Защо Нюланд е в Москва?

Нюланд nuНа 17 май на двудневна визита в Москва пристигна помощник държавният секретар за Европа и Евразия на САЩ Виктория Нюланд. Официалната цел на посещението е обсъждане ситуацията в Украйна и изпълнение на Минските споразумения. Нюланд пристигна в Москва директно от Киев, където гостува няколко дена. Няма информация за обсъжданите въпроси между Вашингтон и Киев до момента.

Нюланд пристигна в Москва буквално дни след визитата на Джон Кери в Сочи, където той разговаря с Владимир Путин и Сергей Лавров.

Дали тези необичайни “екскурзии” ни дават основания да предположим, че Вашингтон е готов да промени позицията си към украинската криза?

Някои от специалистите считат, че САЩ са готови да смекчат конфронтационната си политика, но други са на точно обратното мнение – те са убедени, че Белият дом оказва все по-силна и силно преса върху Кремъл. Надяват се Москва да отстъпи и заплашват с нова ескалация на военни конфликт в Украйна.

Да видим хипотезите, които предизвиква посещението на Виктория Нюланд в Москва.

Основната точка в Минските споразумения е въпросът за контрола над руско-украинската граница. Откъм страната на Украйна руско-украинската граница се контролира от непризнатите републики. Да, в Минските споразумения се говори за връщане на границите на Украйна, но след като тя внесе поправка в Конституцията си, даде на двете републики широки автономия или самоуправление, макар и само под името “отделни райони Донецка и Луганска области”.

Не е изключено американците да искат да ликвидират реализацията на тази точка от Минските споразумения. Ако това се случи, това ще означава край на ДНР и ЛНР.

Защо край?

Нюланд 1Защото ако границите на непризнатите републики бъдат дадени под контрола на Украйна, ДНР и ЛНР ще бъдат буквално смазани с военни или икономически методи.

Напълно вероятно е САЩ да се опитват да търгуват точно по този въпрос.

Ако успят, следващият им удар наистина ще е по Крим.

Да видим сега с какво търгуват американците.

Вероятно в замяна предлагат пълна или частична отмяна на санкциите към Русия. На всички, обаче, е ясно, че ако Русия започне да отстъпва, санкциите няма да бъдат отменени или ще бъдат минимално пипнати.

нюланд майдан 4_sЗащо Вашингтон се активизира точно сега?

Напълно вероятна е следната хипотеза: европейците са крайно разтревожени от възобновяването на бойните действия, към което се стреми Киев. Европейците искат не само от Москва, но и от Вашингтон да няма нови и нови потоци от бежанци. На всичкото отгоре Брюксел не иска напълно и завинаги да се скара с Русия. Брюксел винаги си оставя леко отворена врата. В тази ситуация Вашингтон е принуден да се активизира. Но Вашингтон е активен най-вече, когато става въпрос за джоба на Вашингтон.

Реалистична ли е версията, че САЩ искат да “разменят” Украйна със Сирия и Иран?

По-вероятно е това да попадне в графата нелепост. Ако руската дипломация се хване на тази въдица, това означава, че Русия завинаги ще изгуби и Сирия, и Украйна. Всички подобни замени винаги завършват по един и същи начин – губят се и двете опции.

Твърде съмнително е и очакването, че американците ще бият шута на Порошенко и ще подарят Украйна на Русия.

Да, през последните 1-2 месеца се забелязва промяна в позицията на САЩ.  Промяна има и в позицията на Западна Европа. Ако не сте забелязали, Западна Европа винаги “съзрява” по-бързо от задокеанските си събратя.

Нюланд 9С какво е свързано това “съзряване”?

  1. Западът се измори от настоящата украинска власт. От властта в Украйна се очакваше едно, а се получи друго – очакваха се реформи, но реформи няма. Киев прави главно следното: буквално изнудва за пари ту САЩ, ту Западна Европа чрез мантрата, че води “война с Русия”. Е, на западняците им писна да ги изнудват за пари и само за пари. Западът не само се раздразни, а направо се ядоса, дори побесня, което се забеляза на срещата на 28 април между Киев и западните му спонсори. Срещата на 28-ми по-скоро приличаше на брутален съпружески скандал преди развод.
  2. Западна Европа започва да осъзнава, че ситуацията в Украйна е в задънена улица. Повече от ясно е, че от тази улица без изход не може да се излезе чрез военни методи, дори ако се доставят нови и нови оръжия, които от своя страна вече не могат да бъдат платени от Киев. Западните военни вече са твърдо убедени, че ако доставят нови оръжия на Киев, той ще се хвърли в нови бойни действия. Тогава опълченците на свой ред бързо ще преминат към контранастъпление и цялото ново въоръжение може в един хубав слънчев ден да се окаже в ръцете на народните републики.

Не, САЩ не са преосмислили гледната си точка към Русия.

