Le Monde: Порошенко постави знак за равенство между комунисти и нацисти

UkraineУкраинският президент подписа пакет от документи, с които в Украйна се забранява съветската символика и съветския химн, осъжда се комунистическият режим и се предвижда преименуване на всички имена на улици, предприятия и географски обекти, свързани със СССР. Освен това, новият закон прославя нацистите, които се борят на страната на хитлеровска Германия срещу “съветската окупация”, пише Le Monde.

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон, който забранява пропагандата на комунизма и прославя националистите. Както уточнява Le Monde, документът е приет в Украйна, за да “се скъса окончателно със съветското минало”, защото опълченците в източната част на страната “изпитват носталгия по СССР”.

С този закон, както отбелязва прес-службата на украинския президент, “се забранява съветската символика, осъжда се комунистическият режим, отварят се архивите на съветските спецслужби и се признават за борци за независимост на Украйна” националистите, които в миналото са воювали на страната на нацистите. Така, отбелязва изданието, Киев постави знак за равенство между комунизма и нацизма.

Според украинския закон, всички паметници, прославящи съветски лидери, в това число многобройните статуи на Ленин, трябва да бъдат демонтирани. Освен това, ще бъдат преименувани населени места, улици и предприятия, в чийто имена има дори оттенъци от комунистическите времена. Под забрана е и химна на ССССР, неговото възпроизвеждане подлежи на наказание, включително и затвор.

Русия твърдо разкритикува този закон, обвинявайки Украйна в употребата на “тоталитарни” методи. Според думите на руските представители, Украйна се опитва да се “десъветизира” заради националистите, а това “тласка държавата в пропаст”. На Запад има мнения, че този закон само изостря противоречията в страната, която и без това се раздира от вътрешна война, отбелязва Le Mond.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Le Monde: Порошенко постави знак за равенство между комунисти и нацисти

  1. Какво може да се очаква от едно марионетно правителство, директно управлявано от Фашинтон? Ами безумия и фашизъм, естествено. Лъжи, насилие, диктатура, все от този сорт красоти. Но вие не гледайте какво правят властите на Укралайна и еврейското охранено прасе Прасенко (Валцман). То прасето не е важно. Мислете какво представляват господарите му, щом му дават такива идеологически команди. По този начин те разкриват себе си. Нужно е само да си направите труда да ги забележите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s