ВВС: Ще се преселим ли под земята?

1000AtkinsSongjiangМегапосилите са пренаселени и архитектите все по-често започват да се замислят за усвояване на подземното пространство под градовете. Ето няколко необичайни строежи скрити под земята – от издълбани в скалите домове в Австралия до бомбоубежища в Пекин, там постоянно живеят до милион човека.

В много отношения къщата на Бернадет Робърт не е забележителна с нищо. “Гостна, столова, кухня – имаме всички удобства, които ги има и в нормален дом”, – казва тя.

Но това не е обикновен дом: той се намира под земята. Робърт живее в град Кубер-Педи, на 846 км северно от австралийската столица. Градът е известен като световната столица на опалите, които се добиват тук в шахтите. Друга забележителност на града са издълбаните в скалите подземни домове, в които живее 80 % от местното население.ahotel9

Църква в подземния град Кубер-Педи

Църква в подземния град Кубер-Педи

Кубер-Педи е неприветливо място. Температурата на въздуха достига 50 градуса. Преди сто години миньорите стигнали до извода, че под земята е значително по-хладно. Така се появил подземният град.

Според думите на Робъртс, “в прохладните дни”, когато температурата на повърхността достига 40 градуса, в подземния ми дом е прохладно – 25 градуса. “Чувството е все едно се намираш в стая с климатик”.Кибер Педи 05

Кибер Педи aКибер Педи eКубер Педи di-3

 

 

 

 

Кубер Педи i-1

 

 

 

 

 

Според прогнозите, към 2050 г. две трети от населението на Земята ще живее в градове. Т.е земята ще се превърне в ограничен ресурс. Поради недостатъчно място много мегаполиси вече няма да могат да растат нагоре и нашироко. Не е ли време да вземем лопатата?

Подземен научен град в Сингапур

Подземен научен град в Сингапур

Сингапур – един от най-гъстонаселените мегаполиси на планетата. Населението е почти 5.5 млн човека и се е скупчило само върху 710 кв. км. “Основната причина Сингапур да започне усвояването на подземното пространство е недостигът на земя”, – казва Чжоу Инсин от Обединения изследователски център на подземното пространство на мегаполисите – НПО, обединяващо специалисти по планиране и анализ на градските подземни пространства.

Той продължава: “До момента Сингапур е разширявал територията си за сметка на пясъка, добит при издълбаване на морското дъно, но тази технология вече се изчерпа. Морето става все по-дълбоко, територията на града-държава се приближава до държавните си граници, пясъкът поскъпва, съседите се жалват и т.н.”.

Правителството на Сингапур разглежда планове за строителството на Подземен научен град – научно-изследователски център с площ 300 000 кв. км., който да бъде разположен от 30 до 80 м под земята. В него ще има биомедицински и биохимически лаборатории, в които ще работят 4200 човека.

Подземен небостъргач Мексико

Подземен небостъргач Мексико

В Мексико има строги ограничения за строителството в историческия център. Затова архитектите създават гигантски подземен жилищен комплекс под формата на обърната пирамида с дълбочина 300 м.

С сградата ще живеят 5000 човека. Етажите и терасите ще се осветяват с естествена светлина, проникваща през огромен стъклен таван.

Растящото търсене на жилища принуждава хората в Пекин да се спускат под земята и да живеят в значително по-скромни условия.

Анет Ким, директор на Лабораторията за пространствен анализ към Университета в Южна Калифорния, неотдавна беше цяла година в Пекин, изучавайки подземните жилищни градове – разположени главно в бивши бомбоубежища и обикновени тунели, превърнати в общежития.

Тя казва: “Видях ужасна нищета, на за моя изненада някои жилища бяха много добри по пекинските стандарти”.

Милиони подземни жители

Вход към подземния град в Китай

Вход към подземния град в Китай

Според Ким, под земята там живеят от 150 000 до два милиона човека.

Тя казва още, че ситуацията е предизвикана от два фактора – строителен бум в Китай и недостиг на достъпни жилища. През последните години в Пекин се заселват голям брой селски жители в търсене на по-добър живот, но много то тях нямат позволение да живеят в столицата, а без разрешение те няма как да получат жилище на повърхността. Всичко, което могат да си позволят тези хора, е живот под земята.

На 1000 км от Пекин се строи подземно съоръжение от напълно нов тип. В скалите на една забравена кариера на дълбочина 90 м, намираща се на 35 км от Шанхай, е издълбан хотел Shimao Wonderland Intercontinental, който има 300 стаи.

“Да се строи хотел в тези условия е невероятно трудно, той трябва да е обърнат с краката нагоре”, – казва директорът на дизайнерската част на проекта Мартин Йохман.

Но конструкцията има и своите плюсове. Топографията на кариерата създава свой микроклимат – през лятото скалите акумулират топлина, а през зимата бавно я изпускат, както радиатор.

Спортна алея Хилзинки

Спортна алея Хилзинки

Температурният фактор изтиква хората под земята и в столицата на Финландия – Хелзинки. В града вече са построени 9 млн куб.м. подземни сгради, включително магазини, хокейна арена и басейн.

