“Женмин жибао”: Русия и Китай не се нуждаят от съюз

Russia's President Vladimir Putin (L) and China's President Xi Jinping attend an agreement signing ceremony during a bilateral meeting at Xijiao State Guesthouse ahead of the fourth Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) summit, in Shanghai May 20, 2014. Trade between China and Russia is expected to reach $100 billion by 2015, Xi said on Tuesday, after meeting with Putin. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: POLITICS BUSINESS)

Russia’s President Vladimir Putin (L) and China’s President Xi Jinping attend an agreement signing ceremony during a bilateral meeting at Xijiao State Guesthouse ahead of the fourth Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) summit, in Shanghai May 20, 2014. Trade between China and Russia is expected to reach $100 billion by 2015, Xi said on Tuesday, after meeting with Putin. REUTERS/Carlos Barria (CHINA – Tags: POLITICS BUSINESS)

Украинската криза, санкциите на Запада, 70-та годишнина от Втората световна война, руско-американският сблъсък…това са заглавията в западните медии около срещата между ръководителите на Русия и Китайската народна република. За пореден път най-популярна е темата “трябва ли Китай и Русия да сключат съюз”, независимо от това, че двустранните визити на високо ниво се позовават на база на многогодишните ангажименти между двете държави.

Относно “китайско-руския съюз”, понастоящем е налице следната гледна точка: първо, Китай и Русия не вкараха в съюза западни държави под ръководната роля на САЩ, затова някои страни смятат Русия и Китай за врагове и заплаха. Второ, между Русия и Запада никога не е имало и няма да има доверие, затова Москва не може да намери по-добър съюзник от Китай. Трето, възможността да се сключи съюз е дипломатическо право, което притежават суверенните държави, от който съюз не може просто така да се излезе без сериозен размисъл. Съществува гледна точка, според която китайско-руският съюз може завинаги да ликвидира стратегическите амбиции на САЩ да построи империя. Заедно с това съюзът ще бъде стратегически избор, необходим за държавите за собственото им съществуване.

Но нито Китай, нито Русия не признават идеята за “съюз”. Представителите на МВнР на двете държави открити изразиха позицията си, че Китай и Русия няма да тръгнат да сключват съюз. Според авторът на статията, съществува още пространство за предвижване на икономическата взаимодопълняемост, политическата взаимопомощ и военното взаимодействие. Например, структурата на двустранното икономическо сътрудничество още е нерационална, нивото на инвестициите е низко, не е балансирано сътрудничеството по големите проекти и малките търговско-икономически връзки, подписаните отделни споразумения не се осъществяват. Освен това, отчитайки външната стратегия, Китай и Русия няма да тръгнат към тотален сблъсък със Запада.

Във връзка с това, от гледна точка на основната цел при създаването на китайско-руските партньорски отношения, имайки предвид характера на структурата на двустранното сътрудничество или трансформацията на “меката сила” на двете държави, китайко-руските отношения на всеобщото стратегическо взаимодействие и партньорство носят характер на практическо, правилно развитие на високо ниво – следователно съюзът не може да вдигне ценността на сътрудничеството.

В сравнение с който и да е съюз, настоящите двустранни отношения притежават многофункционалност, гъвкавост и всестранност. Китайско-руските връзки трябва да се разглеждат в дългосрочна перспектива и не трябва да се гонят краткосрочни резултати. Само така може да се гарантира двустранното доверие, а и продължителната стабилност в отношенията. На съвременния етап, независимо от частните контакти в политическата, икономическата, културната сфери и в областта на сигурността между страните, Китай и Русия се сблъскват с външен натиск, но неизменността на базовите принципи и желанието да се подкрепят структурите на настоящето сътрудничество им дават възможност да си остават партньори и без да сключват съюз помежду си.

Лю Ин, Институт по международни отношения към Дипломатическата академия на Китай.

Публикувано на 15 май 2015 г.

Петя Паликрушева

Един отговор на ““Женмин жибао”: Русия и Китай не се нуждаят от съюз

 1. Абсолютно верни разсъждения! Да вземем Европейския съюз – това не е взаимоизгодна общност на независими държави. Това е изкуствено тоталитарно образование. Това е империя, която мачка като валяк под себе си интересите на отделните страни и народи, излъгани да й станат „членове“. Това не е мечтата на Де Гол и на Хелмут Кол, не е „Европа на отечествата“. Всички сме излъгани от задкулисните сили на „световния елит“ (юдео-англосаксонската банкерска мафия).
  А Китай и Русия принадлежат към други цивилизации, с коренно различни мирогледи и принципи. Те постъпват правилно. Дават ни образец, нагледен пример, как трябва да се гради сътрудничество.

  Впрочем, не е нужно съюзите винаги да бъдат формални. Понякога вредата от това превишава ползата, както в случая с тоталитарния ЕС. Или да речем, картелните споразумения на олигополистите в нашата страна, да не би да са формални? И въпреки това са факт. Затова търговските вериги, ЕРП-тата и телекомите (да не ги изреждам всички – тези са просто типични като пример) ни душат и убиват с високите си цени, от които няма къде да избягаме. А т.нар. „пазар“ е подла, грозна лъжа – той е фикция, реално не съществува. И НЯМА КАК да съществува, защото инженерите на нашата „демократична“ и „пазарна“ икономика даже не са и планирали тук да има някакъв реален, конкурентен пазар. Планирали са разграбване, изсмукване и унищожаване на поредната колония от едрите западни корпорации. А всичко останало са лозунги за идиотите – да вярват и да не се съпротивляват.

  Но сътрудничеството на Русия и Китай не цели ощетяването на когото и да било. Били „врагове“ на запада? Западът явно ги е нарочил за такива. Те самите нямат враждебни намерения към никого. Това са самодостатъчни страни, които нямат нужда (като юдео-англосаксонските бандити) да колонизират други страни, да ограбват чужди ресурси, да паразитират и експлоатират; и това да е единствения механизъм, чрез който могат да съществуват. Напротив, Русия и Китай сами са строители, производители на блага, те разполагат с всички необходими ресурси и нямат нужда от нищо, за да съществуват. Затова отворени към света и са доброжелателни. Всеки иска да повишава благосъстоянието си, но тези страни нямат нито нужда, нито намерение да го правят за чужда сметка, а просто целят взаимно изгодно сътрудничество.

  Така, че всичко, което правят Русия и Китай е в ОТГОВОР на наглата колониална политика на ФАЩ. Техният съюз им носи изгода без да вреди с нищо на останалите страни. Освен на паразитите, естествено, които са свикнали да живеят на чужд гръб. (Например, изсмуквайки ресурси чрез печатане и натрапване на пари без покритие.) Явно от тях идват тези писъци и вопли.

  Русия и Китай са принудени да си сътрудничат от тези, които ги нападат и тормозят. И нека! Понякога злото е за добро. Щатската икономическа и военна агресия им помага, тласка ги да направят верния избор. И това на свой ред може да стане катализатор за промяна изобщо на международните отношения по принцип.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s