“USA TODAY”/ Шефът на NASA в нервна криза: За да летим в космоса, трябва да плащаме на Москва

Soyuz_TMA-2_launchАмериканският конгрес взе решение да не дава на американската космическа агенция NASA пари за разработването на нови космически совалки, съобщи USA Today. Както каза шефът на NASA, заради това решение американските астронавти, както и до сега, ще бъдат принудени да летят в космоса на руски ракети, а Москва на тази база печели “милиони долари”.

Палатата на представителите на конгреса на САЩ отхвърли молбата на NASA за разработката на нови космически совалки, съобщи за американското издание Ледард Кинг. В резултат САЩ, както и до момента, ще зависят напълно от руските ракети за полетите на Международната космическа станция.

Комитетът в палатата на представителите, който отговаря по въпроса, отдели на NASA общо 18.5 милиарда долара. Това са парите, които Америка отдели за изследване на космоса, а разходите за изучаването на Земята и програмата за търговските космически полети бяха орязани.

Според автора на материала от американското издание, законопроектът за разходите е предизвикал протест от страна на ръководителя на NASA Чарлз Болден, който бил силно разстроен. “Законопроектът означава, че ние ще трябва да даваме милиарди долари всяка година на Москва, вместо да вложим тези пари в САЩ, създавайки работни мета и изпращайки американци в космоса от американска земя”, – написа Болден в блога си.

Както припомня авторът на материала, NASA плаща на Русия около 76 милиона долара за всеки полет на американски астронавт на ракета “Съюз”. В пълния си вид законопроектът ще бъде разгледан от американския конгрес през следващия месец.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s