Ейя Кивилааксо, автор на генералния план на подземното строителство в града казва: “Условията под земята са значително по-благоприятни, отколкото на повърхността – особено през зимата, когато температурата навън пада под – 20 градуса”.

Страх от подземията

Човешкият разум е предразположен да изпитва страх от подземните помещения. Те се асоциират с тъмнина, тесни пещери и с опасност човекът да бъде погребан жив там.

Подземен хотел

Подземен хотел

При някои хора мисълта, че могат да се окажат под земята в затворено пространство, предизвиква огромен ужас. Около 3 % от населението на Земята страда от ярко изразена клаустрофобия. В такива условия много хора изпитват панически страх, когато не виждат пряк изход от помещението. Страхът от пожар също се появява моментално, когато сме в затворено пространство под земята. Но с тези страхове можем да се борим.

Ако внушим на хората илюзията за контрол над ситуацията, те се чувстват по-спокойни. А това може да се постигне с умела архитектура и дизайн.

Най-нужното в случая е свежият въздух, а също достатъчното пространство, колкото и измеренията му да са субективни. За визуалното разширение на помещенията могат да се използват оптически илюзии, но е по-добре те действително да са по-просторни и добре осветени.

Подземен хотел

Подземен хотел

Гунар Йенсен от скандинавската организация SINTEF работи над строителството на четири от най-дългите автомобилни тунели в света. За пространствена илюзия той създава в тунелите добре осветени оазиси с палми и имитация на небе над тях. “Пътувате по тъмен тунел и внезапно се натъквате на ярко осветено място с дървета и растения. Веднага у вас се появява усещането за свободно пространство, все едно сте попаднали на открито място – независимо, че сте в същия тунел, издълбан на 1000 метра дълбочина”, – споделя той.

Според Лоуренс Палинкас от Университета в Южна Калифорния, недостатъкът от слънчева светлина може да доведе до нарушение на съня, влошаване на настроението, до хормонален дисбаланс, което от своя страна моментално предизвиква хронични заболявания. Но “правилният режим и регулярното въздействие на ярко осветление, което по характеристиките си е сходно със слънчевата светлина, позволява на хората да живеят под земята продължително време”, – добавя той.

Подземен хотел Турция

Подземен хотел Турция

Анет Ким споделя, че “на хората ще им се наложи да се спуснат под земята, ако урбанизацията продължи с настоящите темпове”.

Според нея, всичко зависи по какъв начин се използва подземното пространство: “Много от живеещите под земята в Пекин слизат под земята само през нощта. През деня те се наслаждават на слънчевата светлина и на свежия въздух на повърхността”.

Ли Хуанцин, научен сътрудник в Нанянския технически университет казва, че в голяма част от градовете се планират не подземни жилища, а многоцелеви пространства, в които ще се разположат търговски центрове и транспортни магистрали. Така на повърхността ще се освободи място за нови жилищни сгради, зелени зони и развлекателни центрове.

Няма причина хората да не могат да живеят под земята, но преди това в недрата трябва да построим много и много необходими за човечеството неща.

Публикувано на 16 май 2015 г.

Петя Паликрушева

Подземен хотел

Подземен хотел

Подземен парк в Ню Йорк

Подземен парк в Ню Йорк

Подземна гара Китай

Подземна гара Китай

Подземна гара Китай

Подземна гара Китай

2 отговора на “ВВС: Ще се преселим ли под земята?

  1. Все по-успешно ни преселват под земята без да ни питат. Не толкова дълбоко – много е скъпо. Само на 2метра. Наистина нямаме техните проблеми. Само на 2метра под земята няма никакви проблеми.

  2. Да му мислят жителите във ФАЩ! Не съм виждал по-хищническо използване на земята, от това там. Градовете им са абсолютно идиотски, защото там всеки гони една и съща „хамериканска мечта“ – задължително да си има двуетажна къщичка с дворче, с подкосена тревичка и няколко дръвчета, кола и паркинг, и за това са готови да карат всеки ден десетки километри до центъра и обратно, където работят. И губят часове по задръстванията. Автомобилите са им станали мания и камък на врата. Градовете им приличат от самолет на гъбична зараза: огромна площ застроена с нещо-си там съвсем ниско. Пронизана от пътища, щосета и магистрали. И едно „сити“ в центъра, с небостъргачи, като някакво гъбично плодно тяло, израснало от околната плесен. ТОВА са им градовете. Ако им харесва, да продължават по същия начин. Ако искат, да се заравят в земята. Изобщо, да правят каквото си искат. Ние тук нямаме техните проблеми. И хич не ме интересува как щели да се оправят. Като трябва, да се заравят. По-просто би било да свикнат с живот в апартаменти и с градския транспорт. Но като не щат, да си решават проблемите. Тяхна си работа.

    Впрочем, за оня мексиканския проект – дупката със стъкления покрив… По-голям идиотизъм трудно мога да си представя. Интересно кой е предложил подобна дивотия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s