЩ, е визитата на американския държавен секретар Джон Кери в Москва и над двучасовата среща на Кери с президента Путин и руския му колега Сергей Лавров. От страна на руските ръководители на срещата прозвуча това, което Москва повтаря от началото на гражданската война в Украйна, която беше резултат от подкрепяния от Запада насилствен държавен преврат: Русия е готова във всеки момент да започне взаимоизгодно икономическо и политическо сътрудничество със Путин Джон Кери9 TЗапада, ако това не бъде във вреда на нейните национални интереси и нейната сигурност. Джон Кери, от своя страна, намекна, че ако се спазват Минските споразумения между Киев и регионите, които отказват да признаят властта, установена там след насилствения държавен преврат, антируските западни санкции в най-близко време могат да бъдат занижени или напълно отменени.

Както е видно, ръководителят на държавния департамент на САЩ вече леко отваря за Америка аварийния вход за постепенното възстановяване на отношенията с Русия и Китай. Вероятно политиците в САЩ са разбрали, че все още могат да останат партньори на тези държави, ако навреме се осъзнаят и откажат от мечтите си да бъдат господари. Америка може да спаси икономиката си, ако започне да работи с тези страни като с равноправни партньори, в противен случай я очаква крах или риск от страшна война с неясен победител.

Публикувано на 15 май 2015 г.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Czech Free Press: Съюзът между мечката и дракона е по-силен от американския орел

  1. Голямо впечатление ми направи как след като прие парада, Шойгу козирува първо на Путин, стисна му ръката, а после веднага се обърна и козирува на Цзинпин, който седеше пред него. Трудно е да забележиш емоция при китайски началник. Но този път Цзинпин почти се разтопи. Стана веднага и стисна ръката на Шойгу. И това ако не е символично – здраве му кажи! Тук случайности няма…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s