Но за момента искат леко да сгреят отношенията, за да продължат сътрудничеството си в други направления, защото американският бизнес, свързан с Русия, вече надава кански вой от гигантските загуби.

A handout picture released on December 10, 2013 by Ukrainian Union Opposition press services hows US Assistant secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland (R) distributing cakes to riot policemen on the Independence Square in Kiev on December 10, 2013.  AFP PHOTO/ ANDREW KRAVCHENKO

A handout picture released on December 10, 2013 by Ukrainian Union Opposition press services hows US Assistant secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland (R) distributing cakes to riot policemen on the Independence Square in Kiev on December 10, 2013. AFP PHOTO/ ANDREW KRAVCHENKO

Много са американците, които смятат, че сътрудничеството с Русия ще помогне за неутрализиране на ислямистите. За доста американци това е по-важно, отколкото случващото се в страната на Бандера. Разбира се, че Крим няма да бъде забравен от САЩ. Но на този етап проблемът Крим ще бъде оставен да втасва. За да бъде превърнат в кекс в по-добри времена.

Но да се върнем към Минските споразумения.

Проблемът с границите, за който стана дума по-горе, е от изключително важно значение. Според Минските споразумения контролът над границите ще стане факт едва в края на процеса, след провеждането на местни избори по специално законодателство и легализиране на опълчението като милиция. Какво може да обещае САЩ срещу това? Май няма нещо, което да съгласи руснаците да задраскат горното.

И какво следва от тази нова галимация с цвят на политическа търговия?

Следва продължително замразяване на конфликта в Украйна. В близкото минало САЩ мислеха, че ще решат нещата чрез война, но днес вече не мислят така.

Москва иска Донбас, дори да остане в пределите на Украйна, де-факто да е под контрола на Русия. Това също, апропо, влиза в графата замразен конфликт.

нюланд майдан 6Напълно вероятно е в момента в Москва да се разговаря главно за другите видове сътрудничество между САЩ и Русия. Все пак САЩ имат огромни интереси в много точки на планетата, а не само в Украйна.

Да, Вашингтон чувства, че е изтласкан в периферията в резултат на Минските споразумения и затова се стреми да си възстанови контрола.

Кери и Нюланд се опитват да компенсират самоизолацията, в която САЩ се поставиха сами.

Вероятно визитата на Нюланд няма да промени нищо. Защо? Защото тя е непосредствен участник и един от организаторите на държавния преврат в Украйна с всички произтичащи от това последствия.

Нюланд не може да се похвали с нищо в Украйна. Защото процъфтяване на държавата след държавния преврат така и не се случи. Случи се точно обратното – държавата банкрутира, разпадна се, хиляди хора бяха убити, положението е почти апокалиптично.

Тогава какво прави Нюланд в Киев?

Опитва се да извади САЩ от конфузната ситуация. Америка се надяваше, че държавният преврат ще й помогне да сложи ръка над газотранспортната система на Украйна, над конкретни обекти в процеса на приватизацията, която там се вихри с пълна сила. На практика стана следното: страната се гмурна в гражданска война, а в тази ситуация процесите, дори приватизационните, няма как да се контролират без участието на Русия и Европа. Затова в момента наблюдаваме този взрив от американски „екскурзии“ в Русия. Американците сгрешиха в твърдата си убеденост, че сами могат да се справят със ситуацията, да глътнат, да преглътнат и дори да натъпчат цялата икономиката на Украйна в собственото си гърло.

Не, Вашингтон няма да преразгледа позицията си спрямо Русия.

Та нали точно затова направиха държавния преврат в Украйна.

По-вероятно се опитват да подтикнат Русия към замразяване на конфликта.

нюланд майдан 7По-рано Русия беше агресор, окупатор и т.н. Вече това не се говори.

Но идеята е пусната в ход в САЩ, цяла Европа, а дори и в малка България.

Цяла Америка повтаря, че Русия е агресор.

Европа е разделена на две по въпроса.

В България се вихрят безумни русофобски патологии.

Т.е. Америка изпълни тази част от задачата си – вкара поредния бацил в главите на политическите лумпени, макар водачите им да са на грандови задокеански схеми.

Е, нали сте виждали една карикатура със завързан на връв човек, клекнал на четири крака като куче, върху който се развява камшик, а пред очите на завързания се размотава скромен морков.

Да видим кой първи ще зацепи, че е завързания и кой ще признае, че изпълнява ролята на камшика.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Защо Нюланд е в Москва?

  1. За какво е отишла кучката? Ами да вие и да хапе, много ясно. Някой да очаква нещо добро от нейната мила визита? Това да псува ЕС, да храни фашисти и да организира бандитски преврати не са единствените й „способности“. Но добре показват какво може да се очаква от тази еврейка и за каква работа са я наели в Държавния департамент на САЩ.
    Надявам се, че руските политици си дават ясна сметка за нещата и ще реагират мъдро, силно и уверено на всички опити за политически натиск.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s