Die Zeit: Германия плаща компенсация на съветските военнопленници

Съветски военнопленници russland_transport_sowjetischer_kriegsgefangener_in_guterwagenПравителството на Германия взе решение да изплати компенсации на живите съветски военнопленници, които са били в плен в нацистка Германия, съобщи изданието. Понастоящем, както се казва в материала, от 5.3 милиона съветски военнопленници са живи около 4 хиляди, които в голямата си част са около 90 годишни. Планира се годишно всеки от тях да получава компенсация в размер на 2.5 хиляди евро. За целта в бюджета на Германия са планирани 10 млн евро. За окончателното решение е необходимо съгласието на немската опозиция, а то ще бъде налице, не се съмнява изданието.

Решението на немските власти има “високо символично значение на фона на настоящите разногласия във връзка с конфликта в Украйна”, се казва в статията.

Съветски военнопленници в лагерите на смъртта

Съветски военнопленници в лагерите на смъртта

Много десетилетия проблемът около съветските военнопленници беше игнориран, твърди изданието.  Само в официалната си реч по повод 70-та годишнина от края на Втората световна война президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че гибелта на съветските военнопленници е едно от най-крупните престъпления на Германия и тази трагедия не се осъзнава в пълна степен от немското общество.

По време на военната кампания на вермахта, както добавя изданието, в германски плен са около 6 млн съветски войници. Всеки втори е загинал в лагерите на смъртта или по време на пешите маршове. Нацистите се отнасяли към тях нечовешки, в разрез с всички военни конвенции. В същото време намиращите се в нацистки плен военнопленници от западните съюзници са останали живи в 97 % от случаите.

Петя Паликрушева

Съветски военнопленници _01

3 отговора на “Die Zeit: Германия плаща компенсация на съветските военнопленници

 1. 1/ Още през юли 1941 Хитлер издава Директива за освобождаване на съветски военнопленици разбира се тези които не са комисари, НКВД и комунисти.

  2/ Към май 1944 Нацистка Германия освобождава близо 900 000 военнопленици !!!
  Другарко Паликрушева бихте ли посочила колко на брой са освободените германски военнопленици от СССР или от Съюзниците …преди края на войната???

  3/ За военноплениците евреи
  Нацистка Германия освобождава полските военнопленици евреи подофицерски състав и впоследствие са въдворени да живеят в гето.
  Полските военнопленици евреи офицери остават в лагери за пленници и не са пипнати дори когато към ноември 1944 лагерите за пленници преминават от ведомството на Нач на резервна армия към ведомството на Химлер !!!
  Холокоста изглежда не е засегнал пленените евреи носили активна военна служба.
  Въпреки “Окончателното решение“ най опасните си останали живи в лагерите.
  Много странно,нали.

  Документи за горепосочените факти има неблагоразумието да посочи иначе добре платеният от комунистите проф Кристиан Щрайт от Университета в Хайделберг в книгата си “ Keine kameraden“ в която описва колко лошо е било отношението към съветските пленници.

  Сега да видим отношението в СССР към военноплениците.
  СССР не подписва Женевската конвенция за пленниците.Не допуска комисии на Международния Червен кръст до лагерите за военнопленици.
  Международната общественост нищо не знае какво става в лагерите на СССР
  Отношението на СССР към полските военнопленници офицери се изразява като ги избива в Катин.
  Относно съветските военнопленници Сталин казва че такива няма.Тези които са се предали в плен са просто предатели на Родината.
  Ноември 1941 Главна военна прокуратура на СССР издава указ относно “Наказателна отговорност на членовете на семействата на попадналите в плен червеноармейци“
  Техните семейства са били интернирани и репресирани.
  До 1994 г на червеноармейците които са били в плен не се разрешава да се появяват на парадите на победата в Москва.

 2. А може би Ви плащат, за да премълчавате някои неудобни моменти?
  😉

 3. „По време на военната кампания на вермахта, както добавя изданието, в германски плен са около 6 млн съветски войници. Всеки втори е загинал в лагерите на смъртта или по време на пешите маршове.“
  Госпожо Паликрушева, не разбрах само какви са цифрите за немските военнопленници в съветски плен и съответните оцелели проценти. Не е ли ВАШЕ професионално задължение да изясните изцяло темата, а не само частично?
  😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s